Sekta- sta je sad pa to? Znate ko je sektas?

• Odgovora: 22
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže rada

• **
  • 163
  • 0
  • Pol: Žensko
Sekta- sta je sad pa to? Znate ko je sektas?
« poslato: 16:19:36, 19.Mar.2009. »
Секта (од латинског secta, правац, следба, и sequi, следити, под утицају латинског secare, сећи, одвајати) је издвојена или затворена група људи која чврсто следи своја начела. Најчешће се секта формира насупрот основној групи из које је потекла, развијајући учење, које је по уверењу чланова секте, исправније у односу на концепт основне групе. За све чланове секте карактеристично је да имају чврсту организацију, ритуале који су обавезни и по чему су уникатни. У једном броју монотеистичких религиија свако одступање од прокламованих догми проглашава се сектом.

У почетку секта је била неутрални појам за једну мањинску групу која би долазила у конфликт са већином. Најчешће појам се користио у античким филозофским круговима, описајући мање филозофске групе. У том смислу и рано хришћанство може да се разуме као секта унутар јудаизма.

У средњем веку појам се развио у израз за јеретичке групе које су се одвајале од већинске Цркве. У модерно доба се под сектама најчешће подразумевају затворене верске групе, односно култови.

Карактеристике које се данас обично везују за секте јесу на пример:

-ограничење личне слободе чланова,
-повреда личне слободе односно људских права унутар групе,
-експлоатација чланова (нпр. наговарање на превелике прилоге, бесплатни рад или уз минималну плату),
-сексуално искоришћење или злоуспостављење,
-култови личности око вођа,
-одвајање чланова од породице и пријатеља,
-ометање члановима прилаз образовању, лекарској помоћи или људима изван групе итд.

izvor: wikipedia
« Najnovija izmena:: 16:22:36, 19.Mar.2009. rada »

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 7
  • ~Sunshine~
Odg: Sekta- sta je sad pa to? Znate ko je sektas?
« Odgovor #1 poslato: 11:41:01, 29.Mar.2009. »
To je strasno. Jedan BIVSI porodicni prijatelj (jer vise ne postoji, ubio se) je upao u sektu... Sav novac im je davao, ostao je bez icega i uvalio se u ogromne dugove koje nikako ne bi mogao da isplati! Bio je veoma dobar prijatelj sa mojim ocem, koji mu je uvek pomagao. Jedne veceri je dosao kod nas kuci sa bombom u nameri da nas ubije sa sobom. Hvala Bogu da tada nismo bili kod kuce. Nije to uradio nama, ali jeste svojim drugim bliskim ljudima. Neka rodbina mu je to bila. Ne znam  tacno... Ali bilo je to i u novinama...
STVARNO UZASNO!
~Sunshine~

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« Odgovor #2 poslato: 10:57:53, 01.Apr.2009. »
Koliko trebas da budes ''pametan'' da bi te uvukli praznim pricama u neku sektu..
to je tako bolesno..
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #3 poslato: 23:05:11, 01.Apr.2009. »
Pa mislim da to ne mozemo pouzdano tvrditi... Ipak nam se HVALA BOGU nije desilo i nismo dosli u tu situaciju, ali mislim da ne mora da znaci da samo glupi ljudi upadaju u sekte... Ko zna sta se sve tu iza krije, koje taktike, obmane, itd... :-\
~Sunshine~

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 23:12:08, 01.Apr.2009. »
Koliko trebas da budes ''pametan'' da bi te uvukli praznim pricama u neku sektu..
to je tako bolesno..

Nisu to bas prazne price, svasta se tu radi za pocetak i za pridobijanje nekog  ;)

U svakom slucaju to uvlacenje u sektu ne rade glupi ljudi jer retko koga bi uvukli u tako nesto.

Verovatno vrebaju labilne licnosti, licnosti sa velikim porodicnim problemima ili licnim kao da im pomognu i onda verovatno je i kasno da se iz toga ta osoba iscupa...

*

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #5 poslato: 23:15:45, 01.Apr.2009. »
E pa upravo to...
~Sunshine~

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« Odgovor #6 poslato: 10:44:36, 02.Apr.2009. »
to je tako bolesno..

Nisu to bas prazne price, svasta se tu radi za pocetak i za pridobijanje nekog  ;)

U svakom slucaju to uvlacenje u sektu ne rade glupi ljudi jer retko koga bi uvukli u tako nesto.

Verovatno vrebaju labilne licnosti, licnosti sa velikim porodicnim problemima ili licnim kao da im pomognu i onda verovatno je i kasno da se iz toga ta osoba iscupa...

nisam mislila ''pametan'' u smislu glup..vec upravo to sto si sve naveo.. ;)
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
« Odgovor #7 poslato: 16:34:34, 14.Apr.2009. »
sekta je najvece zlo u svakom slucaju jer kao i porok nema vadjenja ???

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
« Odgovor #8 poslato: 21:21:29, 21.Jul.2009. »
Neki dan sam chuo i da se u Valjevu na groblju okupljaju satanisti i da vrse obrede nad sveze sahranjenim ljudima. :o
Bolest, bolest...
Dosta sam chitao o religijama, pa i o sektama.
Price su vrlo ubedljive ponekad, a sektom se moze smatrati i organizacija koja je vrlo malo razlikuje od nekih religija. Npr jehovini svedoci se malo razlikuju u principu, veruju u Boga, ali imaju neke svoje obrede i verovanja koja odstupaju od hriscanstva.
Svejedno, klonim se takvih stvari.
It's better to burn out, than to fade away...

*

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #9 poslato: 20:20:28, 24.Jul.2009. »
Aaa u Valjevu kazes?! Pa ja sam sada tu!!!!!!
~Sunshine~

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000