Citanje misli

• Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
  • Pol: Žensko
Citanje misli
« poslato: 14:47:02, 19.Maj.2011. »

Da li Vam se dogodilo nekad "Ti mislis da ja mislim...:)"  ?

„Čitanje misli“ je jedna od učestalih grešaka u mišljenju koja otežava komunikaciju među ljudima. Ovoj vrsti greške svi smo skloni ponekad…i to:
Skloni da pogrešno verujemo da su drugi ljudi u stanju da čitaju naše misli, tačnije da bez pogreške prepoznaju naše emocije, namere, motive, želje i sl. a bez da ih mi o tome eksplicitno obavestimo. Ponekad imamo utisak da to što mi osećamo, mislimo i želimo je toliko očigledno i jasno da nema razloga da to saopštavamo drugima jer se to prosto podrazumeva. U osnovi toga leži pogrešna pretpostavka da ako je nama nešto očigledno to mora biti očigledno i drugima. Ovu netačnu pretpostavku baziramo često na jačini našeg unutrašnjeg doživljaja, pa onda pogrešno zaključujemo da ako je nama nešto toliko upečatljivo i očigledno biće i drugima. Pritom zaboravljamo da drugi nemaju uvid u ono što se događa u nama. Ova vrsta greške češće se javlja u odnosima sa ljudima koje poznajemo.
Takodje smo skloni da pogresno verujemo  da smo mi u stanju da čitamo misli drugih ljudi, odnosno da smo u stanju da jasno i nedvosmisleno preoznamo njihove želje, osećanja, misli, stavove i sl. Ova pretpostavka je podjednako pogrešna kao i prva. I bazira se na želji za razumevanjem i saznanjem. Time što verujemo da razumemo druge čak i kada nam oni ne šalju jasne signale mi jačamo sopstveni osećaj sigurnosti u komunikaciji. Nekada je od presudne važnosti da razumemo druge kako bi znali kako da se postavimo, šta da učinimo.
Umesto čitanja misli, psiholozi postavljaju ljudima brojna pitanja i podpitanja (kao na primer: Šta vam to znači? Šta mislite pod tim? Šta to govori o vama/njima? Kako se osećate dok tako mislite? i sl.) kojima nastoje da otkriju lična značenja koje ljudi pridaju sebi, drugima ili svetu u kojem žive. Drugo oruđe koje psiholozi koriste jeste empatija. Empatija predstavlja prirodnu sposobnost uživljavanja i saosećanja sa drugim ljudima…
(autor - dipl. psiholog Vladimir Mišić)
Izvor

Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže Лав

• 1 825
  • 2
  • Pol: Muško
  • .-.
Odg: Citanje misli
« Odgovor #1 poslato: 22:13:37, 21.Maj.2011. »
citanje misli je bezveze...da li mislis da ja mislim o mislima coveka koji razmislja da misli o mislima,pre nego sto sam se zamislio

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000