Ozbiljna veza ili šema? Šta želite?

 • Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže bielenda

 • ***
 • 2 106
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 34
 • Pol: Žensko
Ozbiljna veza ili šema? Šta želite?
« poslato: 17:03:26, 06.Avg.2013. »
Nisam neki stručnjak za veze, ali znam da kad dvoje hoda godinama – od toga na kraju ne bude ništa. Neda i Marko. Zajedno od prve godine fakulteta, zajedno učili, zajedno diplomirali, zaposlili se u isto vrijeme, i – eto, i dan-danas žive, ali svako sa svojim roditeljima. Uzalud zapomaganje i jedne i druge majke, sumnjivi pogledi i skeniranje Nedinog abdomena na svakom okupljanju u krugu poeodice, i ono famozno ima-li-šta-novo pitanje. Ne, nema ništa novo. Kao, zajedno su. Kao, vole se. Ne žive zajedno. Dokle će tako – ne zna se.

Ih, to mi neka veza, rekla je moja mama. Njoj godine idu, bolje bi joj bilo da nađe nekog ko ju HOĆE oženiti. Mama k’o mama, nije joj za zamjeriti. U njenoj interpretaciji – ako se ne udaš i ne rodiš prije tridesete – nisi ništa postigla u života, ma da si dr. nauka, žena astronaut, prvak svijeta u skoku udalj – jok, ako ne zaljuljaš kolijevku – nula bodova.

Ne volim da priznam kad je u pravu, pa glumim ludilo. Kao, mama, ti nemaš pojma. Zabavljaju se, kažem. Dobro njemu, dobro njoj, šta sad…? Kako šta sad? Ozbiljni ljudi, a zabavljaju se. Šta se imaju više zabavljati…? Zabavljaš se sa 15, ne sa 35. Oooo, mislim, mama draga, itekako se zabavljaš i sa 35. i to pet puta bolje i luđe nego s petnaest. Samo je pitanje – dokle?

Nije lako današnjim djevojkama, uopšte nije. Običan porodični ručak u stanju se u tren oka pretvoriti u žustro unakrsno ispitivanje. Viđaš li se s nekim? Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Prvo, viđaš barem njih dvadeset, od kojih s pet gradiš ozbiljne veze na Facebooku i Twiteru. (Onda te sablažnjivo gledaju, dok im po stoti put objašnjavaš razliku između Fejsa i Tvita. Ne vrijedi, ne shvataju.) Ako pak uspiješ izbjeći taj dio o ‘’viđanju’’, prelaze odmah na teža, diskvalifikaciona pitanja.

Imaš li momka (niko to ne naziva dečkom više, da se razumijemo, dečko je u njihovoj interpretaciji zajednička imenica muškog roda uzrasta između pet i dvanaest godina. Sve preko toga je momak.) Dakle, imaš li momka? Nemam. A zašto nemaš? Šta čekaš? Ne traje mladost sto godina. Mlada, zdrava, prava, a sama. Jesmo li se kamenjem na Boga gađali…?

Ili još gore – imaš momka. Ko je on? Šta je? Iz kakve je kuće? Ko mu je otac? Ko mu je majka? (Na sljedeće pitanje se ne prelazi dok se neko od prisutnih ne dosjeti da zna tog i tog, koji zna tog i tog koji je u bliskoj vezi s dotičnom porodicom, ili bar nekim od povjerenja, ko je u stanju raspitati se i provjeriti im background do desetog koljena.) Tu prelaze dalje, jer momak je, je l’, zreo za ženidbu. O-o. Ali ja se ne planiram udati, kažeš. MOLIM? Pa šta radiš onda s njim? Mi se zabavljamo. E tu se opet vraćamo na početak priče.

Nije pravi. Zabavljate se, veliš..? Ima samo jedna mala nezgoda – ti njega predstavljaš široj javnosti kao dečka, on tebe kao prijateljicu. Partnerku, da zlo bude veće. Na Fejsu je kao singl. Ili se neće preseliti kod tebe iako roditelji odvajaju od usta da mu plate smještaj. Majku ne spominje, kao da se ne valja. To ti je, draga moja – momak zabavljač. Mlađi brat Petra Pana. Ti se primaš, a on se zabavlja. Od tog se hljeba nećeš najesti. Bježi – koliko te te duge lijepe nožice nose.

Jer, zabavljanje u prosjeku traje – koliko? Godinu, dvije, u najboljem slučaju pet. Šta dalje? I kako uopštee prepoznati razliku između običnog blejanja s nekim i prave ozbiljne veze? Vjerovatno tako što skužiš da se intenzivno viđate. Da počinješ koristiti fraze poput ‘’moj dečko’’ u svakojakom kontekstu. Idem večeras kod dečka. Dečko mi je to kupio. Tako sliči na mog dečka. Snimi onu kozu, to je bivša od mog dečka. Uredno se predstavljaš kao njegova djevojka, a on pritom ne kolabira, ne bježi glavom bez obzira, ili barem nastavlja obitavati u krugu od tristo metara. Pa dobro, može se reći – veza obećava.

Goga je svojevremeno imala super pravilo (ne kažem da ga se uvijek pridržavala, ali je svejedno imala pravilo). Pravilo devet i po sedmica. Ako nakon devet i po sedmica zabavljanja s tipom i dalje sjediš pokraj telefona (u to vrijeme nismo imale mobitele) i čekaš da te nazove – nema od tog posla ništa. Ako se dotad nije zagrijao, nikad ni neće. Ako do tada nije uvidio da mu nešto značiš – svaka daljnja rasprava je suvišna. Uvjeravati sebe da mu treba još vremena, da nije prebolio bivšu, da se boji vezanja (kao da ćeš ga bodljikavom žicom vezati, ha?) – nema nikakvog smisla. Kad sretneš onog pravog – želiš mu roditi ne jedno već stotinu djece, i to već na prvom sastanku. Na drugom smišljaš vjenčanicu. Na trećem biraš zavjese za dnevnu sobu. I to je to. Il’ je, il’ nije.

Jer, ako sam nešto naučila za sve ove godine – naučila sam da pravi muškarci nemaju problem s vezanjem. Pravi muškarci se ne boje tvoje mame. Pravi muškarci se HOĆE oženiti. Pravi muškarci odlično poznaju gramatiku. I znaju da je najosobnija imenica ženskog roda, baš ova: Moja djevojka.

Izvor: Ljepota i zdravlje


 


*

Van mreže Klir

 • *
 • 12
 • 1
 • Pol: Muško
Odg: Ozbiljna veza ili šema? Šta želite?
« Odgovor #1 poslato: 08:41:17, 10.Okt.2013. »
bolje mi je nesto neozbijlnije...
 

*

Van mreže elena86

 • ****
 • 4 388
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 129
 • Pol: Žensko
Odg: Ozbiljna veza ili šema? Šta želite?
« Odgovor #2 poslato: 12:55:16, 10.Okt.2013. »
Ja sam ipak za ozbiljnu vezu ali nesto nemam srece da to i ostvarim  (*o*)
Svaka zena je dama u drustvu pravog muskarca
 

*

Van mreže medenica

 • ****
 • 3 854
 • Zahvaljeno: 8 puta
 • 47
 • Pol: Muško
Odg: Ozbiljna veza ili šema? Šta želite?
« Odgovor #3 poslato: 20:02:51, 10.Okt.2013. »
Treba imati nekog pored sebe ili bar za povremene susrete ipak mi se ne svidja varijanta za jednu noc.
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1241 Pregleda
Najnovije: 13:04:50, 27.Jan.2010.
miss80
0 Odgovora
1075 Pregleda
Najnovije: 12:36:41, 08.Maj.2012.
Karudijan
0 Odgovora
1438 Pregleda
Najnovije: 20:24:52, 27.Okt.2013.
Ch