Kako da dete ne bude razmazeno

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže maraja

  • *****
    Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
  • Pol: Žensko
    • Facebook
Kako da dete ne bude razmazeno
« poslato: 12:18:24, 04.Nov.2014. »
Naučite da kažete "ne"
Bez obzira na to što možda možete lako da ispunite dečju želju, vežbajte da im govorite "ne". Na taj način mališani će naučiti da ne mogu baš uvek dobiti sve što hoće, a samim tim i da više cene ono što imaju.

Očekujte zahvalnost
Nije poenta samo u tome da naučite decu da kažu "molim te" i "hvala". Naravno, i to je važno, ali trebalo bi da ih naučite i da ljude gledaju u oči kada govore, da se rukuju, da ne prekidaju odrasle tokom razgovora. Takođe, naučite ih d acne i to kada dobiju poklon od nekoga, umesto što će reći: "Meni se ovo ne sviđa".

Naučite ih da pomažu drugima
Kada vaši mališani prerastu garderobu ili neke igračke, sakupite te stvari i poklonite ih nekome kome trebaju. Bilo bi dobro da u tom procesu poklanjanja učestvuju i vaša deca, kako bi na vreme naučili da je lepo pomagati i davati drugima.

Pustite ih da ponekad padnu
Roditeljima nije lako da gledaju dete kada padne - bez obzira na to da li je reč o fizičkom padu ili nekakvom neuspehu. Međutim, to je važno da bi mališani shvatili da postupci imaju i posledice. Koliko god da ih vi mazite i pazite dok su mali, kada odrastu, neće se svi ljudi tako ponašati prema njima. Uostalom, moraju da "padnu" da bi naučili kako da ustanu i nose se sa problemima.

Ne kupujte "tonu" igračaka
Veliki broj roditelja se vodi rečenicom: "Kome ću da kupujem, ako ne svom detetu". I donekle su u pravu su, ali kupovina hrpe igračaka im neće pomoći da nauče da cene ono što imaju.

Neka cene novac
Najbolji način da počnu da cene novac je tako što ćete ih naučiti da štede. Pokažite im da novac koji dobiju odlažu u svoju kasicu, i objasnite im da će od ušteđenog novca moći da kupe igračku koju toliko žele. Ukoliko deca ovo nauče u najranijem uzrastu, verovatno će imati odgovoran odnos prema novcu i kada odrastu.

http://mondo.rs/a741875/Magazin/Porodica/Da-vam-dete-ne-bude-razmazeno.html


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
11 Odgovora
6409 Pregleda
Najnovije: 20:25:11, 18.Nov.2009.
Ch
169 Odgovora
77300 Pregleda
Najnovije: 09:59:19, 17.Okt.2023.
Zrikla28
3 Odgovora
1449 Pregleda
Najnovije: 10:11:27, 12.Nov.2009.
Šmišonja