Razgovor dece i roditelja o seksu - sta mislite?

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Razgovor dece i roditelja o seksu - sta mislite?
« poslato: 12:33:47, 10.Feb.2009. »

Razgovarate li sa svojim roditeljima o seksu?

Roditelji i deca trebalo bi da ostvare takav stepen poverenja da deca mogu da ih pitaju o svemu, pa i o seksu. Ukoliko ta saradnja izostane, onda su deca okrenuta televiziji, internetu, drugovima i drugaricama, pa na kraju ne steknu dovoljno znanja o seksu i kontracepciji, a može se desiti da zbog tog neznanja dođe i do neželjene trudnoće ili neke polne bolesti.

Sa roditeljima treba ostvariti saradnju tako da vas oni razumeju, da vam veruju i da možete da im se poverite i u najtežim i najdelikatnijim trenucima.

Ukoliko imate 10-20 godina (pa i više), evo šta bi trebalo da znate o seksu i konracepciji, ukoliko niste imali do sada koga da pitate i gde da pročitate.

U današnje vreme devojčice imaju prvu menstruaciju u proseku sa 12-13 godina starosti, a katkad i sa 10 godina. Treba znati da postoji velika mogućnost da posle prve menstruacije i samo jednog seksualnog odnosa dođe do trudnoće.

Prvi seksualni odnosi ne preporučuju se pre 17. godine. Trudnoća u ranim godinama nije poželjna zato što telo još nije u potpunosti razvijeno i što može doći do zdravstvenih, socijalnih, psiholoških i drugih problema. Trudnoća je u ovim godinama veoma rizična, jer je velika verovatnoća za spontani pobačaj i druge komplikacije. Prekid trudnoće je "najgora i najrizičnija konracepcija", jer je uvek rizičan po život, a jedan od najgorih ishoda kiretaže je trajni sterilitet.

Za sve one sa 17-18 godina već je postalo normalno da stupaju u intimne odnose, ali pre toga treba saznati osnovne stvari o polnim bolestima i kontracepciji.

Ukoliko se ne koriste sredstva za kontracepciju, do trudnoće može doći već nakon prvog ili drugog seksualnog odnosa.

Prekid seksualnog odnosa pre ejakulacije predstavlja veoma nepouzdan način kontracepcije.

Seksualni odnosi u vreme neplodnih dana nisu sigurna zaštita od trudnoće.

Pored toga što su jeftini i jednostavni za korišćenje, kondomi veoma pouzdano štite od polnih bolesti i neželjene trudnoće.

Tablete za kontracepciju su veoma pouzdane protiv neželjene trudnoće, ali ne štite od polnih bolesti. Treba ih koristiti uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Spirala je dosta pouzdano kontracepcivno sredstvo, ali se koristi kod žena koje su već imale porođaje.

Ukoliko dođe do seksualnog odnosa bez kontracepcije ili u toku odnosa pukne kondom, uz konsultaciju sa lekarom možete koristiti pilulu za dan posle. Pilule za "dan posle" treba koristiti u roku od 72 sata posle odnosa i pokazale su se kao veoma pouzdano sredstvo protiv neželjene trudnoće, ali se ne preporučuje njihova česta upotreba.

Ovo su samo neki od saveta mladim ljudima, a ako detaljnije informacije ne mogu dobiti od roditelja, onda se obavezno treba konsultovati sa lekarom (ginekologom) ili koristiti stručnu literaturu. Prilikom upotrebe pilula, treba detaljno proučiti uputstva za upotrebu i obavezno pročitati koji su neželjeni efekti tih lekova.

Krstarica

*

Van mreže Bossica

• **
  • 137
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Razgovor dece i roditelja o seksu - sta mislite?
« Odgovor #1 poslato: 21:57:06, 15.Mar.2009. »
cini mi se da danasnja ''deca'' vise znaju od roditelja,tako da pojedina deca mogu roditeljima predavanja da drze..hehe
The_Bossica*;) all good things come to those who wait

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« Odgovor #2 poslato: 22:12:22, 16.Mar.2009. »
cini mi se da danasnja ''deca'' vise znaju od roditelja,tako da pojedina deca mogu roditeljima predavanja da drze..hehe

lol!!! al si ga rekla svaka ti cast :D u nekim slucajevima je zaista tako :D
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže jana

• **
  • 192
  • 1
« Odgovor #3 poslato: 17:26:34, 18.Mar.2009. »

Skoro nikada nisam sa njima o tome pricala (*o*)
Kad volis nekog, voli ga zauvek...  :)

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 19
  • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Instagram
    • Badoo
« Odgovor #4 poslato: 09:41:43, 26.Maj.2009. »

Баш тако  (e*e)
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #5 poslato: 21:10:43, 26.Maj.2009. »
Tja, nekako mi se cini da nije poenta u tome sta danasnja dece znaju o samom sexu...mislim da je teren na kome roditelji treba da pricaju sa decom vise fokusiran na to zasto to treba uraditi, kada i sa kim...tu sam prilicno sigurna da ne vladaju materijom...

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže *Baby*

• **
  • 380
  • 2
« Odgovor #6 poslato: 18:21:31, 16.Jul.2009. »
Od malena mama me je usmjeravala i davala mi savjete.
Naravno,kako sam postajala starija,znala sam sa mamom da preturim i ovu temu i mislim da je veoma korisno razgovarati sa majkom na ovu temu,mada neki roditelji sa djecom neće da pričaju o tome.

*

Van mreže jana

• **
  • 192
  • 1
« Odgovor #7 poslato: 14:03:03, 20.Avg.2009. »

Od malena mama me je usmjeravala i davala mi savjete.
Naravno,kako sam postajala starija,znala sam sa mamom da preturim i ovu temu i mislim da je veoma korisno razgovarati sa majkom na ovu temu,mada neki roditelji sa djecom neće da pričaju o tome.

Moja mama hoce ali ja necu :)
Kad volis nekog, voli ga zauvek...  :)

*

Van mreže anea

• *
  • 69
  • 0
  • put me on the train, send me back to my home...
« Odgovor #8 poslato: 20:33:57, 29.Avg.2009. »
vrlo je bitna kominikacija roditelj- dijete, mi smo tu da naucimo djecu s nepoznatim,

ja sam vrlo liberalna i ne zelim da sex bude tabu tema

*

Van mreže mia

• **
  • 456
  • 0
  • ko sebe izgubi,nije dostojan spasenja
« Odgovor #9 poslato: 02:15:51, 04.Sep.2009. »

vrlo je bitna kominikacija roditelj- dijete, mi smo tu da naucimo djecu s nepoznatim,

ja sam vrlo liberalna i ne zelim da sex bude tabu tem

sin mi ima 12 god. i ja i muž smo liberalni po tom pitanju.Koliko god da su danasnja deca upućena u sve i svašta,mislim da su roditelji ti koji moraju po svim pitanjima razgovarati sa decom

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000