Kako da pomognete detetu da progovori što pre

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže nevenica

  • ***
  • 1 862
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 39
  • Pol: Žensko
Kako da pomognete detetu da progovori što pre
« poslato: 14:59:37, 22.Feb.2014. »
Kako da pomognete detetu da progovori što pre

UŽIVAJTE U VREMENU PRIČE

Zajedničko čitanje neće samo pomoći detetu da se opusti pre spavanja. Ono može da nauči mnogo toga samo slušajući vaš glas, smatraju logopedi. Uključite ga u razgovor pokazujući mu slike i postavljajući pitanje: 'Što je ovo?' Obraćajte mu se sa što više oduševljenja u glasu. Istraživanja su pokazala da pričanje maznim glasom – to jest 'majčinsko' pričanje – pomaže detetu da shvati značenje reči, tvrde dečji psiholozi.

BUDITE STRPLJIVI

Sva deca pričaju polako i prvih nekoliko godina greše pri izgovoru, ali izbegavajte da završavate njihove rečenice. Tako im možete uništiti samopouzdanje pa mogu izgubiti želju za usmenim izražavanjem, kažu logopedi.

Aktivno slušanje takođe je ključno. Spustite se na nivo deteta – kontakt očima značajan je deo komunikacije i daje mu do znanja da ima vašu pažnju.

Ako ga ne razumete, budite iskreni i zamolite ga da ponovi. Možda će biti potrebno da nekoliko puta ponovi da biste ga razumeli, ali bolje je tako nego da samo kažete 'Baš slatko!' kada ono od vas recimo traži vodu.

STVARAJTE MUZIKU

Pesmice i dečje brojalice pomažu pri osvešćivanju i razvoju govora. To je tako jer su zabavne, a što vaše dete više uživa u nečemu, to će radije učestvovati u tome. Brojalice poput Eci-peci-pec takođe se lako pamte, a možete da naviknete dete da ih naizmenično izgovarate (malo vi – malo dete), što je efikasno prvo pravilo razgovora. Ali pazite: deca vole ponavljanja i ona im pomažu pri učenju, stoga očekujte da ćete često čuti: 'Ajmo opet!'


ISTRAŽIVANJE SVETA

Ako želite da vaš mališan priča, ponudite mu neku temu. Recimo, pričajte mu o svetu koji ga okružuje. Što više s njim razgovarate, to će njegov rečnik biti bogatiji. Jedan od načina na koji mu možete pomoći jeste da na sve što izgovori dodate još jednu reč. Ako ono kaže 'auto', vi recite: 'Da, to je plavi auto!'

Obroci su još jedno važno vreme za razgovor. Podstaknite dete da komentariše različitu hranu koju jede. Razgovarajte s njime postavljajući mu pitanja poput 'Je li lepo?' ili: 'Kakvog je ukusa?'

ĆUTANJE JE ZLATO

Ako vam je stalno uključen televizor, to će dete odučiti od pomnog slušanja zvukova, tvrde dečji psiholozi. A i vas će odvratiti od razgovora. Gledajte televiziju zajedno kao nagradu, kako biste mogli da razgovarate o svemu što se događa i postavljate pitanja. Ali gledajte poučne emisije, a ne crtiće.

izvor: Zadovoljna.hr/Novi magazin


Pristojna žena je ona dama koja zna šta ne sme znati, iako zna...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
1804 Pregleda
Najnovije: 15:53:01, 29.Avg.2012.
Ch
0 Odgovora
1142 Pregleda
Najnovije: 18:33:58, 17.Apr.2013.
Alicia
2 Odgovora
1182 Pregleda
Najnovije: 16:36:57, 23.Nov.2013.
elena86