Ako želite bebu...

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Karudijan

  • *
  • 54
  • 1
  • Pol: Muško
Ako želite bebu...
« poslato: 12:36:41, 08.Maj.2012. »
Ako želite bebu...


... čuvajte plodnost. Pazite na ishranu, zaboravite cigare i češće vodite ljubav.

Neplodnost pogađa oko dvanaest odsto žena u svetu, ili jedan od osam parova. Ukoliko želite da postanete roditelj, važno je da obratite pažnju na važne faktore koji utiču na plodnost.

Evo najvažnijih koraka koji čuvaju ili povećavaju šanse da dobijete dete.

Redovan seks
Zvuči logično? "Da i ne," kaže predsednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu doktor Vilijam Gibons. Što vise seksa imate, veće su šanse da ostanete u drugom stanju - ali samo do određene tačke.

"U proseku, oko pola parova koji pokušavaju da dobiju bebu, uspeće u svojoj nameri u roku od šest meseci”, kaže doktor Gibons.

Prema njegovim rečima, ako imate seks manje od jednom nedeljno, šanse za trudnoću opadaju i do pedeset odsto. Ako imate seksualne odnose tri puta nedeljno, šanse se povećavaju za osamdeset odsto.

Međutim, ako imate česte odnose, recimo vise puta dnevno, doktor Gibons kaže da kvalitet sperme partnera može biti lošiji, nego kada su odnosi ređi.

Kada je reč o muškarcima, faktori neplodnosti kod muškarca su češći nego ikada pre. Oko četrdeset posto parova ne može da dobije dete zbog neplodnosti muškarca.

Izbegavajte cigarete
"Najpre, uopšte ne bi trebalo da koristite cigarete, jer svaka cigareta u kojoj u trenutku uživate uništava plodnost.", kaže doktor Gibons i dodaje da je jedna studija pokazala da ako pušite vise od deset cigareta dnevno, možete računati da postepeno uništavate mogućnost da postanete roditelj.

"Postoje dokazi da neki sastojci u cigaretama umanjuju funkciju jajnika, a kasnije, tokom trudnoće, štetno utiču na bebu. Žene koje koriste cigarete ranije prolaze kroz menopauzu, jer ubijaju svoje jajne ćelije", kaže doktor Gibons.

Štetnost pušenja vezuje se i za muškarce. Više studija je pokazalo da cigarete mogu smanjiti kvalitet sperme i pokretljivost spermatozoida.

Održavajte zdravu telesnu težinu
"Žene koje su gojazne ili imaju problema sa nedostatkom kilograma, imaju manje šanse da ostanu u drugom stanju", kaže doktor Gibons. Najbolje je da se zadržite na zlatnoj sredini i to važi i za vaše partnere, smatra lekar.

Smanjite unos alkohola
Gibons smatra da ako konzumirate više od četiri pića nedeljno, rizikujete da umanjite plodnost i povećate rizik od oslabljenih funkcija jajnika.

Ne pijte previse kafe
Više od tri kafe dnevno nije dozvoljeno ako planirate da ostanete u drugom stanju, jer previse kofeina može da uspori važne procese u organizmu, poput reproduktivnih.

Vežbajte, ali ne preterujte
Rekreacija i pravilna ishrana su sastavni delovi zdravog života, ali ne bi trebalo preterivati tokom vežbanja, piše portal Self.

"Ženama se preporučuje najviše sedam sati rekreacije nedeljno, jer preterana fizička aktivnost nepovoljno utiče na plodnost”, kaže doktor Vilijam Gibons.

Zaštitite se od polnih bolesti
Čim postanete seksualno aktivni, zaštitite sebe i svog partnera od polno prenosivih bolesti.

"Polne bolesti imaju najveći uticaj na plodnost. Hlamidija i gonoreja su najopasnije i rado napadaju reproduktivni sistem", kaže doktor Gibons.

Ne odlažite potomstvo
"Jedan od najvažnijih koraka za žene je odluka o 'idealnom vremenu za bebu'", smatra doktor.

Partneri bi morali na vreme da odluče koje je to najbolje vreme kada bi da zasnuju porodicu, jer u suprotnom mogu da dođu u situaciju da im je vreme isteklo.

Ako najčešće tvrdite da će biti vremena za decu "jednog dana", možda je pravi trenutak da otvoreno razmislite o tome i porazgovarate sa partnerom.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1247 Pregleda
Najnovije: 13:04:50, 27.Jan.2010.
miss80
3 Odgovora
2093 Pregleda
Najnovije: 20:02:51, 10.Okt.2013.
medenica
0 Odgovora
1450 Pregleda
Najnovije: 20:24:52, 27.Okt.2013.
Ch