Zemljotres u Srbiji

• Odgovora: 17
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Zemljotres u Srbiji
« poslato: 09:35:43, 03.Nov.2010. »
Beograd, Kraljevo -- Od zemljotresa jačine 5,4 stepena po Rihteru, koji je u 01:57 pogodio centralnu Srbiju, u Kraljevu - najteže pogođenom gradu, poginuo je jedan bračni par.
Noćašnji zemljotres osetio se širom Srbije. Dopisnici iz centralne Srbije navode da su u više gradova uznemireni građani nakon potresa izašli iz svojih domova.
Osim Kraljeva, u čijoj blizini je bio epicentar, potres se osetio u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Bujanovcu, Pirotu...
Kako je saopšteno iz Republičkog seizmološkog zavoda, intenzitet potresa bio je između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, odnosno 5,4 stepeni po Rihteru.

Posle prvog zemljotresa usledilo je još nekoliko manjih potresa tokom smirivanja tla, ali oni nisu izazvali štetu. Prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića u Kraljevu se i dalje javljaju manji potresi koji se ritmički ponavljaju.
Dopisnik agencije Beta iz Kraljeva javio je da je veliki broj stanovnika Kraljeva, u strahu od zemljotresa, napustio svoje kuće i da su stojali ispred zgrada.
Šteta od zemljotresa vidljiva je na mnogim kućama u Kraljevu. Fasade na pojedinim zgradama su ispucale, a na pojedinim zgradama je čak pao deo krova. U mnogim oštećenim kućama nema struje, ali ulična rasveta radi. Ulice Kraljeva su prekrivene srčom, crepovima koji su otpadali sa krovova i šutom.

Izvor:B92, Beta, Tanjug

*

Van mreže ninnasmart

• **
  • 240
  • 0
Odg: Zemljotres u Srbiji
« Odgovor #1 poslato: 17:24:06, 03.Nov.2010. »

Lepo i iscrpno...Samo moram prokomentarisati sebe i malo se i sama sebi nasmejati. Kada me je sina probudio vikom ...ni sam ne znajuci sta se desava...Ja sam lagano ustala..posla ka vratima...pa se vratila da ponesem lap top i svoju torbu sa dokumentim dok je  on uzneveren trcao od jednog kraja stana na drugi. Kada sam dosla do vrata i ukapirala da se nista ne desava...spustila sam stvari i vratila se u krevet...Eto toliko o mom reagovanju na zemljotres...Sve sve,,,ali bez lapa nigde.. :)

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #2 poslato: 19:50:14, 03.Nov.2010. »
Sve sve,,,ali bez lapa nigde.. :)
yeah :tapse:
Buduci da sam iz Vojvodine, kod mene se osetilo podrhtavanje tla ali dok sam se opasuljila sta se to desava, zemljotres je vec proso.
Evo upravo gledam Dnevnik i pitam se zasto su svi pametni kada se vec nesto dogodi - kako graditi, gde graditi... A sta je sa preventivom?

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #3 poslato: 21:30:31, 03.Nov.2010. »
Ja imam veliki strah od zemljotresa, baba me je jako uplasila dok sam jos bila mala i mogu reći, bas mi je drago sto ga nisam osetila...
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže ninnasmart

• **
  • 240
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 21:58:40, 03.Nov.2010. »
yeah :tapse:
Buduci da sam iz Vojvodine, kod mene se osetilo podrhtavanje tla ali dok sam se opasuljila sta se to desava, zemljotres je vec proso.
Evo upravo gledam Dnevnik i pitam se zasto su svi pametni kada se vec nesto dogodi - kako graditi, gde graditi... A sta je sa preventivom?

EEe...Nale...znas kako kazu...Posle rata svi su generali pametni. Ali valjda zbog misljenja "ma nece to mene ili nas pogoditi"...i sleduju ovakve situacije. Gradjani Kraljeva mozda nisu ni sanjali da im se ovo moze desiti. Zemljotresi su prirodne pojave, a s obzirom na globalno zagrevanje i ljudsku tendenciju da svojim napredkom zanemaruje prirodu...nije ni cudo sto nas priroda na neki nacin upozorava ovakvim desavanjima da se sa njom ipak ne treba igrati

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #5 poslato: 23:55:55, 03.Nov.2010. »
Ja sam zemljotres prespavala i nije mi prvi put.Sećam se pre 11,12 godina je bio isto zemljotres koji se osetio jako u Beogradu,svi su ga osetili,samo sam ja spavala.
Inače gledam ljude koji plaču,propalo im je nešto u šta su ulagali decenijama,nije lako... Mnogo  mojih prijatelja u Kraljevu i Čačku pretrpeo  je veliku štetu,od dečka baba i deda nemaju više kuću :( Pitam se ko će da pomogne ovim ljudima,gde noć provesti,a onda da se pravimo pametni :(

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #6 poslato: 16:37:41, 04.Nov.2010. »
Slusam pricu coveka koji place jer je sa svojih 76 godina izgubio sve u sta je ulagao ceo svoj zivot. Sada je bukvalno na ulici. A zatim cujem pricu kako neki sede i ispijaju kafice po kaficima duz Kraljeva i pitam se da li je moguce da smo postali toliko sebicni i samozivi pa nas tudja muka ne dotice i ne boli?  :(

U Kraljevu je proglaseno vanredno stanje, formirane su strucne komisije koje ce obilaziti teren radi snimanja stanja. Voda nije za pice, a ne sme se koristiti ni za spremanje hrane. U prodavnicama se prodaje samo hleb i mleko...

Uprava za trezor Ministarstva finansija, na zahtev grada Kraljevo, otvorila je poseban racun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u tom gradu.
Uplate se od danas mogu vrsiti na salterima filijala Uprave za trezor bez naplacivanja provizije.

*

Van mreže Alicia

• 5 822
  • Zahvaljeno: 4 puta
  • 64
  • mizantrop 1%
« Odgovor #7 poslato: 16:43:20, 04.Nov.2010. »
Bio je i jucer u Sarajevu zemljotres. Nisam ga osjetila. ;D
Be Weird, at least you will have a unique Personality.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #9 poslato: 21:29:47, 04.Nov.2010. »
Ja sam zemljotres prespavala i nije mi prvi put.Sećam se pre 11,12 godina je bio isto zemljotres koji se osetio jako u Beogradu,svi su ga osetili,samo sam ja spavala.
To je bio zemljotres sa epicentrom u Mionici 1998. god sa 5,7 po Rihterovoj skali...

Za nase podrucje ovaj od juce je bio jedan od jacih zemljotresa obzirom da je najjaci zemljotres u Srbiji bio 1992 godine sa epicentrom u Lazarevcu. Jacina tog zemljotresa bila je 5,9 stepeni po Rihterovoj skali.

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000