Dogadjaji u Ukrajini

• Odgovora: 116
Stranice: 1 2 3 ... 12 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Dogadjaji u Ukrajini
« poslato: 14:11:48, 05.Feb.2014. »
HAOS U UKRAJINI: Opozicija traži pomoć Zapada!

Ukrajinske vlasti stavile su u kućni pritvor lidera antivladinog pokreta Automajdan Dmitrija Bulatova zbog sumnje da je "organizovao masovne nerede", dok su vođe opozicije na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu tražile od Zapada da pruži pomoć u rešavanju političke krize u zemlji.

Bulatov je pre osam dana otet u vreme protesta protiv ukrajinske vlade, a lokalnim medijima je ispričao da ga je 23. januara otela i mučila nepoznata grupa ljudi koji su pričali sa ruskim akcentom. Nakon toga su ga pustili, piše danas španski list "Mundo".

On se pojavio noćas u okolini Kijeva, blizu mesta na kome je pre 10 dana pronađen leš drugog aktivite Jurija Verbickog sa tragovima mučenja. Obe strane u sukobu su poslednjih nedelja otimale političare i aktiviste.

"Razapeli su me, sekli su me po ušima i licu. Imam rane po čitavom telu, ali, hvala Bogu, živ sam", izjavio je 35-godišnji aktivista koji svojim automobilom učestvuje u akcijama koje, povremeno, otežavaju dolazak policije do centara protesta.

Njegovi otmičari su, po svemu sudeći, sa njim simulirali Hristovo raspeće, a posle toga su ga bacili na neku čistinu. Ruke su mu bile razapete nečim oštrim, ali nema prelome. On se sada oporavlja u bolnici.

U međuvremenu, drugi ukrajinski opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, lider stranke Otadžbina, pozvao je Zapad da pruži pomoć u rešavanju političke krize u Ukrajini u razgovoru sa stranim političkim liderima na marginama Bezbednosne konferencije u Minhenu, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Jacenjuk je posle razgovora s nemačkim predsednikom Joahimom Gaukom i šefom diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom izjavio:

"Naši nemački partneri su pružili podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu"."Ukrajini je očajnički potreban Maršalov plan, a ne vanredno stanje, da bi stabilizovala političku i ekonomsku situaciju u zemlji", dodao je on.

"U Minhenu ćemo insistirati na pokretanju međunarodne istrage o svim ubistvima, zlostavljanju, mučenju i kidnapovanju ljudi i incidentima u kojima su na meti bili novinari u koje je pucano. Nedavni događaji sa Bulatovim predstavljaju dokaz da u Ukrajini sada postoje odredi smrti kao u Latinskoj Americi", poručio je Jacenjuk, javlja "Evronjuz".

Protesti u Ukrajini traju od novembra kada je predsednik Viktor Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom.

Demonstranti su od tada zauzeli neke zgrade državne administracije u Kijevu i drugim gradovima.

http://www.kurir-info.rs/haos-u-ukrajini-opozcija-trazi-pomoc-zapada-clanak-1208851

Strah me čini jačim i boljim.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • 193
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Odg: Dogadjaji u Ukrajini
« Odgovor #1 poslato: 14:13:03, 05.Feb.2014. »
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se u petak sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinski opozicioni lideri razgovarali s Ketrin Ešton, koja se danas sastaje i sa Viktorom Janukovičem. SAD se zalažu za kompromis i dijalog, a Rusija nudi konkretnih 15 milijardi dolara. U Sočiju susret Putin-Janukovič.

Rešenje za zemlju u haosu možda na pomolu. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič podlegao je brojnim pritiscima, i to kako u zemlji, tako i van nje, i najavio da je možda moguće održavanje prevremenih izbora, što opozicija masovnim demonstracijama, ali i oštrim borbama zahteva već duze vremena.

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
« Odgovor #2 poslato: 15:29:41, 06.Feb.2014. »
Razbise ih strane obavestajne sluzbe  ;)

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • 193
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #3 poslato: 14:45:59, 09.Feb.2014. »
Ukrajina pred krahom!

KIJEV - Nema smirivanja.
Ukoliko se oštra politička kriza u Ukrajini ubrzo ne okonča, ta zemlja će ostati bez finansijske pomoći i doživeće privredni slom, predviđa kijevski ekonomista Vladislav Starinec. Pored toga, ne idu joj naruku ni aktuelna prepucavanja Amerike i EU povodom skandala nastalog kad je u javnost procurio snimak funkcionerke SAD Viktorije Nuland kako izgovara „Jeb. š EU“. Stvar je pogoršalo pojavljivanje još jednog video-zapisa na kojem američki funkcioneri optužuju evropske partnere da su previše mekani kada je reč o uvođenju sankcija Ukrajini.

- Ukoliko se ne postigne brza normalizacija političke situacije i kompromis između Janukoviča i opozicije, postoji rizik da se obustavi dalja isplata ruskog kredita, ali i velika kineska ulaganja. U pitanje dolazi i budući aranžman sa MMF i finansijska podrška EU - rekao je Starinec.

Međutim, pored tih problema u sredu se pojavio još jedan - spor Brisela i Vašingtona oko načina rešavanja krize u Ukrajini. Naime, psovka Nulandove potpuno je razbesnela nemačku kancelarku Angelu Merkel, ali i druge funkcionere EU, a novi snimak dodatno je zagrejao atmosferu.

Pored toga, glavne političke struje u Ukrajini, predvođene predsednikom Viktorom Janukovičem i vođama opozicije s Vitalijem Kličkom na čelu, ne pronalaze rešenje za krizu u zemlji, nastalu kad je Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU u novembru 2013.

Jačaju ekstremisti
U isto vreme jačaju desničarske snage u zemlji, koje traže smenu vlasti, ali bez ikakvog mešanja stranih sila. Jedan od najaktivnijih Dmitro Jaroš nedavno je istakao da je sa svojom vojskom spremio arsenal oružja i da priprema revoluciju.

Izvor

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
« Odgovor #4 poslato: 17:08:18, 12.Feb.2014. »
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, složio se da sastavi koalicionu apolitičnu vladu, saopštio je predsednik parlamenta Vladimir Ribak.

Nova vlada bi se, prema njegovim rečima, prvenstveno bavila ekonomskim problemima.

"Šef države pristao je na formiranje koalicionog kabineta. To je još moguće učiniti. Država ne može da opstaje bez vlade", rekao je Ribak na sastanku s delegacijom Parlamentarne skupštine NATO.

Ribak je naglasio da bi nova vlada trebalo da bude apolitična i da se bavi prvenstveno ekonomskim problemima, prenela je agencija Itar-Tas s.

Istovremeno, Ribak je podsetio da zahtev opozicije da joj bude dozvoljeno da formira vladu, predstavlja ultimatum i diktat.

Izvor: Tanjug

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • 193
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #5 poslato: 14:22:13, 13.Feb.2014. »
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i evropski komesar za proširenje i evropsku politiku Štefan File danas su razgovarali o rešavanju političke krize u Ukrajini, javila je Janukovičeva pres služba.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kritikovao je danas Zapad zbog mešanja u ukrajinske poslove
"Ima se utisak da naši zapadni partneri slede refleksnu reakciju na osnovu uprošćenog principa 'mi protiv njih' i ne razmišljaju o posledicama koje će prouzrokovati na duži rok"

*

Van mreže maraja

Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
  • Pol: Žensko
    • Facebook
« Odgovor #6 poslato: 13:11:39, 16.Feb.2014. »
Demonstranti u Ukrajini su danas napustili gradsku većnicu, okupiranu duže od dva meseca, nakon što su vlasti donele odluku da oslobode sve pritvorene učesnike protesta.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 211
  • 193
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #7 poslato: 20:19:17, 21.Feb.2014. »
Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je danas dvednevnu žalost u zmelji 22. i 23. februara, navedeno je saopštenju postavljenom na veb sajtu predsednika Ukrajine.

Evropska unija je danas pozdravila sporazum vlade i opozicije u Ukrajini kao "nužni kompromis za pokretanje političkog dijaloga što je jedini demokratski i miran put za izlazak iz krize".

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
« Odgovor #8 poslato: 10:32:00, 22.Feb.2014. »
Nema nista dok se inostranstvo ne umesa :) ;)
Eu je i napravilo zavadu ;)

*

Van mreže maraja

Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
  • Pol: Žensko
    • Facebook
« Odgovor #9 poslato: 13:01:55, 23.Feb.2014. »
Teško je zamisliti da ruski lider Vladimir Putin tek tako “okrene leđa” Ukrajini, a prvi razlog za to je - ponos, piše Blumberg.

Ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović izjavio da su svi naši građani bezbedni, a da se dva srpska bogoslova iz Kijevo-pečerske lavre nalaze u ambasadi.

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov privremeno preuzeo dužnosti predsednika države nakon što je juče u parlamentu izglasan opoziv Janukoviča.

Janukovič je u subotu navodno iz Harkova pokušao da pobegne u Rusiju, ali ga je u tome sprečila granična policija. Ukrajina je nedeljno jutro dočekala mirno. Ljudi šetaju gradom, a nema dojava o novim žrtvama. U dosadašnjim protestima u Kijevu poginulo je 77, a povređeno je 645 ljudi.

Stranice: 1 2 3 ... 12 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000