Prelom kostiju

• Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Prelom kostiju
« poslato: 16:39:08, 14.Mar.2012. »
Prelom kostiju

Prelom kostiju nastaje usled dejstva sila na kost jače od njene čvrstoće, dolazi do prekida kontinuiteta koštanog tkiva kao i do prevazilaženja granica njegove prirodne elastičnosti.

Klinička slika
Najvažnije je dobro uzeti anamnezu nastanka povrede, utvrditi trenutno stanje povređenog i odrediti prioritet zbrinjavanja, pregledati i ostale ekstremitete i obavezno uzeti labaratorijske analize. Prelom se karakteriše: bol, deformacija, patološka pokretljivost, krckanje, gubitak funkcije. Kod svake sumnje na bilo koju vrstu teže povrede kod sportiste obavezno uraditi: transport u medicinsku ustanovu, radiografski nalaz.

Lečenje preloma – konzervativno i operativno

1.Konzervativno lečenje
Imobilizacija, fizikalni tretman počinje odmah od nastanka preloma i to magnetno – impulsnim poljem u cilju formiranja kalusa, a nakon desetak dana (u zavisnosti od preloma) uključuju se interferentne struje i statičke kontrakcije, kao i očuvanje trofike imobilisanih mišića. Po skidanju gipsa, počinje se sa primenom hidro – kinezi terapije, (samo aktivne vežbe, pasivne vežbe ne treba sprovoditi sve dok kalus nije solidan i dok nismo sigurni da nije nastupila slabost koštanog sistema) elektroterapijom, kao i ostale procedure, a u cilju brzog oporavka i vraćanja sportiste na teren.
Predlažemo sledeću terapiju:
a) impulsno magnetno polje primenjuje se kod preloma kostiju odmah nakon stavljanja gipsane imobilizacije, vremenska aplikacija i do 120 minuta,
b) interferentne struje,
c) impulsni i kontinuirani ultrazvuk,
d) diodinamik najviše se koristi CP oblik,
e) galvanizacija i elektroforeza sa lekovima,
f) kineziterapija – primenjuju se izotonične kontrakcije mišića u blizini preloma ili vežbe opšte kondicije za mišiće nepovredjenog ekstremiteta i vežbe disanja,
g) vakusac – po skidanju gipsane poveske u trajanju od 15 do 20 minuta 10 do 15 aplikacija.

2.Operativno lečenje
Zavisi od mesta intenziteta i vrste preloma. Kada se to utvrdi prelazi se na operativni zahvat koji mi ovde nećemo detaljno obraditi.

izvor i ostatak
http://www.stetoskop.info/Prelom-kostiju-1681-s13-content.htm
Jel lomio nekad neko kosti ruku i nogu?

Ja nisam, ali sam bila malo caknuta  ;D kao mala, pa sam par puta pokusala cekicem  ;D da slomim kost leve ruke ili desne, ali mislim da sam pokusala na obe (pa koja se slomi) jer mi se svidelo kako stoji gips  ;D i zbog toga sto bi me onda svi mazili i pazili.Mama je posizela od muke.Ali na svu srecu u svom naumu nisam uspela  ;D
« Najnovija izmena:: 16:57:48, 14.Mar.2012. elenica »

*

Van mreže Džudi

• **
  • 212
  • 10
Odg: Prelom kostiju
« Odgovor #1 poslato: 12:18:17, 05.Avg.2013. »
Nisam lomila ništa, ali od 1984 do danas imam luksacije patele..oba kolena. Imala sam gips skoro 20 puta. :(

Bol je užasan, neopisiv i nikome ovo ne bih poželela.
Život je sastavljen od dana za plakanje i od dana za smejanje...

*

Van mreže Trepavica

• *
  • 25
  • 2
Odg: Prelom kostiju
« Odgovor #2 poslato: 14:25:54, 05.Avg.2013. »
Lomova nemam , al sam zaradila preuranjenu diskopatiju s 24 g.. :-\

Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega.Zive jednostavno, govore ljubazno, vole velikodusno...

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000