Haski tribunal

• Odgovora: 22
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 192
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Haski tribunal
« poslato: 00:10:36, 30.Okt.2013. »
Haški tribunal u pat poziciji

Ne samo da se ne zna u kom će se smeru nastaviti ovo deceniju dugo suđenje, nego se i sama situacija u kojoj se našlo veće predvođeno sudijom Žan-Klodom Antonetijom sve sa Šešeljem i tužilaštvom ne nalazi u pravilima po kojima funkcioniše Tribunal.
Pre svega, Pravilnik o postupku i dokazima koji reguliše postupak pred Tribunalom, ne poznaje termin „diskavlifikacija sudije“ - epitet koji je dobio danski delilac pravde Frederik Harhof posle objavljivanja pisma kojima je doveo u sumnju svoju nepristrasnost. Umesto toga, regulisani su „izuzeće sudije“ do koga dolazi kada sudija ima lični interes u predmetu ili kada ima ikakvu vezu koja bi mogla da utiče na njegovu nepristrasnost. Pored toga, propisano je i „odsustvo sudije“ koje postoji zbog „bolesti ili drugih hitnih ličnih razloga ili službenog posla za sud“.

Samim tim, nije dovoljno jasno ni kako bi izgledalo ponaljanje suđenja prvom radikalu. Advokat Toma Fila kaže da bi u obzir prvo trebalo uzeti to što je diskavlifikovani sudija Harhof bio ad litem sudija, a ne stalni.
"To znači da ne može odmah da ga zameni drugi sudija, a pogotovo ne stalni. Da bi se izabrao novi sudija, države članice UN trebalo bi da predlože svoje kandidate, između kojih bi Generalna skupština izabrala jednog. Onda bi ovo tročlano veće, dakle sa novim sudijom i dvoje starih, trebalo da pita Šešelja da li želi da se proces nastavi u sadašnjoj fazi ili da krene iz početka. On bi verovatno tražio da krene iz početka. Drugačiji postupak nije ni moguć", objašnjava Fila.

IZvor: B92

Strah me čini jačim i boljim.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Odg: Haski tribunal
« Odgovor #1 poslato: 00:11:12, 30.Okt.2013. »
Haški tribunal: Sudija Harhof je ispravno izuzet iz procesa Šešelju

Posebno veće, kojim je predsedavao sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike, odbacilo je tvrdnju tužilaštva da je, pri odlučivanju o Šešeljevom zahtevu za izuzeće sudije Harhofa, počinilo greške u rezonovanju i primeni pravila suda.
Veće je odbacilo i argument tužilaštva da, pri donošenju odluke o izuzeću, nije razmotrilo stav samog sudije Harhofa i dvoje preostalih sudija iz raspravnog veća, Žana Kloda Antonetija i Flavije Latanci, koji su se izuzeću protivili. U odluci piše da posebno veće nije bilo obavezno da te stavove razmotri, već da je to učinio potpredsednik suda Karmel Ađijus, pre nego što je posebno veće imenovao.
Kao i pri donošenju odluke o Harhofovom izuzeću, sudije Moloto i Barton Hol preglasale su kineskog sudiju Liu Daćuna koji se protivio izuzeću, a bio je za preispitivanje te odluke.

Beta

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #2 poslato: 00:11:42, 30.Okt.2013. »
Mladića špijuniraju i u sudnici

HAŠKI tribunal špijunira Ratka Mladića, ratnog komandanta VRS optuženog za genocid u Srebrenici, i u sudnici. To proizlazi iz svedočenja analitičara haškog tužilaštva Dore Sokol, koja je po sopstvenom priznanju dobila zaduženje za sluša o čemu Mladić razgovara sa svojim braniocima tokom pauza u suđenju.
Naime, Sokolova se našla na stolici za svedoke pošto se zaštićeni svedok tužilaštva iz Foče, koja je bila u haškoj sudnici u februaru, požalila da je Mladić vređao i psovao. Odbrana ratnog komandanta VRS tvrdila je suprotno.
Sokolova je u ponedeljak ispričala kako je tada dobila nalog tužioca Markusa Maksima da sluša sve šta optuženi Ratko Mladić govori tokom suđenja i za vreme pauza, bez obzira na to šta je tema razgovora - odbrana, privatan život ili nešto treće.

Na prigovor branilaca da je Mladić tom prilikom razgovarao sa svojim advokatima, u pauzi između prve i druge sesije, i da bi taj razgovor trebalo smatrati poverljivim, sudije su odgovorile da se optuženi odrekao poverljivih razgovora budući da je govorio glasno.
Svedočenje Sokolove trajalo je kratko pa je posle toga održana statusna konferencija koja je takođe brzo završena. Optuženi Mladić zamolio je sudije da ranije napusti zgradu suda zbog redovne, mesečne posete sveštenika Vojislava Bilbije koji obilazi pritvorenike u Sheveningenu.

Izvor: Novosti

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #3 poslato: 12:47:40, 01.Nov.2013. »
Umesto Harhofa, Šešelju sudi Nijang

Autor: Tanjug

U postupku pred Haškim tribunalom protiv Vojislava Šešelja, umesto izuzetog sudije Frederika Harhofa, imenovan je sudija Mandiaje Nijang, saopšteno je danas iz Haga.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #4 poslato: 21:38:39, 05.Nov.2013. »
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc i srpski zvaničnici ocenili su danas da se saradnja između Srbije i Tužilaštva tribunala odvija na veoma visokom nivou.

« Odgovor #5 poslato: 21:45:11, 05.Nov.2013. »
Umesto Harhofa, Šešelju sudi Nijang

Autor: Tanjug

U postupku pred Haškim tribunalom protiv Vojislava Šešelja, umesto izuzetog sudije Frederika Harhofa, imenovan je sudija Mandiaje Nijang, saopšteno je danas iz Haga.

Po Statutu Tribunala
novoimenovani Sudija ima 30 dana za upoznavanje sa predmetom  :)

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #6 poslato: 21:47:59, 05.Nov.2013. »
30 + 30 + 30 ...    :dash:

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #7 poslato: 10:49:01, 14.Nov.2013. »
Šešelj i tužioci treba da se izjasne o nastavku procesa

Raspravno veće Tribunala u Hagu u procesu protiv Vojislava Šešelja je danas pozvalo optuženog Šešelja i tužilaštvo da se izjasne o nastavku postupka posle izuzeća sudije Frederika Harhofa.
Rok za izjašnjavanje je 14 dana od kada Šešelj bude dobio prevod današnje odluke na srpski jezik.

Po ranijoj preporuci potpredsednika Tribunala Karmela Ađijusa, Šešelj i tužilaštvo bi trebalo da se izjasne "o pitanju da li ponovo saslušati čitav predmet, ili nastaviti postupak s novoimenovanim sudijom".
Umesto sudije Harhofa koji je, na Šešeljev zahtev, izuzet iz raspravnog veća jer je ostavio utisak pristrasnosti u korist osuđujuće presude, u raspravno veće je krajem oktobra imenovan Madaje Nijang iz Senegala.

Veće čine još predsedavajući Žan-Klod Antoneti i Flavija Latanci.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/419692/Seselj-i-tuzioci-treba-da-se-izjasne-o-nastavku-procesa

« Odgovor #8 poslato: 08:43:19, 16.Nov.2013. »
Komitet za odbranu Vojislava Šešelja se pismeno obratio Savetu Bezbednosti UN (kao osnivaču MKSJ) sa Zahtevom za kontrolu delovanja MKSJ u procesu protiv dr Vojislava Šešelja.

Tekst je predugačak (14 strana) da bih ga preneo u celosti
pa ga zainteresovanima mogu poslati putem e-mail -a.

*

Van mreže Miloš Mi.

Marketing menadzer
  • 5 200
  • 192
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
« Odgovor #9 poslato: 16:35:35, 16.Nov.2013. »
Citat
Vojislav Šešelj će još bar dve godine, a možda i triput više, morati da odsedi u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu da bi dočekao presudu, piše Politika.
Do ovog zaključka taj beogradski list je došao, kako navodi, prostom računicom i razgovorom sa nekoliko sagovornika upućenih u pravila Haškog tribunala.
Zbog dolaska novog sudije, Madaje Nijanga iz Senegala, umesto izuzetog sudije Harhofa, Raspravno veće dalo je u prekjučerašnjem pozivu dve mogućnosti za nastavak postupka koji protiv optuženog Šešelja traje od 2007. godine, iako je on u zatvoru u Hagu još od februara 2003. godine. Po tome bi presuda protiv Šešelja mogla da se donese sa novoimenovanim sudijom.
Druga mogućnost je da se celo suđenje ponovi, da se radi upoznavanja novog sudije sa celokupnim postupkom ponovo dovede 71 svedok tužilaštva i deset svedoka suda i da se preko njihovog iskaza uvede 1.348 dokaza.
Presuda Šešelju trebalo je da bude doneta posle 175 sudskih sesija i završnih reči optuženog i tužilaštva, pre petnaest dana, ali je izuzećem sudije Harhofa ceo proces poprimio nepredvidivi smer.
Čak i ako Šešelj prihvati da mu presudu donese sudsko veće sa novim članom, sudija iz Senegala ni po pravilima Haškog tribunala ne može da učestvuje u pripremanju presude dok ne pročita sve sudske spise i dokumente sa ovog procesa.
Izvor: Politika

:dash:

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000