Vrste sira

  • Odgovora: 17
Stranice: « 1 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže flame

  • ***
  • 651
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #10 poslato: 23:29:18, 19.Feb.2010. »
Obozavam sir!  :)  Najcesce jedem gaudu, ementaler i trapist. Sir mogu kombinirati gotovo sa svom drugom hranom. Mmmmm  ;D
 


*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #11 poslato: 12:52:34, 22.Feb.2010. »
Evo još jedne nove vrste sira  ;) magarećeg

Srbi prave magareći sir, najskuplji na svetu

U Rezervatu "Zasavica" kod Sremske Mitrovice proizvode sir od magarećeg mleka čija je cena 1.000 evra za kilogram

Jedna od srpskih zabluda da je magarac lenja, glupa i beskorisna životinja, na najefektniji način demantuju u Specijalnom rezervatu "Zasavica" kod Sremske Mitrovice: ovde je upravo proizveden prvi sir od magarećeg mleka čija će cena biti neverovatnih 1.000 evra za kilogram, pišu "Novosti".
Po saznanjima Slobodana Simića, upravnika rezervata “Zasavica”, ovdašnji sir - ekskluzivac "Pule", nazvan po magarećem mladunčetu - preuzeće svetski primat do sada najskupljem siru od mleka losa, koji košta 500 dolara.
"Naš je duplo skuplji, jer je za kilogram sira potrebno 25 litara magarećeg mleka, a tu količinu jedna magarica može da "proizvede" za dve godine", kaže Simić pokazujući prvi primerak sira, od pola kilograma, donetog iz pušnice.
Sir-ekskluzivac proizvodiće se isključivo po porudžbini, prvi put će biti promovisan na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a Simić očekuje veliko interesovanje.

izvor i ceo text-mondo
 

*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #12 poslato: 11:29:56, 18.Maj.2010. »
Probiotički sir jača imunitet

Svakodnevno konzumiranje probiotičkog sira jača imunitet organizma i omogućava telu da se bori protiv zaraznih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.Istraživanje je otkrilo da probiotički sir sadrži "korisne" bakterije koje jačaju imunološki sistem organizma, što omogućava da stariji ljudi budu zdraviji. "Unošenje sira u organizam može da utiče na poboljšanje imuniteta kod starijih osoba", rekao je doktor Ibrahim Fandi, lider ovog istraživanja.
Istraživanje je sprovedeno na osobama starosti između 72 i 103 godine koje su četiri nedelje za doručak u organizam unosili komad probiotičkog sira, prenosi "Dejli mejl". Potom su urađeni testovi krvi kojima je otkriveno da probiotička bakterija, koju sadrži sir, jača imunitet organizma. Rezultati su pokazali povećanje broja belih krvnih zrnaca koje su u telu ključne za borbu protiv zaraznih bolesti.

"Dokazali smo da redovno uzimanje probiotičkog sira može da pomogne da se poboljša imunitet, pa starijim osoba preporučujem da uključe sir u redovnu ishranu", rekao je Fandi.


izvor
 

*

Van mreže bielenda

  • ***
  • 2 106
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 34
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #13 poslato: 19:45:32, 22.Jul.2012. »
Jedem ga svakodnevno, za skoro svaki obrok, uz krastavice i paradajz, volim sve vrste, a omiljeni mi je jedan sto se prodaje na barskoj pijaci, mjesavina kozjeg, ovcjeg i kravljeg, pravi specijalitet, tesko se nalazi, skroz bijel i lijepo se reze.
 

*

Van mreže Ouroboros

  • ***
  • 1 481
  • 30
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #14 poslato: 20:05:19, 22.Jul.2012. »
Auu veliki sam ljubitelj sireva.Veliku vecinu volim.Kralj medju sirevima je Gorgonzola  ;D
Strasno volim da ga mijesam sa tjesteninom i pikantnim prelivima  ;)
"Kažete da ste neshvaćeni, mladi prijatelju.Strpite se.I dijamant je u osnovi ugljik,ali je umio cekati."
Natalna
 

*

Van mreže Roza

  • *
  • 98
  • 2
  • Pol: Žensko
  • :D
Odg: Vrste sira
« Odgovor #15 poslato: 10:09:22, 19.Maj.2013. »
Najviše volim čedar :P
 


*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #16 poslato: 16:26:27, 23.Jan.2014. »
Jao ovaj mladi nesoljeni je super....Kratkotrajno mleko iz kesice staviti da provri, skloniti sa sporeta i iscediti jedan limun.Ostaviti sat vremena da se prohladi.Dobije se tecnost surutka i ostatak sto se usiri se odvoji od tecnosti tj procediti tecnost i odvojiti od sira.Mnogo ukusan sir se dobije.
 

*

Van mreže zaza

  • **
  • 143
  • 2
  • Pol: Žensko
Odg: Vrste sira
« Odgovor #17 poslato: 14:31:08, 28.Nov.2014. »
gauda i feta su moj izbor
 


Stranice: « 1 2

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1099 Pregleda
Najnovije: 18:31:10, 17.Okt.2012.
elenica
2 Odgovora
561 Pregleda
Najnovije: 00:53:16, 24.Dec.2015.
Miloš Mi.
2 Odgovora
1096 Pregleda
Najnovije: 15:31:26, 01.Okt.2018.
pg crna gora