Ako govorimo o SEO optimizaciji i rangiranju na tražilicama, tu je priča drugačija.
Uvek može bolje. Medjutim, trenutno imamo malo ljudi u uredničkom timu koji mogu da sprovedu ono što mi zamislimo. Pored toga, vrlo važna stvar jeste i učestvovanje članova u temama. Optimizacija foruma u pogledu visokog rangiranja na pretraživačima traži i aktivne članove. Obzirom na posete, aktivnost, broj otvorenih tema forum ima zadovoljavajući rejting.
Da mislila sam na SEO optimizaciju. S obzirom da je sadržaj foruma dosta dobar, mislila sam da ima prostora za malo bolji izbor klučnih reči, naravno ne znam ni koje su sad.

Ne znam postoji li tema o ključnim rečima za pretragu, ali eto ideje i da je otvorimo i da damo svoje predloge, da se raspitamo kod drugih forumaša na drugim forumima, kako su došli do određenog foruma, pa da ovde donesemo predloge. Naravno da je bitno učestvovanje članova na forumu i da to doprinosi boljem rangiranju na pretraživačima, ali činjenica je da je sada malo slabo učešće, pa nije zgoreg poraditi malo na marketingu, kao npr. neka razmena banera i eventualno popularizacija na društvenim mrežama. Ne znam da li forum ima neka sredstva, pa da se i sa tim poradi malo na marketingu.
Dizajn i izgled foruma nemaju ili imaju jako mali uticaj. Znači izgled foruma neće zadržati nijednog člana da ostane, zadržaće ga drugi članovi i kvalitetne teme.
Uostalom, izgled i dizajn foruma će se promeniti za nekih par meseci. Zajedno sa tim novim dizajnom pojaviće se mnoštvo novih mogućnosti na forumu i poboljšan programski kod.
Ja se ne slažem da dizajn nema nikakv uticaj, prvo krenem od sebe. Kad vidim da je dizajn foruma loš (ne kažem da je ovaj baš loš, ali ima prostora za malo bolji i savremeniji dizajn), teško se zadržavam, jer stičem utisak da nije mnogo aktivan i da se na njemu ne radi. Isto tako raspored tema je u nekim delovima malo nabacan na gomilu, recimo da bih ja grupisala teme koje se tiču religije u jedan potforum, koja se tiču filozofije u drugi, istorija treći, a recimo sve to stavila pod određeni naslov, ne znam, lupam npr. društvene nauke. Tako bi se recimo poboljšala preglednost, a uticalo bi i na dizajn.
Drago mi je da ste i sami mislili o novom dizajnu i novim mogućnostima tako da se nadam da će urediti plodom za koji mesec kada to bude gotovo.
Nadam se da ćemo izgurati da i ovaj forum malo živne, jer je kvalitetan sadržajno, ali fali ljudi, pa je ujedno i apel za ostale članove da pozovu i neke svoje prijatelje da pogledaju forum ili ako učestvuju na nekom drugom forumu, svoje forumske drugare, da makar bace pogled.