Novak bez borbe odbranio titulu u Londonu: Nisam želeo trofej na ovaj način Drugi reket sveta Rodžer Federer predao je zbog povrede leđa finalni meč završnog mastersa sezone srpskom asu i pre nego što su se pojavili na terenu
Mašina iz Bazela nije izdržala šampionsku trku sa Đokovićem, a šrafovi su ispali iz oklopa baš uoči finalnog meča u Londonu. Novak je osvojio završni masters, treći put za redom, a to je učinio bez borbe jer je Federer bio prinuđen da odustane od duela zbog problema sa povredom leđa.
Rodžer, naime, nije želeo da rizikuje pogoršanje zdravstvenog stanja jer ga za pet dana čeka finale Dejvis kupa protiv Francuske u Lilu. Samim tim, procenio je da mu je bolje da ne izađe na megdan Đokoviću, koji igra u fantastičnoj formi, i kog su kladionice unapred proglasile ubedljivim favoritom u finalu.
Umesto meča za pehar, Novak je odigrao egzibicioni meč sa Britancem Endijem Marejem, i uživao u pobedničkoj šetnji ka novom velikom trofeju.
- Naravno da ovo nije način na koji sam želeo da osvojim pehar. Verujem da bi Federer izašao na teren da je bio spreman da igra. Mi smo teniseri koji uvek daju 100 odsto od sebe. Želim mu oporavak. Sa druge strane, trebalo je ovo da bude finale dvojice na svetu, prvi put neće biti odigrano i žao mi je zbog toga - rekao je Đoković.
Nole je postao prvi igrač koji je uzeo tri završna mastersa za redom od legendarnog Ivana Lendla od 1985-87. Tako nešto je u istoriji još pošlo za rukom samo Nastaseu (1971-73.). Ove godine je osvojio sedam titula iz 11 finala, uz skor 61-8.
- Imao sam uspešnu sezonu, ovde sam treću godinu za redom neporažen, ali posle svega što se desilo sa Rodžerom ne mogu da pričam o svojim dostignućima u ovom trenutku i nešto posebno slavim. Ovo je kruna sezone, moj tim i ja smo veoma zadovoljni onim što smo uradili. Srećan sam što stojim ovde sa peharom u ruci.
Što se Federera tiče, bio je to tek treći put u karijeri da je morao da odustane od meča. Svaki put je razlog bila povreda leđa - Pariz četvrtfinale, 2008. protiv Blejka i 2012. polufinale Dohe, protiv Conge.
- Čestitam Novaku na neverovatnoj sezoni i sjajnom turniru u Londonu. Žao mi je što nisam mogao da igram finale. Probao sam sve, ali morao sam da donesem ovakvu odluku - izjavio je Švajcarac.
Svim gledaocima koji su platili karte, organizatori turnira u Londonu će narednih dana vratiti novac.
Sezona je završena, a prvi naredni turnir iz serije
Masters igra se u Indian Wells-u, u martu 2015.
godine.
http://www.novosti.rs