Urasli nokti

• Odgovora: 16
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
  • Pol: Muško
Urasli nokti
« poslato: 13:42:52, 11.Apr.2010. »
Zašto nokat uopšte urasta i zašto to toliko boli?

Boli jer se radi o upalnom procesu - deo nokta uraste u okolnu kožu, to jest u vezivno tkivo uz nokat. Tada se pojave crvenilo, otok i bol, i ako se ne reaguje, može doći i do razvijanja granuloma (bolni čvorić koji lako prokrvari). Može se pojaviti i gnojni sadržaj, što znači da je došlo do bakterijske ili gljivične infekcije. Što se tiče toga zašto nokat urasta, ima nekih faktora koji to pospešuju. To može da bude stvar nasleđa - slabi i meki nokti često nepravilno izrastu, a to je nasledna osobina. Zato, ukoliko vaši roditelji imaju problema sa urastanjem noktiju, ne bi bilo loše da povremeno posetite hirurga ortopeda da bi se problem rešio na vreme.
Pored nasleđa, i neki nepravilni postupci mogu dovesti do urastanja noktiju. Uska cipela, naročito ako je špicastog oblika i od tvrdog materijala, vrlo često (ma koliko neke sezone bila u trendu) uzrokuje urastanje nokta, jer gura nokat u okolnu kožu. Adekvatna obuća treba da odgovara obliku stopala i da bude od mekane kože; prsti ne treba da dotiču vrh cipele, a potpetica ne bi trebalo da bude viša od tri-četiri centimetra. Još jedna česta greška zbog koje urastaju nokti jeste nepravilan pedikir - kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju; osim toga, nokte na nogama ne treba seći ni suviše kratko.
Još nešto: ima nekih "rizičnih grupa", to jest ljudi koji su u većoj opasnosti od urastanja noktiju nego ostali. To su deca (tkiva su im mekša), trudnice (težina tela više opterećuje stopala), sportisti (naročito ako se radi o borilačkim sportovima ili fudbalu), osobe koje se bave klasičnim baletom (stopalo je nepravilno opterećeno težinom tela), osobe sa urođenim anomalijama u anatomskoj građi stopala (slučajevi kada je palac zakrenut prema spolja ili prema unutra).

izvor:krstarica

da li su vam nekad urasli nokti i kako ste resili upalu?
« Najnovija izmena:: 13:50:23, 11.Apr.2010. miss80 »

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Odg: urasli nokti
« Odgovor #1 poslato: 13:48:58, 11.Apr.2010. »
Redovan i pravilno uradjen pedikir rešava ovaj problem,naravno kada je prevencija u pitanju,kada nije nastupila upala i slično,jer tada samo hirurgija pomaže.

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
Odg: Urasli nokti
« Odgovor #2 poslato: 13:54:42, 11.Apr.2010. »
ne slazem se.urasli nokti mogu biti i nasledan problem ;)

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #3 poslato: 13:55:26, 11.Apr.2010. »
Ja sam imala problema sa uraslim noktima na nozi, i to oba palca tako da je jedan od njih morao pod noz da se operise a kod drugog se upala povukla tako da se jadan spasio.Inace mama mi je stavljala uglavnom vreo luk ili bokvicu na palceve da bi se to povuklo.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 14:29:29, 11.Apr.2010. »
Ma i obuća može da zezne stvar.

Ja sam imala problema sa uraslim noktima na nozi, i to oba palca tako da je jedan od njih morao pod noz da se operise a kod drugog se upala povukla tako da se jadan spasio.Inace mama mi je stavljala uglavnom vreo luk ili bokvicu na palceve da bi se to povuklo.
A neko od tvojih jel imao sličnih problema?

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #5 poslato: 15:29:30, 11.Apr.2010. »
Nisam rekla da se može genetika izbeći ali se veći problem sa uraslim noktima svakako može, sa dobrom  i redovnom negom,pravilnim izborom obuće i sl.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #6 poslato: 16:54:14, 11.Apr.2010. »
A neko od tvojih jel imao sličnih problema?

Sto se tice genetike, tata ima jako los kvalitet noktiju na nogama tako da sam ja povukla to na njega.Jedino sto on nije imao urastanje noktiju.Tako da je kod mene bio presudan genetski faktor, mada bitno je i kako se seku nokti, ne smeju se seci u meso, trebalo bi ih seci ravno, nikako praviti luk odnosno seci i onaj deo koji je pod kozom a ja sam to radila kad sam bila mladja sto je takodje prouzrokovalo ovaj problem.

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #7 poslato: 18:20:30, 11.Apr.2010. »
Mislim da će forumaši biti zbunjeni sa vaša dva saveta:prvi je da se nokti ne seku ravno,a drugi je Elenice tvoj da ih baš ravno treba seći ;D
Ispravno je  sečenje noktiju, „na ravno", ali istovremeno tako da oštri krajevi ne oštete i ne pritiskaju okolnu kožu.
Pročitala sam i da kupka može da pomogne.Napunite lavor mlakom vodom kojoj ste dodali tri-četiri kašičice morske soli. Kupku bi trebalo primenjivati dva puta dnevno po 20 minuta. Posle kupke stopala pažljivo obrišite, dezinfikujte bolni deo i ispod nokta nanesite antibiotsku mast. Postupak ponavljajte do potpunog ozdravljenja.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #8 poslato: 20:14:12, 11.Apr.2010. »
Sta sam pogresno napisala?I oni kazu da ih treba seci ravno i ne treba zaobljavati.
Zašto nokat uopšte urasta i zašto to toliko boli?
Još jedna česta greška zbog koje urastaju nokti jeste nepravilan pedikir - kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju; osim toga, nokte na nogama ne treba seći ni suviše kratko.
Sto ravnije to bolje, znaci ne dirati deo koji ide pod kozu.Jednostavno pratiti prirodan oblik noktiju i seci do koze ravno koliko moze.Posle se moze uzeti i turpija da se sredi oblik nokta.
E sad kazu da neki imaju nokte na nogama koji prirodno rastu na način koji stvara osnovu za nastajanje ovog problema.

Kada siječete nokte na nogama, uvijek ih sijecite ravno, ostavljajući malo viška nokta na svakoj strani. Zatim malo više isturpijajte uglove – samo toliko da ne budu oštri.
Evo jos jednog korisnog saveta za urasle nokte:
Do pola napunite veliki lavor vrućom vodom. Dodajte nekoliko supenih kašika soli i miješajte dok se so ne rastvori. Svakog dana svoje problematično stopalo držite potopljeno 15-20 minuta. Vruća voda omekšava kožu oko uraslog nokta, dok so pomaže u borbi protiv infekcije i smanjuje oticanje.

izvor i ceo text

« Najnovija izmena:: 20:55:14, 11.Apr.2010. elenica »

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #9 poslato: 00:07:50, 12.Apr.2010. »
Ispravno je  sečenje noktiju, „na ravno", ali istovremeno tako da oštri krajevi ne oštete i ne pritiskaju okolnu kožu.
Kod mene je to ravno sečenje neizvodljivo.. Nema sanse da isecem nokat ravno a da istovremeno skratim i krajeve, jer imam toliko nezgodne nokte da nikakav pribor ne moze do njih da dopre..
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000