Japanci planiraju elektranu na Mesecu

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 208
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Japanci planiraju elektranu na Mesecu
« poslato: 21:16:46, 30.Nov.2013. »
Japanska firma najavljuje inovativno rešenje za problem energetske krize - veliki prsten od solarnih panela na Mesecu.
Pojas širok 400 kilometara i dugačak 11.000 kilometara oko celog Meseca bi, prema projektu tokijske firme Šimicu, mogao na duže vreme da reši energetske probleme na zemlji, piše danas londonski "Dejli telegraf".

Energija iz solarnih ćelija na Mesecu slala bi se pomoću mikrotalasa i laserskih zraka do prijemne stanice na Zemlji, gde bi bila pretvarana u električnu struju, navodi dnevnik.

Projekat Mesečev prsten (Luna Ring) mogao bi da obezbedi Zemlji 13.000 teravata električne energije, navela je firma Šimicu, koja stoji iza tog futurističkog projekta.

Firma, poređenja radi, navodi da su za celu 2011. godinu SAD proizvele 4.100 teravata struje

Kompanija Šimicu je došla na ovu ideju još pre havarije japanske nuklearne elektrane Fukušima, koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine.

Taj događaj je aktuelizovao sporove o budućnosti nuklearne energetike u Japanu, ali i ponovo oživeo interesovanje za projekat na Mesecu, konstatuje Dejli telegraf.

Pre katastrofe u Fukušimi, Japan se snažno oslanjao na mrežu nuklearnih elektrana. Sada zemlju brine energetska kriza s obzirom na to da su sva ostala nuklearna postrojenja posle havarije u Fukušimi zaustavljena radi kontrole. Mnogi Japanci zbog toga traže sigurnije oblike dobijanja električne energije.

Firma Šimicu okleva da proceni troškove izgradnje gigantske solarne elektrane na Mesecu, ali ako bi imala odgovarajuća finansijska sredstva, mogla bi radove na izgradnji elektrane, prema sopstvenoj proceni, da počne oko 2035. godine.

Roboti i druge automatizovane mašine bi, prema zamisli firme, bile konstruisane za eksploataciju prirodnih resursa na Mesecu i za proizvodnju betona i solarnih ćelija.

Roboti, kojima bi se daljinski upravljalo, predstavljali bi glavnu radnu snagu prilkom izgradnje elektrane, a pomagao bi im tim astronauta.

Autor: Tanjug


Strah me čini jačim i boljim.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
5 Odgovora
2950 Pregleda
Najnovije: 17:00:15, 03.Maj.2009.
sunshine_Dijana
14 Odgovora
3243 Pregleda
Najnovije: 15:47:48, 20.Feb.2013.
delhaj