Kodeks za daleke zemlje

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Kodeks za daleke zemlje
« poslato: 20:32:56, 31.Avg.2010. »
Kodeks za daleke zemlje

Kada odlazite da, kao turista, posetite neku daleku, egzotičnu zemlju, očekujete da ćete na tom putovanju upoznati nove ljude, njihovu kulturu i običaje. Naravno, otkrićete da se tamošnja životna filozofija razlikuje od vaše. Ono što se, izvesno, prvo uočava jeste ponašanje i oblačenje na javnim mestima, koje se drastično razlikuje od onog na koje smo navikli. Da li ste se ikada zapitali kako lokalno stanovništvo neke popularne turističke destinacije u Aziji ili na Bliskom istoku gleda na grupu zajapurenih turista koji obučeni u neobavezne trenerke, izlizane i iscepane farmerke ili šortseve, sa izbledelim kačketima na glavama i rancima najrazličitijih oblika i boja na leđima, opušteno obilaze njihove nacionalne spomenike i hramove? Možda i vi, kao i milioni bezbrižnih turista koji u letnjim mesecima krstare svetom, verujete da se praktična odeća od džinsa može nositi uvek i na svakom mestu? U mnogim državama postoji jasno definisan kodeks oblačenja koji valja znati i, koliko je moguće, poštovati, bilo da ste na poslovnom sastanku, šetate ulicom ili ste pozvani na večeru kod prijatelja. Ako ne želite da privlačite pažnju dok bezbrižno razgledate istorijske znamenitosti u tim zemljama, izbegavajte suviše tesnu i kratku odeću, ili onu koja otkriva više nego što je potrebno. U muslimanskim zemljama najvažnije pravilo glasi: kosa, vrat, ramena, ruke i noge treba da budu uvek pokriveni. Zato je dobro da pri ruci uvek imate veliku maramu, kojom ćete pokriti glavu i ramena. 

Afrika i bliski istok
MAROKO – Mada u ovoj zemlji više ne važi pravilo pokrivanja žena na javnim mestima, na ulicama marokanskih gradova naići ćete na najrazličitije stilove odevanja. Ima žena koje još nose tradicionalne marame, ali i devojaka u farmericama i bluzama izrazito modernog kroja i boja. Međutim, ovde zaista preziru šortseve, pa ih dok ste u Maroku nemojte nositi.

EGIPAT – Oko 90 odsto Egipćanki pokriva glavu kada su na javnom mestu, ali se to od turista ne očekuje. Važno je da ulicama Kaira ne šetate suviše razgolićeni i u šortsu. Pantalone i haljine, ili suknje preko kolena, savršen su izbor za posetu ovoj zemlji.

DUBAI
– Kada se nađete u Dubaiu, jednom od najbogatijih arapskih emirata, brzo ćete shvatiti da osnovno pravilo pristojnog odevanja ovde nalaže da šalom prekrijete ramena, i da na sebi imate bar jedan firmirani odevni predmet! Uzgred, šal vam može biti od velike pomoći dok šetate velelepnim tržnim centrima i hotelima u ovom gradu, jer je u svakom zatvorenom prostoru u Dubaiu uvek prilično hladno, zbog moćnih rashladnih uređaja koji se nikada ne gase. Kada ste na ulici, treba da pri ruci imate maramu ili šal za slučaj da se nađete u nekom od tradicionalnih sukova ili konzervativnijih delova grada, gde su mini suknje i šortsevi zabranjeni. Odeća za večernji izlazak treba da bude što glamuroznija, jer ovde obožavaju sjaj dijamanata i Svarovski kristala.

JORDAN – Ako šetate ulicama Amana u haljini jednostavnog kroja, dugih rukava, koja prekriva vaša kolena, ili u tunici preko pantalona, ni po čemu se nećete izdvajati od lokalnih devojaka ili žena. U Jordanu je veoma popularan jednostavan i uredan izgled, tvrdi Džon Šoup, autor knjige "Kultura i običaji Jordana". Ali, strankinjama sa dugom kosom on preporučuje da nose punđu, jer raspuštena kosa na javnom mestu smatra se vrlo nepristojnim ponašanjem i marama na glavi obavezan je modni detalj za žene.

SIRIJA – Za razliku od Jordana, u Siriji se retko viđa žena u pantalonama. Možda samo u delu Damaska, Salahija, sa mnoštvom kafića i diskoteka u koje zalaze mladi. Kada šetaju gradom ili odlaze na pijacu, većina ovdašnjih žena starijih od 40 godina glavu pokriva tradicionalnom maramom hidžab, ili, još bolje, "Hermesovim" šalom. Jer, Sirijke obožavaju i rado oponašaju svoju prvu damu Asmu Asad koja je školovana na Zapadu i rado nosi "valentinova" odela, "šanelove" kostime i večnu malu crnu haljinu. Francuski modni nedeljnik "El" proglasio ju je najbolje odevenom suprugom jednog političara u 2008. godini. Pravilo pokrivanja na javnim mestima ne važi za strankinje koje su u turističkom obilasku zemlje. Od njih se samo očekuje doza poštovanje nacionalnih običaja. Dakle, kada izlazite, najbolje je da nosite duge rukave i duge suknje.

Azija
Kodeks oblačenja varira od zemlje do zemlje. Mini suknje i mala crna haljina dobro prolaze u mnogim delovima Azije, od Indonezije do Japana, ali ne treba zaboraviti da žene u Indiji i Pakistanu nikada ne otkrivaju noge. I dok su šarene japanke pravi modni hit na ulicama Singapura, nikako ih ne treba nositi u kineskim gradovima, a u Indoneziji su rezervisane samo za plažu. Posle višedecenijske diktature uniformnosti, u Kini danas tolerišu i krajnje nekonvencionalan način odevanja. Zato se niko neće ni osvrnuti ako se na ulici pojavite u haljini ili bluzi sa dubokim dekolteom i golim leđima. Kao ni u Japanu ili Singapuru. Naime, mladi Japanci odavno prate sve modne trendove i njih zaista više ništa ne može iznenaditi. I još nešto za kraj: kada ulazite u džamiju, budistički ili hinduistički hram - obavezno se izujte.

Izvor: Novosti


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
17 Odgovora
5718 Pregleda
Najnovije: 00:31:45, 31.Dec.2011.
Astro-girl
4 Odgovora
1107 Pregleda
Najnovije: 17:11:30, 05.Mar.2010.
flame
0 Odgovora
523 Pregleda
Najnovije: 17:12:25, 17.Maj.2014.
Ch