Verska služba u Vojsci Srbije

  • Odgovora: 0
*

Van mreže narcisa zec

  • *****
    Počasni član
  • 4 387
  • 33
  • Pol: Žensko
Verska služba u Vojsci Srbije
« poslato: 17:20:46, 13.Jan.2013. »
Verska služba

Verska služba zastupljena je u većini armija u svetu, a organizuje se u cilju jačanja duhovnih i moralnih vrednosti  pripadnikavojske,  negovanja vojničkih vrlina i patriotizma, kao i oblikovanja građanske odgovornosti.

U vojsci Srbije verska služba je organizovana potpisivanjem sporazuma između Ministarstva odbrane i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve 28. juna 2011. godine, te  sporazuma Ministarstva odbrane sa šest tradicionalnih crkava i verskih zajednica (Rimokatoličkom Crkvom u Srbiji, Slovačkom Evangeličkom Crkvom, Reformatskom Hrišćanskom Crkvom, Evangeličkom Hrišćanskom Crkvom, Jevrejskom zajednicom u Srbiji i Islamskom zajednicom Srbije)potpisanim 18. oktobra 2011. godine, a sve  u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Samo vršenje verske službe u Vojsci Srbije i druga pitanja od značaja za vršenje iste bliže je uređeno Uredbom o vršenju verske službe u Vojsci Srbije.

Verska služba predstavlja organizovani vid delatnosti tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Vojsci Srbije sa osnovnom ulogom omogućavanja ustavnog prava na ostvarivanje slobode veroispovesti njenih pripadnika.
Pripadnici Vojske Srbije učestvuju u delatnostima verske službe po sopstvenoj volji i ubeđenju,uz uvažavanje obaveza koje proističu iz vojne službe.
Versku službu u vojsci vrše sveštenici, odnosno verski službenici tradicionalnih crkava i verskih zajednica koji obavljaju bogoslužbene i ostale verske delatnosti koje se vrše u vojnim kompleksima, u posebnim prostorijama uređenim u tu svrhu –tzv. bogoslužbenim prostorima.

http://www.mod.gov.rs/

U SPC Rukopoloženi prvi kandidati
U okviru procedure za prijem oficira u verskoj službi, sa ciljem sticanja bogoslužbene prakse, 11.01.2013. godine u pravoslavnoj Uspenskoj crkvi u Novom Sadu i manastiru Kovilj, rukopoloženi su prvi kandidati za vojne sveštenike. 

Izvor
« Najnovija izmena:: 17:23:35, 13.Jan.2013. narcisa zec »
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000