Da li postite?

• Odgovora: 45
Stranice: « 1 2 3 4 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
  • Pol: Žensko
Odg: Da li postite?
« Odgovor #30 poslato: 22:05:12, 08.Mar.2011. »
Slazem se medo. Danas je lako postiti ima raznov.gotove posne hrane (pa posni sir, sojino mlijeko itd) sto kaze plutonac poznajem i ja neke ljude koji poste a jedu ko hijene. P.s. U crkw.kalendaru obicno pise kako se koji dan posti. Ovaj vaskrsnji post je najstroziji jer je pretezno na wodi, mada moze taj rezim da se mijenja u dogoworu sa svestenikom prema spremnosti pojedinca.
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže meda 78

• 2 566
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
  • Pol: Muško
« Odgovor #31 poslato: 00:24:29, 10.Mar.2011. »
nazalost,danas smo u prilici da svasta cujemo radimo ili prihvatimo....nije to ko nekada.....danas se sve pomesalo...ponekad pomislim da je bolje i ne postiti nego to raditi samo da bi reko ja postim....a post bez molitve je nista....to vam je kao kad se spremate za trku....i kad dodje taj dan vi ne trcite....svi ste videli i spoznali 100 nepravilnih primera...jednostavno sve mi to lici na cirkus....

*

Van mreže medenica

• 3 854
  • Zahvaljeno: 8 puta
  • 47
« Odgovor #32 poslato: 06:57:03, 10.Mar.2011. »
Post je zdrav za telo ali ne postim, poznajem coveka koji posti zapravo i zdrav je i fizicki jak i ide u crkvu redovito

*

Van mreže dragan88

• *
  • 55
  • 3
« Odgovor #33 poslato: 20:55:44, 10.Mar.2011. »
Postim i to uskrsnji post 7 nedelja i uspevam svake godine samo kad sam krenuo nisam znao da nema ni hm ljubavi sa mm mislio sam ako smo vencani u crkvi pred bogom da je dozvoljeno ali eto sad znam da nije tako a sto se hrane tice snalazim se samo posle posta ribu ne jedem do sledeceg posta.

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #34 poslato: 22:58:23, 10.Mar.2011. »
U prawu si Dragan88 zato se ni crkvena vjencanja ne prave kad je post. Krstenja vec mogu.

*

Van mreže medenica

• 3 854
  • Zahvaljeno: 8 puta
  • 47
« Odgovor #35 poslato: 09:29:46, 02.Apr.2011. »
Povremeno

*

Van mreže ZzZz

• *
  • 81
  • 0
« Odgovor #36 poslato: 18:14:23, 13.Avg.2011. »
..postim veliki petak i badnje vece  :) ...ostalo ne

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #37 poslato: 09:24:32, 14.Dec.2011. »
postoji vise vrsta postova ...ali to pitaj svestenika ......postoji post za decu,radnike trudnice ,bolesne....itd....nije sve isto ,postim i na ulju i na vodi.....
Koliko sam ja informisana trudnice i djeca do 7 godina ne poste :)
ali mogu da prime pričešće  (rzm)

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #38 poslato: 15:25:06, 26.Feb.2012. »
Sutra počinje veliki Vaskršnji post (kod pravoslavaca)

Назива се још и Велики пост (због посебне важности, али и дужине трајања), Часни пост (зато што обухвата време страдања Христовог и Његовог разапињања на Часни крст), Велика четрдесетница (зато што је укупно трајање поста четрдесет дана). Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана – најдужи у току године, и завршава се празником Васкрсења.

Прва недеља поста зове се Чиста. Друга недеља је Пачиста. Трећа недеља је Крстопоклона, јер се верницима који су ступили у подвиг поста, износи Часни крст на јутрењу на поклоњење и целивање. Четврта недеља је Средопосна, јер је то време средине поста. Пета недеља поста се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недеља је Цветна. Тако је названа по цвећу и зеленим гранчицама које су деца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим. Седма, последња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недеља. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак.

Evo nešto i o načinu posta

Пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. На Благовести (уколико не падну у Страсну седмицу) и Цвети, дозвољна је риба. Додатно разрешење на уље и вино је и на Обретење главе Св. Јована Крститеља и на Младенце. Прва три дана овог поста (понедељак, уторак и среду), до свршетка Литургије пређеосвећених дарова, ништа се не једе. Ко то не може, једе хлеб и течност (чај или компот) и то тек после вечерње службе. На Велики четвртак, једе се једном дневно и то после свршетка Свете Литургије. На Велики петак се не једе ништа. На Велику суботу, по завршетку Литургије хлеб и вода (сухоједење).

I još ponešto;)

*

Van mreže mila91

• 1 555
  • 11
« Odgovor #39 poslato: 04:20:34, 27.Feb.2012. »
postiću od danas, postim već godinama, poslednji Božićni post nisam postila, imala sam nekih zdravstvenih problema
verujem da Bog ne traži od nas da poštujemo tako striktna pravila  (*o*) jako mi je žao ako grešim, ali ne bi nas stvorio ovoliko pogrešne
...postim, ponekad i pogrešim, mahom izdržim....puno mi znači, prvo, zato što me svako odricanje od neke hrane, podstiče dalje na razmišljanje......

Stranice: « 1 2 3 4 5 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000