Sekta- sta je sad pa to? Znate ko je sektas?

• Odgovora: 22
Stranice: « 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
  • Pol: Žensko
Odg: Sekta- sta je sad pa to? Znate ko je sektas?
« Odgovor #10 poslato: 22:04:47, 24.Jul.2009. »
Citat
a sektom se moze smatrati i organizacija koja je vrlo malo razlikuje od nekih religija. Npr jehovini svedoci se malo razlikuju u principu, veruju u Boga, ali imaju neke svoje obrede i verovanja koja odstupaju od hriscanstva.

Da, ovo jeste problem! Koja je razlika izmedju sekte i verske organizacije  (*o*) ? Meni je to jedno te isto... Na zalost oni su vrlo vesti u vrbovanju a jos kada je neko labilnija osoba koja se nasla usred raznih problema, vrlo lako postaje njihov plen!
U mom gradu u Jehovinim svedocima su mahom mladi ljudi  :o ! Sad sam se "zakacila" za njih a oni su jos i bezazleni kakvih sve ima...
Jedno je sigurno - sekte su veoma velika pretnja sadasnjice a na zalost bice sve veca. Zato se treba informisati, nauciti po nesto i biti vrlo, vrlo oprezan.

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • 4
« Odgovor #11 poslato: 13:16:00, 25.Jul.2009. »

U mom gradu u Jehovinim svedocima su mahom mladi ljudi  :o ! Sad sam se "zakacila" za njih a oni su jos i bezazleni kakvih sve ima...

To i jeste najzeznutije sa sektama, uglavnom se fokusiraju na adolescente kojima je pripadnost grupi izuzetno bitna za identitet. A sta je pozeljnije od razumevanja i prihvatanja kada se neko oseca usamljenim i u potrazi za smislom svog bitisanja...:/

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
  • Pol: Muško
« Odgovor #12 poslato: 11:31:51, 27.Jul.2009. »
desava se da vrbuju ljude koji su usamljeni a imaju nekih vecih problema jer oni moraju na neki nacin da im u pocetku pruze podrsku  (*o*)

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #13 poslato: 13:11:36, 27.Jul.2009. »
Zakon o crkvama i verskim zajednicama , koji je usvojen prosle godine ne priznaje netradicionalne verske zajednice i crkve.
Prema ovom zakonu, postoji sedam tradicionalnih crkvi i verskih zajednica. To su:
- Srpska pravoslavna crkva
- Slovacka evangelisticka crkva
- Rimokatolicka crkva
- Reformatorska hriscanska crkva
- Evangelisticka hriscanska crkva
- Islamska verska zajednica
- Jevrejska verska zajednica

Netradicionalne verske zajednice razvrstavaju se na denominacije i male verske zajednice i izbegava se da se one nazivaju sektama jer ova rec ima pejorativan karakter (  :-\ ) , tvrdi Mirko Djordjevic, sociolog religije.

U Srbiji postoji 64 sekte, koje imaju izmedju 80.000 i 120.000 pristalica mada pretpostavke govore da u Srbiji deluje vise od 150.000 clanova sekti i kultova.
Postoji problem kako definisati savremenu sektu. 1995 francuski pravnici su postavili sledece kriterijume na osnovu kojih neku grupu mozemo nazvati sektom:
mentalna destabilizacija, prekomerni finansijski zahtevi, izolovanje clanova od drustva, ugrozavanje fizickog i psihickog zdravlja, uvlacenje dece u svoje redove, izrazavanje manje ili vise antisocijalnog stava, sukobljavanje sa redom i zakonom, znacajniji pravni sporovi, izbegavanje zakonskih obaveza, pokusaji infiltriranja u drzavne organe.

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
« Odgovor #14 poslato: 19:58:21, 10.Avg.2009. »

Aaa u Valjevu kazes?! Pa ja sam sada tu!!!!!!

Da, da, naizgled miran, mali grad, ali eto...
Jehovini svedoci imaju chak i crkvu...
It's better to burn out, than to fade away...

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #15 poslato: 02:04:39, 28.Maj.2010. »

To i jeste najzeznutije sa sektama, uglavnom se fokusiraju na adolescente kojima je pripadnost grupi izuzetno bitna za identitet. A sta je pozeljnije od razumevanja i prihvatanja kada se neko oseca usamljenim i u potrazi za smislom svog bitisanja...:/
Slazem se na zalost.
Nisam mogla da vjerujem kojim me forama jedna bakica jednom prilikom dok smo cekale na nesrecu isti bus vrbovala...
Iznenadila sam se da je ona u tim godinama "upecana" i da se time bavi. Dala mi neke časopise koje sam odma bacila u kantu na njene oči  ;D
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #16 poslato: 15:36:04, 28.Maj.2010. »
Da, da, naizgled miran, mali grad, ali eto...
Jehovini svedoci imaju chak i crkvu...
Priznali su ih...
http://mojforum.net/index.php/topic,1352.msg44679.html#msg44679

*

Van mreže SnowLady

• **
  • 339
  • 1
« Odgovor #17 poslato: 17:26:34, 30.Maj.2010. »
To su posebne antihriscanske, ateisticke  organizacije, koje zastupaju ucenje protiv hriscanstva i koje za svoju korist ucjenjuju omladinu i uvlace u svoje redove i uzimaju naime tzv.clanarine i zadnju kintu, da bi odrzavale svoje postojanje!

Mnogi dokumentarci govore o tome da vrebaju dezorjentisane omladince kojima se obecava blistava buducnost, okrecu ih protiv svojih familija i iz tog zacaranog, laznog kuga se tesko izlazi. Od obecanja nema nista i to su samo izgubljene godine. Opasni su i apelujem na sve one koji ne znaju sta se iza krije i cim se pomene ime Jehovini svjedoci ne kontakrira s tim osobama, jer imaju jake mehanizme da neupucene uvuku u svoje paukove mreze, iz cijih se kandzi tesko moze iscupati.
" Srecan je i veliki samo onaj koji ne mora ni vladati ni pokoravati se da bi mogao nesto biti"!
 Gete

*

Van mreže Avantura

• **
  • 396
  • 3
  • SuperLady
« Odgovor #18 poslato: 20:32:20, 31.Maj.2010. »
Priznali su ih...
http://mojforum.net/index.php/topic,1352.msg44679.html#msg44679
Jehovini svedoci su u nasoj (tadasnjoj) zemlji priznati jos polovinom proslog veka.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #19 poslato: 23:07:31, 31.Maj.2010. »
Avantura, ne znam da li si pročitala poruku sa ovog linka. Ovde je u pitanju potpuna registracija koju je odobrilo ministarstvo vera republike Srbije.

Stranice: « 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000