Kada ce vojska Srbije biti modernizovana?

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 195
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Kada ce vojska Srbije biti modernizovana?
« poslato: 19:49:29, 05.Jan.2014. »
Diković: Veća modernizacija vojske moguća tek od 2015.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković izjavio je da je, uprkos restriktivnom finansiranju, vojska u 2013. izvršila sve zadatke koje je planirala, i da u 2014. godini planira nekoliko velikih vežbi.
Diković je za Radio-televiziju Srbije rekao da će prioriteti u ovoj godini biti obuka i mere za očuvanje standarda vojnika, a da je veća modernizacija moguća tek od 2015. i 2016. godine.Prema njegovim rečima, ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednost zemlje i svih njenih građana, a vojska i pored nedostatka savremene opreme izvršava sve planirane zadatke.
Načelnik Generalštaba je posebno istakao da je vojska u prošloj godini uspešno obezbedila Kopnenu zonu bezbednosti i administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji u saradnji sa Kforom i MUP-om Srbije i izvela veliku vojnu vežbu “Resava 2013”.
- Pripremili smo i prvi put i uputili jednu četu u multinacionalnu operaciju u Libanu, uspostavili smo versku službu u vojsci, primili sveštenike, kapelana i imama, pomagali građanima kada je god to bilo potrebno - istakao je Diković.

Vojska je, prema njegovim recima, odredila prioritete u opremanju novim naoružanjem u skladu sa procenama stepena ugroženosti i bezbednosti Srbije i ostvarenja tri osnove misije vojske: odbrana zemlje, učešće u mirovnim misijama i pomoć građanima u vanrednim situacijama.
- Prioritet je modernizacija vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, jer naoružanje kojim raspolažemo nije adekvatno ciljevima koje ima vojska i vode se razgovori o opremanju vojske sa savremenim vazduhoplovima - rekao je Diković.

Savremeno naoružanje u Vojsci i PVO Vojske Srbije je potrebno kako bi oružane snage bile faktor odvraćanja i kako bi vojska mogla da kontroliše vazdušni prostor Srbije u miru, objasnio je Diković i dodao da ne treba zaboraviti ni modernizaciju kopnene vojske.
- Ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednost Srbije i svih njenih građana. Tačno je da više decenija nije bilo ulaganja u vojsku, u smislu opremanja savremenim naoružanjem i opremom i praćenja razvoja savremenog naoružanja - rekao je Diković.

Diković je naveo da su jedinice Vojske Srbije u ovom trenutku popunjene 90 odsto u odnosu na njihovu planiranu veličinu.
Tokom ove godine Vojska Srbije će, kako je kazao, održati veliku vežbu oklopno-mehanizovanih jedinica, kao i dve međunarodne vojne vežbe - Viking 14, u saradnji sa Švedskom i više evropskih zemalja, kao i Platinasti vuk 2014 u bazi Jug kod Bujanovca, sa ciljem uvežbavanja za multinacionalne operacije.

Izvor: Blic


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže pallmall

 • ***
 • 1 536
 • 22
 • Pol: Muško
Odg: Kada ce vojska Srbije biti modernizovana?
« Odgovor #1 poslato: 13:16:12, 20.Jul.2014. »
Srbija i Ruska Federacija potpisali su ugovor o kupovini Ruskih vojnih aviona tipa MIG-29 M2 sa najmodernijom tehnologijom kao i modernizaciju srpske protivvazdušne odbrane (PVO) putem dugoročnog i povoljnog kredita sa malom kamatnom stopom. Takođe ugovorom je predviđeno da se modernizuju avioni MIG-29 a koji nisu oštećeni u NATO bombardovanju 1999 godine. Srbija gubi mnogo novca samo putem vazdušnog avio saobraćaja jer putnički avioni tipa AIRBUS 300 lete na velikim visinama (oko 12.200 metara) a Srbija ne može da garantuje bezbednost preleta preko svog vazdušnog prostora jer vojni avioni nemaju domet letenja na tako velikim visinama, tako da ti putnički avioni zaobilaze naš vazdušni prostor, a ekonomski gubici Srbije mere se stotinama miliona evra godišnje.
Takođe je bilo reči i o kupovini Ruskog protivavionskog sistema S-300. Mislim da Srbija ekonomski to ne može da izvede a posebno nakon katastrofalnih poplava koje su Srbiji naneli štetu od preko milijardu i po evra. Poređenja radi, samo da bi se zaštitio Beograd potrebno je oko 10 sistema S-300...
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
39 Odgovora
12564 Pregleda
Najnovije: 20:34:16, 24.Apr.2020.
pg crna gora
6 Odgovora
2163 Pregleda
Najnovije: 11:43:35, 14.Feb.2011.
tobi45
4 Odgovora
1692 Pregleda
Najnovije: 13:11:21, 03.Apr.2012.
elenica