Kako reagovati

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Kako reagovati
« poslato: 11:53:30, 30.Mar.2010. »
Kako da reagujete kad nekome pozli

Kad nekome pozli, porodica i prijatelji su često zbunjeni i ne znaju šta da preduzmu. Postoje, međutim, situacije u kojima je pravovremena reakcija presudna i može nekome da spase život.
Bol u ramenu može da ukaže na vanmateričnu trudnoću

Infarkt

Simptomi:
Oštar bol u sredini grudnog koša, koji može da se širi u vrat, vilicu i levu ruku. Čovek se oseća kao da mu neko gazi po grudima. Obliva ga hladan znoj i muka mu je.
Šta da preduzmete?
Pozovite hitnu pomoć i obavezno spomenite oštar bol u grudima.
Zašto je brzina bitna?
Četvrtina osoba koje dožive infarkt umire. Pomoć u prva tri sata znatno smanjuje smrtni ishod.

Meningitis
Simptomi:
Nagli skok temperature, glavobolja i ukočenost vrata. Obolelom takođe smeta jako svetlo.
Šta da preduzmete?
Pozovite hitnu pomoć ili što pre odvezite obolelog u urgentni centar.
Zašto je brzina bitna?
Što brže stignete do lekara, to su veće šanse za potpun oporavak. Ukoliko se odlaže uzimanje antibiotika, moguća su oštećenja mozga, gluvoća i smrt.

Vanmaterična trudnoća

Simptomi:
Oštar bol s jedne strane trbuha između šeste i desete nedelje trudnoće. Ponekad se javlja krvarenje, nesvestica i bol u ramenu. Postoji opasnost da trudnica izgubi svest.
Šta da preduzmete?
Ako osećate pomenute bolove, ne odlažite odlazak kod lekara. U slučaju gubitka svesti, pozovite hitnu pomoć.
Zašto je brzina bitna?
U vanmateričnoj trudnoći fetus se razvija u jajovodu umesto u materici. Bol nastaje zbog rastezanja jajovoda, a kad on pukne, dolazi do jakog unutrašnjeg krvarenja i gubitka svesti. Žena je životno ugrožena i hitno joj je neophodna operacija.

Tromboza dubokih vena

Simptomi:
Bolni i otečeni listovi. To se dešava osobama koje se slabo kreću, recimo starima ili onima koji su operisani, kao i osobama koje su bile na dugom putovanju.
Šta da preduzmete?
Obratite se bez odlaganja lekaru ili se odvezite u urgentni centar.
Zašto je brzina bitna?
Tromboza označava postojanje ugruška u veni noge i ako se jedan njegov deo odlomi i dospe u pluća, to može da izazove probleme sa disanjem i smrt. Ako na vreme dobijete lek za razbijanje ugruška, to se može sprečiti.

Odvajanje mrežnjače (ablacija retine)

Simptomi:
Seva vam pred očima i imate utisak da vam tamni predmeti plutaju pred okom. Neki ljudi kažu da im se činilo da im se tamna zavesa navlači na vidno polje. Moguće je i iznenadno slepilo.
Šta da preduzmete?
Odmah se javite najbližoj očnoj klinici ili urgentnom centru.
Zašto je brzina bitna?
Ako se mrežnjača potpuno odvoji, na to oko čovek oslepi. Brza reakcija vam može spasiti vid.

Anafilaktički šok
Simptomi:
Teškoće pri disanju, oticanje lica i eventualno osip.
Šta da preduzmete?
Ukoliko se zna da je pacijent alergičan i kod sebe ima lek, dajte mu ga. U protivnom, pozovite hitnu pomoć.
Zašto je brzina bitna?
Anafilaktički šok može da dovede do smrti za samo nekoliko minuta.
Izvor:blic

Kako se vi ponasate u ovakvim situacijama? I da li mislite da je moguce kontrolisati se i biti pribran kad nekome, pogotovo ako je u pitanju bliska osoba, pozli??

...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
Odg: Kako reagovati
« Odgovor #1 poslato: 12:05:49, 30.Mar.2010. »
Ja sam mirna u takvim situacijama ali me stres stigne kasnije,kad sve proodje,onda krenu misli sta bi bilo....

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #2 poslato: 13:12:27, 01.Apr.2010. »
Moguce je naravno, sve zavisi od osobe do osobe, koliko je u stanju da ostane pribrana i smirena i da ne panici.
Ja sam smirena u tim situacijama, jedino bih se malo uplasila npr. kad pozli nekom ko je zdrav ili ko do tada nije imao nikakvih zdravstvenih tegoba, ne toliko zbog situacije u kojoj bih se nasla koliko zbog toga sto ne znam koliko je to zdravstveno ozbiljno.

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #3 poslato: 21:59:37, 15.Maj.2010. »
Najgora varijanata je kad ne znas kako da oreagujes  :( a htio bi da pomognes.
Kao ja sto nisam npr. jednom kad je moja koleginica sa faxa na sred pism.polaganja imala epileptični napad. Skroz sam bila van sebe... Zato "prilazem" i ovaj tekstic  ;)

Epilepsija je zajednički naziv za veliku grupu anatomskih ili funkcionalnih poremećaja mozga koji se ispoljavaju ponavljajućim napadima. Epileptični napad liči na unutrašnju električnu oluju. Iznenada, obično bez najave, veliki broj moždanih ćelija nekontrolisano šalje impulse i stvara se “električna moždana oluja”. Ova “oluja” remeti funkcije mozga i ispoljava se u vidu napada. To je posledica nenormalne, prekomerne aktivnosti moždanih ćelija.
Kako reagovati:
- Kada neko u vašoj blizini ima napad, najvažnija stvar je ostati priseban. Anksioznost, panika i strah nisu od pomoći i jedino povećavaju napetost cele situacije. Potrebno je da se ohrabruje sama osoba koja ima napad, ali i sve osobe koje su prisutne i posmatraju napad, i treba im reći da je situacija pod kontrolom, da će napad brzo proći i da će potom osoba koja ima napad biti dobro.
- Reagujte na prirodu napada. Ukoliko izgleda da će osoba koja ima napad da padne ili je blizu opasnih mesta kao što su stepenice ili prometna ulica, pažljivo je spustite da legne na zaštićeno mesto. Izmaknite oštre ili čvrste predmete koji bi mogli da je povrede. Popusti okovratnik i ukloni naočare. Ako je moguće, stavite nešto mekano (kao što je smotana jakna na primer) ispod njene glave, i okrenite osobu na stranu, tako da tečnost iz usta (pljuvačka) može slobodno da ističe napolje, da bi se na taj način omogućio slobodan pristup vazduha plućima. Nikada ne prisiljavaj osobu na nešto što bi je povredilo ili otežalo prirodni tok napada i oporavka.
- Ako je moguće, precizno odredite vreme trajanja samog napada. Ukoliko ste upoznati sa napadima koje osoba ima, na ovaj način će te lako moći da odredite da li je ovaj napad teži ili lakši no obično. Ukoliko napad traje duže od 5 minuta, pozovite 94.
-Otkopčajte tesno zakopčana dugmad oko vrata i popustite kaiš ako je stegnut. Uklonite naočare i kravatu ako ih osoba ima. Ne pokušavajte da uklonite kontaktna sočiva, jer može da dođe do oštećenja oka.
-Tokom i posle napada pokušajte da posmatrače držite po strani. Za prvu pomoć je potrebna jedna, najviše dve osobe. Više ljudi obično povećavaju konfuziju i povećava neprijatnost osobi koja se oporavlja od napada u gužvi.
-Pokušaji da se ograniče pokreti osobe koja ima napade je nepotrebno i opasno. Možete povrediti osobu, ili možete sami zadobiti povrede. Umesto toga, budite sigurni da je na sigurnom i da ima dovoljno prostora za disanje.
- NIKADA ne stavljajte predmete u usta osobe koja ima napad. Za to ima tri dobra razloga:
1) nije potrebna nikakva intervencija jer jezik NE MOŽE da „zapadne“.
2) može doći do povređivanja jezika, usana ili zuba osobe u napadu i
3) može doći do povređivanja prsta osobe koja pokušava da „izvuče“ jezik.
- Može vam prva ideja biti da osobi koja ima napad date vodu i šećer, neki lek ili hranu. Nipošto ne radite to, jer osoba koja ima napad nije u stanju da guta te može doći do ugušenja. Ne treba davati ništa „na usta“ sve dok se osoba potpuno ne oporavi od napada. To će biti kada osoba bude u stanju da jasno odgovori na pitanja kao što su „koja je tvoja adresa“ ili „ koji je danas dan“. Kako napad popušta, uverite se da se disanje vraća normali (za vreme napada disanje može da stane, ili da deluje otežano).
- Ako vam je poznato da osoba nije ranije imala napade, tj. da je ovo njen prvi napad, ili ako napad traje duže od 5 minuta, pozovite SHMP (94). Verovatno će napad proći do dolaska hitne pomoći, i osobi neće biti potrebna neposredna medicinska intervencija. Ali je od velike važnosti da pratite sva događanja tokom napada i dužinu napada, da bi ste bili u stanju da date izveštaj medicinskom osoblju. Ostale situacije kada se zove hitna pomoć - 94:
• Ako napad traje duže od 5 minuta.
• Ako se napadi ponavljaju bez dolaženja k svesti između njih.
• Ako osoba ne reaguje i nekoliko minuta po završetku napada
• Ako ne uspostavi normalno disanje po završetku napada
• Ako se dogodi povređivanje osobe za vreme napada
• Ako se napad dogodi u vodi
• Ako osoba pored epilepsije ima i i druge zdravstvene situacije (kao što je šećerna bolest ili trudnoća)
• Ako nije poznato da je osoba ranije imala napade
- Kada je napad prošao i smirenost zavladala, ispričajte osobi koja je imala napad tačno šta se dešavalo. Opišite napad i njegovo trajanje. Ohrabrite je i pružite joj podršku. Ne ustručavajte se da je upitate da li joj nešto treba i, ako je potrebno, obezbedite siguran prevoz do kuće. Kada se osoba potpuno oporavi, verujte da ona zna najbolje šta joj je potrebno.

izvor
« Najnovija izmena:: 22:43:33, 15.Maj.2010. elenica »
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #4 poslato: 22:56:03, 15.Maj.2010. »
Ja sam mirna u takvim situacijama ali me stres stigne kasnije,kad sve proodje,onda krenu misli sta bi bilo....
Apsolutno isto reagujem! Pribrano, stalozeno, brzo razmisljam i donosim odluke sta uraditi u tom trenutku ali me kasnije stigne sve i prezivljeni stres se manifestuje kroz umor koji potraje dan - dva...

*

Van mreže Uhy

• 943
  • 1
  • If you don't know where you are going any road wil
« Odgovor #5 poslato: 22:58:42, 15.Maj.2010. »
Hladnokrvno ukoliko netko ne krvari onda i mene reanimiraju.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #6 poslato: 23:17:53, 15.Maj.2010. »
Najgora varijanata je kad ne znas kako da oreagujes  :( a htio bi da pomognes.

Tu si u pravu, kad nisi upoznat sa necijom bolescu i time sta je najbolje uraditi u tim situacijama...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #7 poslato: 10:43:38, 17.Maj.2010. »
Pomoc je i pozvati 94,vazno je ne okrenuti glavu

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #8 poslato: 16:40:21, 17.Maj.2010. »
Pomoc je i pozvati 94,vazno je ne okrenuti glavu
(e*e)
Na zalost mnogi urade bas to - okrenu glavu! :(

*

Van mreže tobi45

• **
  • 164
  • 0
  • Pol: Muško
« Odgovor #9 poslato: 09:00:12, 04.Dec.2010. »
 - naravno da od unesrećenog ne treba "okrenuti glavu"/napustiti ga...nego mu pomoći.
   kako pomoći ? treba znati.
   ponekad i unesrećenom ne treba okrenuti glavu,jer tim postupkom možemo pogoršati njegovo stanje.

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000