Probiotici su “dobroćudne” bakterije koje čine deo prirodne mikroflore. Probiotici se nalaze u nižim delovima tankog creva i u debelom crevu. Oni svojim delovanjem očuvanju zdravlja i opšteg dobrog stanja organizma. Pomažu varenje hrane i resorpciju hranljivih materija iz creva, učestvuju u sintezi nekih vitamina, ometaju naseljavanje štetnih mikroorganizama u crevima, podržavaju normalnu pokretljivost organa za varenje i stimulišu imuni sistem creva, čime doprinose jačanju odbrambenog sistema organizma.
Viši dijetetičar Jelena Jovanović kaže za S media portal da se mnogi probiotici proizvode procesom fermentacije laktoze, a najčešći mikroorganizmi koji se koriste za stvaranje probiotika su Lactobacillus i Bifidus bakterija – to jest mlečna i kiselinska bakterija.
“Za zdrav organizam, normalna količina probiotika unosi se putem redovne ishrane. Jogurt, razne vrste sireva, začini, čajevi, crveno vino, jabuke pojačavaju dejstvo probiotika”, kaže Jovanović.
Izvor:
S media