Patrijarh Irinej

• Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Patrijarh Irinej
« poslato: 12:04:09, 23.Jan.2010. »
Ustoličen patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej ustoličen je danas kao 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), posle svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi.I papa Benedikt XVI uputio čestitku novom patrijarhu.
Znamenja patrijarha, panagiju arhiepiskopa (ikonu), žezlo i belu panu
(kapu) Irineju je uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je bio čuvar trona SPC od smrti patrijarha Pavla 15. novembra 2009. godine.
"Ovo je veliki dan za mene lično, a verujem i za naš narod i našu Crkvu", kazao je Irinej okupljenima u Sabornoj crkvi, zapitavši se da li je dostojan visoke počasti.
Novi patrijarh je kazao da će pratiti put svetog Save, utemeljitelja SPC.
Višečasovnu liturgiju u prepunoj Sabornoj crkvi u Beogradu, na kojoj je ustoličen, predvodio je novi patrijarh.

Izvor: Agencije, Mondo

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
Patrijarh Irinej
« Odgovor #1 poslato: 20:24:00, 23.Jan.2010. »
Recimo da je bolji od Amfilohija svakako...
It's better to burn out, than to fade away...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Patrijarh Irinej
« Odgovor #2 poslato: 21:29:42, 23.Jan.2010. »
Recimo da je bolji od Amfilohija svakako...

Zasto?

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
Patrijarh Irinej
« Odgovor #3 poslato: 10:57:10, 24.Jan.2010. »
Njegove izjave nisu dostojne da budu reči patrijarha (po meni)...
It's better to burn out, than to fade away...

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Odg: Patrijarh Irinej
« Odgovor #4 poslato: 19:54:59, 29.Jan.2010. »
Patrijarh se izvinio, izvinjenje prihvaćeno!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas izvinjenje građanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. Dve islamske zajednice pozdravile su izvinjenje srpskog patrijarha.
"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana, prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu", rekao je patrijarh.
Objašnjavajući da je njegova izjava izvučena iz konteksta, patrijarh Irinej navodi da je list u kome je intervju objavljen izostavio početak i kraj iskaza u kome je poručio "da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju".

Mondo

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Odg: Patrijarh Irinej
« Odgovor #5 poslato: 13:50:51, 30.Jan.2010. »
Inace,radi se o ovoj izjavi:
List "Blic" preneo je juče izjavu patrijarha da je filozofija islama da muslimani, kada su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak.

Govoreći o odnosu prema islamskoj zajednici, patrijarh je rekao da je SPC poštuje kao versku zajednicu.

"To je njihova vera i što bi se mi tu mešali i davali svoje mišljenje? Mi ih poštujemo kao versku zajednicu. To smo činili uvek... To ćemo nastaviti i u našem vremenu u punoj toleranciji svaki vere i verske zajednice i ideologije", naveo je on.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000