Reforme do leta uz kredit Svetske banke

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže toto moto

  • *
  • 82
  • 2
  • Pol: Muško
Reforme do leta uz kredit Svetske banke
« poslato: 14:55:00, 27.Mar.2014. »
Reforme do leta uz kredit Svetske banke

Svetska banka odobriće Srbiji 250 miliona dolara kredita za budžet ukoliko do leta počne sa restruktuiranjem preduzeća i to je jedini uslov koji ta međunarodna finansijska instutucija stavlja pred novu Vladu Srbije, izjavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen.
- Vlada ima devet meseci da krene sa reformama da bi izbegla "grčki scenario", a deo tih reformi moraju da budu i nepopularne mere, poput smanjenja plata u javnom sketoru - rekao je Verhejen za RTS.

Na pitanje zašto nova vlada ima devet meseci za reforme preduzeća, on je objasnio da "svaka nova vlada ima "medeni mesec" od 100 dana, a ako se tome doda još pola godine to je period od devet meseci u kome je najbitnije da vlada krene odlučno sa reformama".
Prema rečima Verheijena, mere koje bi najbrže dovele da sređivanja stanja u budžetu i rezanja deficita su smanjenje fonda zarada u javnom sektoru, smanjenje broja zaposlenih i rešavanje sudbine državnih preduzeća.
- Plate u javnom sektoru u Srbiji su druge po visini među zemljama Centralne i Istočne Evrope. Srbija je jedina zemlja u kojoj su te plate uopšte rasle u protekle tri godine - istakao je i ocenio da je to jedan od troškova koje vlada mora da kontroliše, gde može stvari brzo da menja.

Na pitanje koje bi mere on prvo preduzeo, Verheijen je rekao da bi najpre sugerisao da umesto osam postoji jedna osnovica za obračun zarada u javnom sektoru, i to trenutno najniža, a potom da se smanje varijabilni delovi zarada, a ako ni to ne da rezultat - da se ide na veće smanjenje zarada.

Upitan da li je smanjenje zarada uslov Svetske banke da Srbiji odobri kredit od 250 miliona dolara za budžet, Verheijen je podsetio da je odbravanje tog zajma bilo i ostalo uslovljeno reformom državnih preduzeća.
- Kredit Srbiji može stići na leto, ako vlada uspešno krene sa restruktuiranjem pojedinih preduzeća - kazao je on i upozorio da ukoliko reforme budu odložene za kraj ove ili početak naredne godine, Srbija će se suočiti sa gubitkom kredibiliteta.
To znači da će troškovi zaduživanja skočiti, deficit budžeta će porasti i time bi Srbija polako pocela da tone u spiralu koja bi na kraju mogla da vodi do "grčkog scenarija", predočio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Blic


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1012 Pregleda
Najnovije: 09:02:30, 01.Maj.2010.
crvena
2 Odgovora
1509 Pregleda
Najnovije: 13:01:41, 07.Jun.2012.
Nale 83
4 Odgovora
1100 Pregleda
Najnovije: 10:51:45, 30.Jun.2014.
Strahinja