Samohrani tata

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Samohrani tata
« poslato: 19:20:40, 02.Jun.2010. »

          Kada s detetom ili s decom ostane samo jedan roditelj, uglavnom to bude majka. Ipak, dešava se i da s decom ostane samo otac - bilo nakon razvoda (mada je to ređi slučaj, jer se deca najčešće dodeljuju majci), bilo nakon smrti supruge/majke. Tada se tata suočava s problemom: kako sasvim sam da odgaji decu?
Naravno, neće biti sasvim sam, baš kao što i samohrana majka retko bude baš sasvim sama - nađu se njeni roditelji da pomognu, rođaci, prijatelji... Tako će i muškarac naći neku pomoć u brizi o deci, samo što se muškarci znatno teže opredeljuju da priznaju da im je potrebna pomoć.
Kako muškarci reaguju jednom kad shvate da je briga o kući i deci na njima, da više nema žene koja će o tome voditi računa? Muškarci se obično prvo usredsrede na to da deca ne budu gladna, da budu zdrava i da i dalje idu u školu i uče. Ono što tatama često ne bude toliko važno jeste kako su deca obučena i na šta liči kuća.
Međutim, i ta strana počne da se rešava - deca ne žele da im se neko smeje zbog garderobe, a teško i da će želeti da pozovu prijatelje da dođu kod njih ako im je kuća prljava i neuredna. Kada dođe do te tačke, muškarci umeju da budu praktičniji od žena i manje skloni "sve ja radim sama" pokušajima. Muškarcu je savršeno jasno da dan traje samo 24 sata i da on ne može sam da postigne i da ide na posao i da obavi sve kućne poslove - zato, ako ne može da nađe pomoć sa strane ili da plati spremačicu, neće oklevati da rasporedi kućne poslove na celu porodicu. :D
Kakav je ljubavni život samohranog tate? Dok su deca mala, samohrani očevi, kao i samohrane majke, često neće ni razmišljati o nalaženju nove partnerke - obaveza je jednostavno previše. Kasnije, slično kao i žene, neki će se u potpunosti posvetiti deci, a neki će i izlaziti i s vremenom pronaći novu partnerku.
Nije dobra varijanta da otac pokuša da bude i otac i majka svojoj deci (baš kao što nije najbolja varijanta ni da majka bude i otac i majka svojoj deci). U slučaju samohranog tate deci je ipak potreban i neki ženski uzor, zbog učenja psihoseksualnih uloga. Srećom, takav uzor ne bi trebalo da bude teško pronaći - to može da bude tatina nova partnerka, ali ne mora; kao odličan uzor mogu da posluže i tatina sestra, rođaka, prijateljica. Ionako ne bi bilo dobro po decu (ni po samog tatu, što se toga tiče) da tata odmah nađe partnerku - ali njegova rođaka, sestra ili prijateljica će svakako biti dobrodošla.
Sve u svemu, problemi s kojima se suočavaju samohrani roditelji prilično su slični, bez obzira na to kojeg je pola roditelj. Rešenja koja će naći biće takođe relativno slična - neke stvari će biti lakše za rešavanje ženama, neke muškarcima. Dakle, kad se sve sabere, i samohrani tata i samohrana mama imaju podjednako dobre šanse da odgaje zdravu i srećnu decu.
Krstarica.zivot


Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 


*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Samohrani tata
« Odgovor #1 poslato: 17:16:19, 27.Jan.2013. »
Slabo je nesto samohranih tata u danasnje vreme.Uglavnom naprave decu i zbrisu.Makar primerci koje upoznah  :D
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
21 Odgovora
4889 Pregleda
Najnovije: 00:37:09, 25.Feb.2013.
dvostruka djevica