Trgovina akcijama

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

  • *****
    Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Trgovina akcijama
« poslato: 22:27:59, 29.Avg.2010. »
Ko je broker, koja je uloga borkera i zbog čega je on bitan za trgovanje na berzi?
Berzanski posrednici brokeri ili posrednici su institucija preko kojih se vrši berzanska trgovina. Za razliku od nekih drugih tržišta roba i usluga kao što su recimo potrošna roba ili tome slično vi ne možete direktno da kupite akcije, obveznice ili druge hartije od vrednosti.Brokeri celokupnu ponudu i celokupnu tražnju koncentrišu na jednom mestu, oni posluju po tačno određenim pravilima i to daje celom procesu veliku sigurnost.
Koje informacije dobijam od brokera?
Informacije koje možemo dobiti od brokera, pomoć koju možemo dobiti od brokera se odnosi prvenstveno što se tiče načina trgovanja, načina ispostavljanja naloga, koje su vrste naloga, kako možete definisati cenu, o kojim količinama možete da pričate i tako dalje. To je uloga brokera. Broker najbolje ima uvid u to šta se trenutno dešava na berzi.
Da li je mi je potrebno puno novca za trgovanje na berzi?
Te stvari su zaista individualne .Jedna stvar je formirati portfolio ali naša preporuka je uvek za ljude koji krenu da se interesuju za trgovanje da krenu prvenstveno sa kupovinom jedne akcije, odnosno više akcija jedne kompanije, jednog konkretno emitenta i da prosto nauče više o tome na koji način funkcioniše tržište, kako se kreću cene, šta je to što utiče na cene, na njen rast, na njen pad i da kroz taj proces učenja se upuštaju dalje da povećavaju taj iznos. Može prosto da se krene sa par stotina dinara u takvu stvar i da vremenom portfolio sam od sebe raste ili se poveća ulaganje. Znači prosto treba krenuti sa nekim malim iznosima i ući u jedan proces edukacije, učenja kako funkcioniše tržište, kako se kreće cena, na šta cena reaguje i zatim povećavati taj iznos.
Kako mogu da saznam ko je kupio moje akcije?
Nakon završetka trgovanja, centralni registar vrši kliring i saldiranje, odnosno prenos vlasništva sa vlasničkog računa prodavca na vlasnički račun kupca i vrši prenos sredstava sa novčanog računa kupca na novčani račun prodavca. Dakle, za celu tu proceduru potrebna su tri radna dana. tako da ako vas zaista zanima ko je kupac vaših akcija onda možete da posle tri radna dana videti podatak na centralnom registru.
Šta je to Prajm market gde su listirane akcije NIS-a?
Prajm market je jedan od dva podsegmenta tzv. berzanskog tržišta Beogradske berze, drugi je standard market. Prajm market je, ako se poslužimo sportskim rečnikom svojevrsno prva liga domaće berzanske trgovine. Namenjen je i otvoren za kompanije koje žele da na ozbiljan način prdstave investitora posredstvom berze, u ovom slučaju Beogradske berze. Da bi kompanija došla u tu poziciju neophodno je da prethodno ispuni stroge kriterijume propisane od strane Beogradske berze koji se, između ostalog, odnose na minimalan iznos kapitala kojim kompanija mora da raspolaže. Za Prajm market to je dvadeset miliona evra.
Koje informacije važne za trgovinu akcijama mogu da pronađem na sajtu Beogradske berze?
Svaki postojeći ili potencijalni akcionar neke firme može u svakom trenutku na sajtu berze da pronađe informaciju o poslednjoj tržišnoj ceni te kompanije, koliki je bio promet kod akcija te kompanije, kakvo je tržište mereno indeksima i sl. Kada govorimo o podacima za kompaniju, na sajtu beogradske berze možem se naći poslednja tržišna cena,promena te ene u odnosu na prethodni trgovački dan, zatim obim, dakle količina akcija koja biva tog dana u prometu, promet, kao proizvod ukupne količine akcija tog dana i posledenje tržišne cene. Može se videti koja je bila najviša i najniža cena tog trgovaćkog dana, mogu se na sajtu naći podaci o samoj kompaniji, dakle, kolika je knjigovotsvena vrednost kompanije, akcija i slično. Ono što je vrlo bitno za akcionare jeste videti kakvo je bilo prethodno istorijsko stanje i cena akcije određene firme.
Šta znači kada vrednost indeksa berze raste, a šta kada opada?
Kada indeks, generalno govoreći raste, to u mnogome znači da i akcije koje se nalaze u indeksu beleže rast. Obrnuto, ako indeks beleži pad i akcije koje se nalaze u njegovoj indeksnoj korpi koje ga sačinjavaju, beleže negativnu promenu, odnosno pad.
Šta je Skupština akcionara i da li kao akcionar imam pravo da učestvujem u skupštini akcionara?
Skupština akcionara je najviši organ upravljanja u svakoj kompaniji odnosno akcionaraskom društvu, i sve strateške odluke moraju biti odobrene od strane skupštine akcionara.U radu skupštine akcionara učestvuju, dakle, svi postojeći akcionari komanije. Jedna akcija obezbeđuje jedan glas na skupštini akcionara. Međutim, moguća je situacija kada kompanija ima veliki broj akcionara i fizički nije moguće obezbediti prisustvo svih akcionara, onda se posebnim aktima kompanije pripisuje koji je to minimalni procenat akcije koji obezbeđuje oravo glasa na skupštini akcionara, i onda se veći broj manjih akcionara može udružiti u tzv. udruženja akcionara i zajedno nastupiti na skupštini akcionara, dakle, usaglašeno mogu delovati prilikom donošenja važnih odluka za kompaniju.

Izvor
« Najnovija izmena:: 18:18:39, 05.Sep.2010. miss80 »


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1706 Pregleda
Najnovije: 11:52:35, 06.Jun.2009.
Ch
6 Odgovora
4078 Pregleda
Najnovije: 18:37:57, 26.Nov.2011.
elenica
31 Odgovora
5740 Pregleda
Najnovije: 18:40:42, 26.Sep.2015.
filozof