Banke menjaju uslove kredita

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Nale 83

 • *****
  Počasni član
 • 8 252
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 15
 • Pol: Žensko
Banke menjaju uslove kredita
« poslato: 17:29:27, 24.Nov.2011. »
Od 5. decembra važiće promenjene kamatne stope. Banke zovu na potpisivanje aneksa važećih ugovora i na dogovor.

Dobila sam juče pismo u kojem me banka poziva da odem u najbližu ekspozituru i da potpišem pojedinačne anekse ugovora za kreditnu karticu koju koristim. U suprotnom, piše da će od 5. decembra promenjene kamatne stope primeniti u skladu sa zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer su one za mene povoljnije u odnosu na trenutno važeće. Iskreno, ne znam šta da radim - kaže Stojanka M. iz Zemuna.

Ovih dana, ona nije jedina. Banke uveliko šalju obaveštenja građanima, što je i u skladu sa najavljenim zakonom. Međutim, pojedine su poslale klijentima poziv da dođu u njihove filijale kako bi potpisali anekse za promenjene kreditne uslove za stambene kredite u francima. Ukoliko dobijete takav predlog, ne žurite, dobro se raspitajte da li je to za vas zapravo povoljno, kako ne biste došli u apsurdnu situaciju da vam novi uslovi budu nepovoljniji od trenutnih. Ovo upozorenje važi i kod promene modela formiranja kamatne stope.

- Građani treba da obrate pažnju na anekse i da ih ne potpisuju dok god imaju bilo kakvu dilemu. Savetujemo ih da se konsultuju, mogu i naše udruženje „Efektiva”, ali i ekonomiste, advokate. Banke koje su htele da pošteno primene novi zakon to su i učinile i uveliko šalju nove planove otplate.

Iskustvo govori da neke banke koje su htele da izvrdaju zakon to pokušavaju nuđenjem specijalnih akcija, i to upravo pred 5. decembar - kaže Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva”.

Šta je ono na šta građani treba da obrate pažnju?

Prvo, kako kaže naš sagovornik, ne bi trebalo da prihvataju da im obračun kamatne stope bude nedefinisan, odnosno da imaju fiksnu maržu a da se promenljivi deo usklađuje sa kretanjem libora. Takođe, sumnju izaziva i predlog da se kamatna stopa obračunava po formuli koja podrazumeva stopu obavezne rezerve kroz određeni ponder, koja se nije nalazila u prvobitnom ugovoru. Ili ako pokušavaju da promene metod obračuna sa konformnog na proporicionalan.

(Blic)
« Najnovija izmena:: 12:59:33, 07.Jun.2012. Nale 83 »


 


*

Van mreže Nale 83

 • *****
  Počasni član
 • 8 252
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 15
 • Pol: Žensko
Odg: Banke menjaju uslove kreditia
« Odgovor #1 poslato: 17:30:53, 24.Nov.2011. »
Budite oprezni sa bankama do 5.decembra!
Od 5.decembra sve banke u Srbiji moraće da vrate kamate na nivo u vreme kada je klijentu odobren kredit. Zakon ide na ruku klijentima, ali iskustvo govori da banke koriste sva raspoloživa sredstva kako bi izvukle maksimalnu korist do “dana D”. S media portal istražuje na šta da obratite pažnju ako vam stigne pismo iz banke sa “jedinstvenom prilikom da učestvujete u najpovoljnijoj akciji banke”.


Izvor
 

*

Van mreže Nale 83

 • *****
  Počasni član
 • 8 252
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 15
 • Pol: Žensko
Odg: Banke menjaju uslove kredita
« Odgovor #2 poslato: 13:01:41, 07.Jun.2012. »
Uz nove mere - skuplji krediti
Narodna banka Srbije najavila je skuplje kredite građanima i privredi, podizanje referentne kamatne stope i obavezne rezerve koju bankari moraju da drže.
Goran Nikolić, ekonomista, smatra da najavljene makaze NBS neće pogoditi sve podjednako.
- Ove mere neće se odraziti na stambene kredite, jer se oni vode kao posebni plasmani - kaže Nikolić. - Međutim, udariće na sve ostale zajmove. Inače, ukoliko se NBS odluči na svoje restriktivne mere, sigurno je da će u istom danu povećati i svoju referentnu kamatu, i to verovatno do tri odsto, kao što je to bio slučaj krajem 2008. godine.

Kako će se ove mere odraziti na građane?
Za gotovinski kredit od 500.000 dinara na 84 meseca, sa promenljivom kamatom od 21,40 odsto, rata je do sada bila 10.995 dinara. Po novoj kamati, koja bi iznosila 25,90 odsto, svakog meseca izdvajalo bi se čak 12.980 dinara. Inače, banke svoje kamate, koje nisu fiksne, usklađuju mesečno, tromesečno ili šestomesečno, u zavisnosti od ugovora sa klijentom.

Izvor
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
1136 Pregleda
Najnovije: 19:20:53, 12.Maj.2011.
Лав
0 Odgovora
515 Pregleda
Najnovije: 14:55:00, 27.Mar.2014.
toto moto
1 Odgovora
273 Pregleda
Najnovije: 11:36:55, 09.Maj.2020.
Altruista