Pas vodič

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Pas vodič
« poslato: 15:35:05, 27.Maj.2010. »
Voditi slijepu osobu kroz promet velikog grada mnogo je više od običnog rada i ispunjavanja zadataka. Možemo slobodno reći da takav pas postaje dio čovjeka, vraća mu slobodu, odnosno vraća ga u život.

Odabir šteneta za psa vodiča započinje testiranjem (utvrđivanjem genetskih predispozicija za psa vodiča slijepih), najčešće labrador retrievera, u dobi od osam tjedana. U slijedećih godinu dana štene se u obitelji koja ga je prihvatila na socijalizaciju navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, te se prati njegov razvoj i kroz vježbe kućnog odgoja postiže potrebna poslušnost. Po završetku socijalizacije (period u kojem se pas navikao na sve okolnosti u kojima živi čovjek), u dobi od 14 do 16 mjeseci, stručni tim provodi završno testiranje nasljednih osobina i stečenih navika, usmjeravajući ga u pojedini program školovanja (psi vodiči, rehabilitacijski ili terapijski psi).
Školovanje psa vodiča traje 8 mjeseci, a obuhvaća, uz obvezne vježbe poslušnosti, markiranje rubnika, stepenica, zaobilaženje prepreka, pronalaženje pješačkih prijelaza, autobusnih i tramvajskih stajališta, te vođenje u prometu i sl. Uz ovladavanje naredbama pas mora znati samostalno pronalaziti najsigurnija i najprihvatljivija rješenja u brojnim situacijama čime će povećati samostalnost, sigurnost i brzinu kretanja slijepe osobe.
U zadnjih mjesec-dva školovanja psa, instruktor radi s povezom na očima, imitirajući tako kretanje slijepe osobe i izbjegavajući vizualnu komunikaciju sa psom.
Sa slijepom osobom koja je predala zahtjev instruktor provodi intervju nastojeći prikupiti što više informacija o kandidatu, uvjetima i dinamici njegova života, uvjetima za držanje psa, obiteljskoj situaciji, brzini i načinu hoda, orijentaciji, procjeni prometa…Temeljem prikupljenih informacija  instruktor odabire psa vodiča, koji po svojim karakteristikama, kako temperamentalnim tako i radnim, najviše odgovara pojedinom kandidatu.
Slijepa osoba ovladava tehnikom korištenja psa vodiča svakodnevnim radom s instruktorom kroz 5 tjedana. Tijekom obuke za kretanje uz psa vodiča slijepa osoba mora uspješno ovladati i koristiti sve naredbe koje je pas tijekom školovanja naučio, mora pratiti promet, slušati upute instruktora, slijediti psa, te primati informacije preko orme. Po završetku obuke Stručno povjerenstvo Centra s drugim stručnjacima procjenjuje dobru koordiniranost u kretanju i komunikacije između korisnika i psa vodiča, iz čega proizlazi sigurnost i kvalitetno kretanje slijepe osobe sa psom. .
Prosječan radni vijek psa vodiča s korisnikom je 7 do 8 godina. To je razdoblje u kojem svaki od korisnika stječe gotovo potpunu neovisnost od drugih u obavljanju svakodnevnih životnih obveza (odlazak u školu ili na posao, liječniku, svakodnevnu nabavku, prijateljima ...).
Pas vodic je suzbeni pas i po svoj logici ima pravo ulaska u javne prostorije i svoje mesto pored gazde npr. u javnom prevozu cekaonicama peronima i sl. Dobre pametne kuce ca znati da pronadju mesta za invalide. Pas vodic je obucen da se ponasa nezainteresovano za okolinu osim za gazdu .Nije opasan.

Osobe sa telesnim ili mentalnim ogranicenjima imaju pravo na zivot i rad, slobodu kretanja, izrazavanja misli. Podrzimo ih. Uvazimo razlike koje ih cine posebnim i prihvatimo ih kao jednake sa nama. Sa psom vodicem ili bez njega neka budu svugde dobrodosli.


Izvor: czrs.hr i zpr.fer.hr
« Najnovija izmena:: 15:40:29, 27.Maj.2010. narcisa zec »


Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 


*

Van mreže crvena

 • *****
  Počasni član
 • 3 277
 • 7
 • Pol: Žensko
Odg: Pas vodič
« Odgovor #1 poslato: 10:02:53, 28.Maj.2010. »
 yeah za ideju!
Volim zivotinje, ali psi su, zajedno sa mačkama nekako na vrhu lestvice..
O psima vodičima najviše sam gledala na tvu u raznim emisijama i prilozima.. To je tako divno.. Svaki put kad vidim obuzmu me tako jake emocije, da prosto pozelim  da udomim bilo kakvo kuce..

Osim za slepe osobe, psi su dobri pratioci i za osobe obolele od epilepsije, kao i osobe sa invaliditetom (fizickim)
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...
 

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Odg: Pas vodič
« Odgovor #2 poslato: 15:46:43, 28.Maj.2010. »
Tnx  ;) 
Psi i kod mene na ljestvici br.1, macke i ne bas  (mah:mah)

Inspirisao me je slučaj diskriminacije(od prosle god) u mom gradu prema jednom slijepom licu...koje je dolazilo na posao u pratnji psa. Ali ne zadugo...Pisale su sve nase novine o tome.
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
2 Odgovora
602 Pregleda
Najnovije: 21:53:56, 15.Mar.2014.
nevenica
0 Odgovora
568 Pregleda
Najnovije: 16:53:22, 11.Dec.2014.
Ch
7 Odgovora
1019 Pregleda
Najnovije: 23:48:05, 26.Mar.2015.
elena86