Sta se desava kad se zaljubite?

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 28 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Sta se desava kad se zaljubite?
« poslato: 21:49:42, 23.Avg.2013. »
Ponekad tih fizioloških pojava nismo ni svesni. Možda nas upravo tajni govor tela čini privlačnijim, a ne trapavim kao što smo skloni da pomislimo?
Evo najčešćih znakova koji se ukazuju (gotovo bez naše volje), onog trenutka kada se nađemo u društvu nekoga ko nam se sviđa.

Menjanje tona glasa
Istraživanje naučnika Univerziteta u Pensilvaniji je pokazalo da ljudi, kada se nalaze u društvu osobe koja ih privlači, često govore dubljim glasom. Posebno muškarci. Neke devojke, pak, nevoljno podižu ton glasa kada naiđu na privlačne mladiće, piše "Politikin Zabavnik".
Različiti ishodi naučnih ogleda govore zapravo isto: kada ti se neko sviđa, svoj glas koristiši kao muzički instrument i nesvesno pokušavaš da dotakneš skrivene strune tuđeg srca.

Širenje zenica
Kada nas pogodi Amorova strela, dolazi do oslobađanja hormona dopamina koji, između ostalog, pospešuje širenje zenica. Dopamin podstiče nervne završetke naših očiju. Mišići počinju da se grče, a zenice se šire... To su posle višegodišnjih istraživanja dokazali norveški naučnici. Ovo posebno važi za pripadnice "lepšeg pola".

Podražavanje pokreta
Anglosaksonski psiholozi ovu pojavu nazivaju - mirroring (ogledanje). Ukoliko nam se neka osoba sviđa, nesvesno nastojimo da podržavamo njen govor tela. To jeste deo udvaranja, odnosno, zavođenja pomoću kojeg se (valja znati) postiže dobar uspeh. Brojni ogledi su pokazali kako se mladićima dopadaju žene koje podražavaju njihov govor tela.

Znojenje ruku

Zvuči previše poznato i podseća više na pismeni zadatak iz matematike ili odgovaranje pred tablom.
Svojevrsni koktel hemijskih supstanci koje stvaraju uzbuđenje u našem mozgu, među kojima već pomenuti dopamin, noradrenalin i serotonin, utiču i na znojne žlezde.
Budući da se veliki deo znojnih žlezda nalazi upravo na dlanovima, onda je posledica vidljiva i to više kod mladića.
Dakle, treba obratiti pažnju da li nam se znoje dlanovi i da li se nekome u našem društvu to dešava. Znojenje dlanova je svakako lakše primetiti nego širenje zenica.

Brbljanje i lupanje srca
Kada vidimo neku osoba koja nas privlači, naš mozak šalje određene poruke nadbubrežnoj žlezdi i eto opet adrenalina i noradrenalina. Srce počinje brže da lupa. Kao da trčimo na pokretnoj traci.
Noradrenalin je posebno zaslužan za pojavu nezustavljive želje za pričanjem i brbljanjem. Jasno, da bismo saznali mnogo toga o osobi koja nam se sviđa i rekli joj o sebi i što je tačno i ono što nije. Samo da privučemo pažnju.
Otprilike kao što je napisao francuski pisac Onore de Balzak: "Zaljubljenost je kao rat: počinješ kada želiš, a boj napuštaš kada iznemogneš".

Izvor


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
6 Odgovora
4765 Pregleda
Najnovije: 19:07:59, 27.Okt.2009.
lilka
0 Odgovora
789 Pregleda
Najnovije: 11:06:46, 27.Okt.2014.
Miloš Mi.