Antiscija

• Odgovora: 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 19
  • Pol: Žensko
  • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Instagram
    • Badoo
Antiscija
« poslato: 22:33:54, 23.Feb.2010. »
Antiscija je jedna od zaboravljenih tehnika u modernoj astrologiji, ali koja se intezivno koristi u tradicionalnoj astrologiju. Antiscija je tacka senke ili odraza planete, nalazi se u tacki simetricnoj polozaju planete u odnosu na osu koja prolazi kroz nulti(0.) stepen Raka i nulti(0.) stepen Jarca.

U sebi nosi iste kvalitete kao i planeta ciju senku pravi ali sa dozom tajnovitosti i misterije.

Radi lakseg izracunavanja polozaja antiscije znakovi su grupisani u parove:

Rak - Blizanac

Lav - Bik

Devica - Ovan

Vaga - Ribe

Skorpija - Vodolija

Strelac - Jarac

Znakovi se uparuju, jer antiscija planete u Raku moze biti samo u Blizancima i obrnuto, a planeta koja se nalazi u Vagi ima antisciju u Ribama i obrnuto.

Da bi se izracunao tacan stepen antiscije koristi se sledeci metod:

Od 30 stepeni, koliko ih ima u jednom znaku, oduzme se broj stepeni i minuta na kome se nalazi planeta, dobijeni rezultat predstvalja stepene i minute antiscije.

Npr: ako je Merkur na 7. stpeni Vage, njegova antiscija ce biti na (30 - 7 =23) 23. stepenu Riba, jer to je znak u koji pada antiscija Vage.

Ako su recimo Sunce na 14 stepeni 05 minuta Vodolije i Mesec na 12 stepeni 33 minuta Raka, antiscija Sunca bi bila na 15 stepeni 55 minuta Skorpije, a Meseca na 17 stepeni 24 minuta Blizanaca.

U horarnoj astrologiji se koristi i kontrantiscija, tj. opozicija antiscije i ona se nalazi tacno nasuprot antiscije ili 180 stepeni od nje.

Npr: Jupiter na 8. Device ima antisciju na 22. Ovna, a kontrantisciju na 22. Vage.

Iz udzbenika horarne astrologije:

"Ako su neke dve planete u aspektu preko antiscije uticace jedna na drugu samo preko konjukcije i opozicije!

Antiscija planete deluje kao da je sama planeta na tom mestu,s tim sto:

-nas zanima samo konjukcija i opozicija antiscije

-antiscija sa sobom nosi osecaj neceg skrivenog(dogadjaj ce se odigrati na skriven i tajanstven nacin)

-manje je verovatno da antiscija prohibira druge aspekte"

Evo sta Froli kaze o kontraantisciji:

"Toplo bih vam preporucio da je ne koristite,zovite to opozicijom preko antiscije jer to ona i jeste,i na taj nacin je njeno znacenje jasno.Mozemo ziveti i bez viska tehnickih izraza."

Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • 19
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Instagram
    • Badoo
Odg: Antiscija
« Odgovor #1 poslato: 22:39:43, 23.Feb.2010. »

Znači još jedamput da ponovim :

Znak Ovna ~ antiscija u Devici
Znak Bika ~ antiscija u Lavu
Znak Blizanaca ~ antiscija u Raku
Znak Raka ~ antiscija u Blizancima
Znak Lava ~ antiscija u Biku
Znak Device ~ antiscija u Ovnu
Znak Vage ~ antiscija u Ribama
Znak Škorpiona ~ antiscija u Vodoliji
Znak Strelca ~ antiscija u Jarcu
Znak Jarca ~ anitiscija u Strelcu
Znak Vodolije ~ antiscija u Škropionu
Znak Riba ~ antiscija u Vagi

Orbis je max. 3° kod (kontra)antiscije. Sama antiscija nema istu snagu kao i konkretan Ptolomejev aspekt, jer ona na neki način predstavlja (umetnički rečeno) "odraz u ogledalu" svake planete. S obzirom da sama antiscija deluje "tajno" , "prikriveno", takav će i njen uticaj biti.

Meni je najlogičniji primer ovako kada nekome želim da objasnim šta je i kako se izračunava antiscija : na primer horarno pitanje je ~ da li ću doći u kontakt sa tom osobom? E sad pa na primer postoje direktne aplikacije izmedju njihovih signifikatora, pa nam to "kaže" : da videćete se, a drugi primer, nema direktnih aplikacija, ali se zato njihovi signifikatori spajaju preko antiscije : odgovor je : kontakt će se desiti ili preko telefona ili pak tajno (da niko neće znati)

Rezime ~ direktni obični aspekti aplikacije pokazuju i direktan kontakt, dok aplikacije preko antiscije (kontraantiscije) pokazuju indirektni kontakt.

Takodje, ako je na primer pitanje : da li će naša veza i dalje biti tajna, a njihovi dispozitori se spajaju baš preko antiscije, odgovor je potvrdan, a ako pak se spajaju preko aplikacija "običnih" aspekata, možemo doći do zaključka (naročito ako je umešan na neki način vladar X polja) da ta njihova veza neće više biti tajna (X polje ~ [promena] društvenog statusa.

Tumače se isto kao i "klasični" aspekti medju planetama, naravno ~ tj. kao O° i 180° samo što uvek ima neka "doza tajnog, prikrivenog, nevidljivog" ~ na neki način je ne moguće uticati na ta dešavanja koja donosi kontakt planeta preko antiscije.
« Najnovija izmena:: 08:22:32, 25.Feb.2010. Šmišonja »
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

*

Van mreže Feniks

• 983
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 1
« Odgovor #2 poslato: 20:18:41, 25.Feb.2010. »
nalazi se u tacki simetricnoj polozaju planete u odnosu na osu koja prolazi kroz nulti(0.) stepen Raka i nulti(0.) stepen Jarca.

Da bi se izracunao tacan stepen antiscije koristi se sledeci metod:

Od 30 stepeni, koliko ih ima u jednom znaku, oduzme se broj stepeni i minuta na kome se nalazi planeta, dobijeni rezultat predstvalja stepene i minute antiscije.

Npr: ako je Merkur na 7. stpeni Vage, njegova antiscija ce biti na (30 - 7 =23) 23. stepenu Riba, jer to je znak u koji pada antiscija Vage.

(e*e) OK.Hvala, za pocetak..dok "sazvacem"..  ;) pa cu se javiti ja opet, u to ne sumnjaj!  (mah:mah)

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • 19
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Instagram
    • Badoo
« Odgovor #3 poslato: 21:52:45, 25.Feb.2010. »
Ja sam tu ako nešto treba da se razjasni ~ za sad sakupljam i primere gde se baš lepo "vidi" delovanje antiscije, kako na horarne, tako i na natalne čartove, pa će i toga uskoro biti ovde.  :)

*

Van mreže Feniks

• 983
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 1
« Odgovor #4 poslato: 19:28:58, 26.Feb.2010. »
Ja sam tu ako nešto treba da se razjasni ~ za sad sakupljam i primere gde se baš lepo "vidi" delovanje antiscije, kako na horarne, tako i na natalne čartove, pa će i toga uskoro biti ovde.  :)
PA do sad sam bas ostavila utisak da se ne snalazim sa horarnom,ne mogu sve odjednom (bar sto se tice ovog ;D ) i za sad sam vise zainteresovana za natalne, pa naravno da ce mi primeri dobro doci..vreme je potrebno za sve..njega "imam" na pretek..Thanks.  ;)

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000