Poroznost kostiju-Osteoporoza

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Poroznost kostiju-Osteoporoza
« poslato: 13:59:03, 21.Avg.2010. »

Osteoporoza-je bolest koja se manifestuje smanjenjem gustine kostiju, zbog čega one postaju porozne. Smanjuje se količina kalcijuma koji normalno osigurava čvrstinu kosti i koštanog tkiva, koje omogućava potpornu funkciju kostima. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osetljive na različite fizičke stresove (udarce, padove). Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. Prelom kuka uzrokovan osteoporozom zahvata jednu od tri žene i jednog od pet muškaraca u dobi do osamdeset i pet godina.  Uprkos postojanju objektivnih mogućnosti, osteoporoza je i dalje nedovoljno dijagnostikovana i lečena.

Klinička slika
Problem kod ove bolesti je to što protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju. Smanjenje koštane gustine je praćeno i uvećanim rizikom za nastanak preloma, često nakon minimalnih trauma. Njen neizbežan pratilac je visoka učestalost preloma pršljenskih tela i vrata butne kosti sa velikim patnjama i invalidnošću.

Postoje dva različita tipa osteoporoze
:
1.tip 1 ili postmenopauzalna osteoporoza i
2. tip 2 ili senilna (staračka) osteoporoza.
Postmenopauzalna osteoporoza se javlja kod žena nakon menopauze (poslednje menstruacije), praćena je prelomima pršljenova.Senilna osteoporoza se javlja u oba pola nakon 70. godine, prezentuje se poglavito prelomima kuka i uzrokovana je starenjem.

Najčešći uzroci sekundarne osteoporoze (uzrokovane bolestima ili lekovima) su : lečenje steroidima i antikonvulzivima (lekovi za lečenje epilepsije). Osteoporoza dugo vremena ostaje klinički neupadljiva – ona nema karakteristične simptome i što je najvažnije, ne boli. Stoga se s pravom naziva "tihim kradljivcem" jer godinama osiromašuje koštanu masu sve dok ne spadne ispod takozvanog "praga za frakture" kada se javljaju klinički dramatične komplikacije bolesti - prelomi pršljenova.Prelom pršljenova najčešće nastaje pri naglom pokretu, savijanju, dizanju tereta, a ponekada i bez ikakvog vidljivog povoda. Prelom pršljena dovodi do pogurenog držanja karakterističnog za osteoporozu. Telesna visina se smanjuje sa svakim prelomom - oko 2-4 cm.

Lečenje
Najsavremenije metode lečenja osteoporoze uključuju primenu novih lekova - bisfosfonata. Oni dokazano smanjuju rizik za nastanak vertebralnih i preloma kuka. To su sada najefektniji lekovi za lečenje osteoporoze i kod žena i kod muškaraca.Jedan od preparata koji je pokazao najbolje rezultate u primeni je Bonviva (ibandronat 150mg).  Ovaj preparat spada u nehormonske lekove koji se koriste u prevenciji i lečenju osteoporoze i jedinstven je među bisfosfonatima po tome što se uzima jednanput mesečno, oralno. Bezbednost, efikasnost i tolerancija u odnosu na lek Bonviva proučavani su kroz opsežan program kliničkih ispitivanja na oko 11.000 pacijenata u periodu od tri godine. U velikim registracionim studijama, ovaj lek pokazao je snažno antifrakturno dejstvo, tj. pospešuje gustinu/čvrstinu kostiju. Istraživanja pokazuju da će mogućnost ređeg uzimanja leka povećati izglede da se nastavi sa lečenjem.


ceo text 


*

Van mreže olishka

 • ***
 • 705
 • 1
 • Pol: Žensko
Odg: Poroznost kostiju-Osteoporoza
« Odgovor #1 poslato: 15:11:41, 21.Avg.2010. »
Malo ko zna da paratiroidne zlezde regulisu kostanu masu, samim tim i kalcijum.  Paratirodine zlezde (ima ih cetiri) se nalaze paralelno iza tiroidne.  Vrlo su male, kazu da su velicine zrna pirinca. Elem, kada jedna oboli ometa rad preostale tri.  Ne postoji lek, vec se obolela mora odstraniti kako bi ove tri preuzele funkciju.  Sve dok postoji i jedna paratiroidna je OK.  Ako se moraju odstraniti sve cetiri, osoba mora do kraja zivota svakodnevno uzimati kalcijum sa D vitaminom i magnezijumom, svakodnevno. 
Problem je u tome, sto su simptomi, takoreci, neprimetni.  Moze se otkriti analizom krvi, ako se trazi analiza kalcijuma u krvi. 

Inace, svaka zena, koja predje 50-tu, trebalo bi da uzima kalcijum sa D vitaminom i magnezijumom, praveci povremeno pauze.  Na taj nacin se smanjuje mogucnost dobijanja osteoporoze, mada je ona neminovna s godinama.  Nije na odmet usporiti stvar ili je drzati pod kontrolom.
 

*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Poroznost kostiju-Osteoporoza
« Odgovor #2 poslato: 11:44:55, 20.Mar.2014. »
Evo jos malo info o ovoj bolesti i pistupa terapiji
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/14/Nauka/53496/Nova+terapija+za+osteoporozu.html
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
54513 Pregleda
Najnovije: 09:15:42, 17.Avg.2009.
Ch
2 Odgovora
1687 Pregleda
Najnovije: 14:25:54, 05.Avg.2013.
Trepavica