I sa 9,8 moraju da plate doktorske studije

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

  • ****
  • 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
I sa 9,8 moraju da plate doktorske studije
« poslato: 12:16:31, 04.Nov.2012. »
I sa prosekom 9,8 moraju da plate doktorske studije

Najbolji studenti u Srbiji koji ove godine upisuju doktorske studije moraće da uplate bar prvu ratu školarine i sve propratne takse u iznosu od najmanje 100.000 dinara jer Ministarstvo prosvete još ne zna da li će i koliko doktoranada da finansira.
Jedan od najboljih studenata farmacije u Beogradu sa prosečnom ocenom većom od 9,5 razmišlja da odustane od doktorskih studija jer nema novca ni za prvu ratu školarine. Doktorske studije traju najmanje tri godine, godišnja školarina u proseku iznosi oko 200.000 dinara, dok za razne prijave i uverenja treba bar još toliko.
- Pošto sam sve stepene studija završio kao budžetski student, nikada nisam osetio visoke cene školovanja na našim fakultetima. Jedva sam čekao da upišem doktorske i nastavim sa usavršavanjem, a onda su na fakultetu saopštili da im ministarstvo nije prosledilo novac za doktorande i da svi moramo da se upišemo kao samofinansirajući studenti. Time gubim pravo na smeštaj u domu, što znači da bih pored školarine, morao da plaćam stan i račune. Muka mi je da slušam priče o odlivu mozgova dok sam i sam svedok toga da država ništa ne čini kako bi nas zadržala - ogorčen je budući naučnik.

Na Farmaceutskom fakultetu kažu da razumeju da je država u krizi, ali da nema smisla da isplate za najbolje akademce toliko kasne.

- Upravo smo od Ministarstva prosvete primili dva miliona dinara za studente koji su prošle godine upisali doktorske studije i koji je trebalo da budu na budžetu. Sada ćemo im vratiti novac koji su morali da uplate pri upisu. Za ovogodišnje doktorande se ne zna ni koliko će biti mesta na budžetu ni kad će novac za njih biti uplaćen - kaže dekan prof. dr Zorica Vujić.
U Ministarstvu prosvete odgovaraju da je “rešavanje ovog pitanja u proceduri, ali da se još ne zna koliko će doktoranada ove godine moći da se školuje o trošku države”. Isti problem ponavlja se svake godine od 2008, kada su doktorande počeli da upisuju po Bolonji.
- Doktorandi čekaju po godinu dana od upisa da bi videli da li će biti na budžetu, a za to vreme moraju sve da plaćaju. Povrh svega, imamo ubedljivo najviše školarine u regionu i za njih ne dobijamo skoro ništa, ni knjige, ni opremu - priča Slobodan Radičev iz Udruženja studenata doktorskih studija i mladih istraživača Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: Blic


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
3 Odgovora
1956 Pregleda
Najnovije: 21:32:07, 24.Jun.2009.
mikijev-zabavnik
4 Odgovora
2250 Pregleda
Najnovije: 09:48:30, 06.Jul.2010.
miss80
5 Odgovora
1484 Pregleda
Najnovije: 18:04:03, 16.Mar.2015.
maraja