Citaj, obogati sebe

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Citaj, obogati sebe
« poslato: 22:48:35, 20.Apr.2010. »
Čitaj, obogati sebe!

“Vremena se menjaju, ali potreba za pričom ostaje i pričanju kraja nema” - ova misao Ive Andrića je lajt motiv projekta “Čitaj! Obogati sebe.”, koji od 23. aprila do 22. maja organizuje Biblioteka grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i izdavačkih kuća “Službeni glasnik”, “Kreativni centar”, “Klio”, “Čigoja”, kao i “Telekom Srbija”.
Za popularisanje knjige i čitanja organizovana je povodom Godine knjige (od aprila ove do aprila 2011. godine), kao i Svetskog dana knjige, 23. aprila. U petak u Biblioteci, od 11 do 13 časova, poznate ličnosti - muzičari, pisci, glumci, sportisti, političari - radiće kao bibliotekari i razgovaraće sa posetiocima koji će moći da se učlane po promotivnoj ceni od 400 dinara. “Noć u biblioteci” biće priređena 21. maja kada će subotički postrok sastav “Ana Never” održati koncert, a Biblioteka biti otvorena do 23 sata. “Službeni glasnik” će u svakoj biblioteci nagraditi knjigom čitaoca koji pročita najviše knjiga tokom kampanje, rekla je Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke.
Podsećajući da se svakoga dana sve više suočavamo sa posledicama neobrazovanosti, Zoran Hamović, savetnik u Ministarstvu kulture je istakao da je Godina knjige neka vrsta “rata” koji bi trebalo da učini da “pobedimo pre svega sebe”. On je najavio niz zakona, o izdavaštvu, bibliotekama, o upotrebi jezika i pisma, starim i retkim knjigama, obaveznom otkupu. U petak u Sremskim Karlovcima biće otvoren Prevodilački centar sa ciljem da afirmiše naše stvaralaštvo u svetu, a sledeće godine u Tršiću Muzej jezika i pisma. Biće organizovano i predstavljanje naših pisaca i knjiga u konzularnim i diplomatskim predstavništvima u inostranstvu.

Izvor: Novosti.rs


 


*

Van mreže Dunjoca

 • *
 • 97
 • Zahvaljeno: 3 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
 • Snovi se skrivaju u trepavicama
Odg: Citaj, obogati sebe
« Odgovor #1 poslato: 19:50:17, 23.Mar.2019. »
Ivan Bunjin: „Kapela“Vreo letnji dan, u polju, iza vrta starog majura, davno zaboravljeno groblje – humke u visokim cvetovima, u travi – i usamljena, rušna, stara zidana kapela, sva zarasla u divlje bilje i rastinje, u koprive i čičak.

Deca s majura čuče kraj kapele i širom otvorenih očiju vire kroz jedan njen uzan i razbijen prozorčić u visini zemlje. Unutra se ništa ne razaznaje, samo je jasno da je prohladno. Svuda je svetlo i toplo, a unutra mračno i hladno: tamo, u gvozdenim sanducima počivaju neke dede i babe, i još neki strikan koji si ubio. Sve je to veoma zanimljivo i neobično: kod nas Sunce, cveće, trave, muve, bumbari, leptiri, možemo da igramo, pevamo, veselimo se i ježimo, dok ovako čučimo, a oni večito leže tamo u mraku kao noć, u debelim i hladnim gvozdenim sanducima; sve te ostarele babe i dede i onaj strikan koji je još mlad…

– A zašto se ubio?

– Bio je strašno zaljubljen, a kad je neko strašno zaljubljen , uvek se ubije…

Na plavom, nebeskom moru stoje tu i tamo, kao ostrva, prekrasni, beli oblaci, topli vetar donosi s polja sladunjav miris procvale raži. I što sunce jače i veselije peče, to hladnija promaja izbija kroz prozorčić, iz tame.

2. jula 1944.

Slika: Edvard Munk
Ko gleda u ogledalo vode,vidi najpre svoju vlastitu sliku
 

*

Van mreže Dunjoca

 • *
 • 97
 • Zahvaljeno: 3 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
 • Snovi se skrivaju u trepavicama
Odg: Citaj, obogati sebe
« Odgovor #2 poslato: 19:51:47, 23.Mar.2019. »
Tomas Bernhard: „Istinita ljubav“


Neki Italijan, koji u Rivi na Gardenskom jezeru ima vilu i koji od kamata na imetak koji mu je ostavio otac može da živi veoma lepo, poslednjih je dvanaest godina, kako izveštava La stampa, živeo s lutkom iz izloga. Stanovnici Rive izjavljuju da su više puta, predveče, viđali Italijana, koji je navodno studirao istoriju umetnosti, kako s lutkom nedaleko od svoje vile ulazi u luksuznu jahtu prekrivenu staklenom kupolom da bi se s njom provozao jezerom. Kada je pre više godina u pismima čitalaca upućenim novinama koje izlaze u Desenkanu, okarakterisan kao skaredan, zatražio je da ga nadležni organ venča s lutkom, što je odbijeno. I crkva je odbila da ga venča sa njegovom lutkom. Zimi on redovno napušta Gardensko jezero i sa svojom ljubljenom, koju je upoznao u nekom izlogu u Parizu, odlazi, na Siciliju, gde uvek uzima sobu u čuvenom hotelu „Timeo“ u Taormini kako bi izbegao hladnoću koja je, uprkos svim uveravanjima, i na Gardenskom jezeru svake godine, sredinom decembra, nepodnošljiva.

Preveo Nikola B. Cvetković

Izvor: Prosvetina knjiga ljubavne priče, priredio Mihajlo Pantić, Prosveta, Beograd, 2007.

Fotografija: Paul Outerbridge, 1938.
Ko gleda u ogledalo vode,vidi najpre svoju vlastitu sliku
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
4 Odgovora
1796 Pregleda
Najnovije: 13:28:24, 14.Mar.2012.
Maestro
1 Odgovora
1080 Pregleda
Najnovije: 00:47:01, 04.Apr.2012.
web manijak
3 Odgovora
735 Pregleda
Najnovije: 14:22:13, 06.Dec.2015.
Presrećna