Pospanost

• Odgovora: 6

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Pospanost
« poslato: 14:41:31, 01.Jun.2010. »
Pospaniji nego inače – saznajte razlog

Čovek koji spava u autobusu, kolega koji jedva drži oči otvorene za vreme nezanimljive prezentacije na poslu, ljudi sa podočnjacima koji sede usred podneva u kafeima. Poput njih, i vi sebe možete lišavati preko potrebnog sna a da toga niste ni svesni.
Preterana neispavanost može imati jako negativne posledice. Otkriveno je i da je nedostatak sna u direktnoj vezi sa povišenim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.
Prema brojnim istraživanjima, neispavanost je danas u svetu u velikom porastu. Čak 20% ukupnog svetskog stanovništva noću spava manje od 6 sati, nasuprot 2001. godini, kada je taj broj bio znatno manji i iznosio 13%.

Šta izaziva pospanost?
Problemi u vezi sa nedostatkom sna proizvod su više različitih faktora: duge smene na poslu ili, još gore, noćnih smena, koje remete naš bioritam, ili svojevoljno uskraćivanje sna kako bismo postigli sve što smo zacrtali od obaveza.
Dok je s jedne strane kod većine nas umor prouzrokovan uskraćivanjem sna zbog viška obaveza, kod drugih ljudi u pitanju mogu biti problemi izazvani brojnim zdravstvenim poremećajima, kao što su apnea ili narkolepsija. Osobe koje rade noćne smene mogu razviti ozbiljne poremećaje zdravlja, čija je glavna odlika pospanost dok su na poslu i pojava insomnije onda kada pokušaju da spavaju nakon završetka posla. Bez obzira na uzrok, neispavanost sve više prerasta u pravu bolest, koju prate jako ozbiljne propratne pojave.
Većini odraslih osoba je, u proseku, neophodno 7 do 8 sati spavanja dnevno, mada postoje i oni kojima je neophodno malo više ili malo manje vremena da bi se valjano odmorili. Ukoliko ipak uspevate da spavate onoliko koliko je preporučljivo a i dalje se osećate pospano, postoji verovatnoća da patite od poremećaja sna. Ovi poremećaji direktno utiču na sposobnost osobe da zaspi ili da održi san, a takođe izazivaju i čudno ponašanje za vreme sna, poput mesečarenja. Drugi poremećaji, koji se javljaju tokom dana, prouzrokuju i takozvane "napade", za vreme kojih osoba ima problema da ostane budna.

Izvor: Krstarica

Da li ste često pospani? Kada je to obično?

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
  • Pol: Žensko
Odg: Pospanost
« Odgovor #1 poslato: 20:49:54, 01.Jun.2010. »
Vec neko vrijeme ko da navijem sat... oko jedan  posle podne mi se taaaako prispava da nema sanse da (mogu da se koncentrisem na intelekt. rad) :D moze mozak da mi radi. Sta cu kad sam nocna ptica, rugalica ;D
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #2 poslato: 22:03:05, 01.Jun.2010. »
Nisam cesto pospana ali desavaju mi se dani kada ne mogu da stignem da se naspavam i onda se bas lose osecam.Covek koji je neispavan je nervozan i dekocentrisan.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #3 poslato: 20:08:06, 04.Jun.2010. »
Sa nesanice sam se prebacila na neispavanost ovih par meseci...pojma nemam sta je, da li vreme ili nadoknada nedostatka sna...Inace, retko mi se desava da sam neispavana u toku dana, vise imam problema sa time sto ne mogu lako da zaspim...

*

Van mreže carrera 911

• 1 748
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 20:23:53, 04.Jun.2010. »
Meni je malo problem da se probudim,spavati mogu za pare!!
Auto je auto samo nek je Porsche

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #5 poslato: 22:46:55, 04.Jun.2010. »
Obicno sam pospana kad mi padne gvozdje.. Posto se zaista trudim da spavam dovoljno (ni premalo, ni previse), uglavnom je to uzrok moje pospanosti..

carrera, mogao bi da se raspitas ;)
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže carrera 911

• 1 748
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 23:10:38, 04.Jun.2010. »
Do sada sam zaradjivao iskljucivo radom.....a za ovo cu pokusati da se raspitam kod crnogoraca,mislim da su oni najmerodavniji za sve informacije u tom poslu.
Auto je auto samo nek je Porsche

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000