Deja-vu ?

• Odgovora: 26
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Deja-vu ?
« poslato: 23:41:14, 21.Jan.2009. »

Deja-vu
Deža vi („već viđeno”) je snažan utisak da smo već videli nešto što inače vidimo prvi put. Frojd smatra da je ovde u pitanju paramnezija nastala usled toga što nas novi utisak podseća na neki raniji, „zaboravljeni” odnosno potisnuti doživljaj ili fantazam.

Wikipedia

Skoro da nema osobe koja nije dozivela "vec vidjeno". Kakva su vasa iskustva? O cemu se ovde zapravo radi?

*

Van mreže I need chemical X

• **
  • 176
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Deja-vu ?
« Odgovor #1 poslato: 09:17:08, 22.Jan.2009. »
Meni se to mnogo chesto deshava, da pochinje da me plashi :/
K'o da sam sanjala to nekad... Al' opet nisam :P

*

Van mreže marija85-nis

• *
  • 46
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 12:09:43, 22.Jan.2009. »
dosta puta mi se to desilo

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« Odgovor #3 poslato: 01:00:52, 28.Feb.2009. »
mozda sve to ima veze s reinkarnacijom..pa nam se desavaju slicne stvari kao u proslosti.. :-\

ne znam to je neka moja pretpostavka..mada ne verujem nesto posebno u reinkarnaciju..
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže revelation09

• 905
  • 2
« Odgovor #4 poslato: 16:27:15, 07.Avg.2009. »
Da,meni se to mnogo puta desilo....ah taj Frojd, zasto uvijek mora nesto da kaze da to zvuci kao da nismo normalni....

*

Van mreže jupiter u raku

• **
  • 285
  • 1
  • volim Paris
« Odgovor #5 poslato: 21:51:37, 31.Avg.2009. »
Tenzije između sna i jave

I dok dr Kris Mulin veruje, a i nada se da će tokom istraživanja koje sledi dokazati da je fenomen "dežavija" posledica disfunkcije memorije, u domaćim udžbenicima psihijatrije i medicinske psihologije o ovoj pojavi govori se u odeljcima koji se tiču naših opažaja prostora i vremena.
Profesor dr Srboljub Stojiljković ovu interesantnu pojavu poznatu i pod imenom "lažno prepoznavanje" tumači kao poznatu obmanu pri kojoj imamo utisak da smo neku aktuelnu situaciju, aktuelan doživljaj ili pojavu već jedanput, nekad ranije, doživeli sa svim njenim pojedinostima. Kako opisuje ovaj uvaženi profesor, "već viđeno" se javlja kako kod zdravih, tako i kod bolesnih osoba, na javi kao i u snu, a trajanje ove iluzije je izvanredno kratko, od nekoliko sekundi do najviše dva minuta.
Postoji nekoliko medicinskih teorija koje pokušavaju da objasne i dokuče ovu iluziju. Za lekare su najprihvatljivije one koje se temelje na promenama psihičkih tenzija. Kao relevantno tumačenje prihvata se ono koje potiče iz praktičnog i istraživačkog iskustva profesora Vladimira Vujića. On smatra da je "već viđeno" jedan od simptoma nagle promene psihičke i nervne tenzije i to ne kada ona naglo pada, već kada naglo raste i vraća se u normalno stanje. Ovu tezu profesor Vujić zasniva na činjenici da se "već viđeno" najčešće doživljava neposredno pre buđenja, kada nervna i psihička tenzija, snižena u toku spavanja, buđenjem dostiže svoj dnevni nivo. U toj razlici između nivoa psihičke tenzije pojavljuje se osećanje nečeg već viđenog.
Drugi pol ovog fenomena, takođe poznat medicini, je osećanje poznato pod imenom "jamais vu"(žamevi) - "nikad viđeno", kada nam se čini da ono što smo više puta doživeli, videli ili čuli - u aktuelnom trenutku izgleda potpuno strano i nepoznato.
Vratimo li se na početak ove priče i agencijsku vest koja je zagolicala pažnju stručne javnosti, svih onih koji su imali makar jedno iskustvo "već viđenog", ali i onih koji duboko veruju da je reč tek o nečijoj bujnoj mašti, dolazimo do istine koju je teško ignorisati: naša podsvest, skrivena u dubinama uma svakog čoveka na ovoj planeti, i dalje je velika tajna za nauku. Možda to neće biti kada se na kraju ovog veka poređaju odgovori na mnoge nepoznanice skrivene u nama samima.

Ima neka tajna veza

Kada se vest o početku sveobuhvatnog istraživanja o dežavi fenomenu pojavila na netu, usledili su brojni komentari i tumačenja "već viđenog" na forumu B 92. Pažnju nam je privuklo razmišljanje potpisano sa "Tesla":
- Centar u mozgu za obradu spoljašnjih informacija upoređuje primljenu sliku iz oka sa ranije zapamćenim slikama u memoriji. Na osnovu toga prepoznaje situacije, donosi sudove i inicira ponašanje. Ta nova slika pamti se u memoriji, uz već postojeće.
Međutim, desi se da slika ode u memoriju brže nego obično, poprečnim putem, pa se formiraju nove, privremene sinapse ili se informacija prenese nekom vrstom električne indukcije među paralelnim sinapsama. Tu sliku centar u mozgu nalazi kao već postojeću, paralelnu sa svim onim slikama koje su već deo našeg sećanja. I onda nam se čini da smo to nešto "već videli".
Dokaz za to je da se dežavi češće javlja kada smo uzbuđeni i kada se elektrohemija mozga intenzivira - na primer za vreme putovanja, susreta, a naročito prilikom upoznavanja novih osoba, kada nam često padne na pamet "ovaj mi je čovek odnekud poznat".

VIVA - Mesečni list za dug i zdrav život
nikad ne reci nikad

*

Van mreže tina1812

• **
  • 138
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
  • Sun is shining....I'm rainbow too..
« Odgovor #6 poslato: 21:26:34, 01.Sep.2009. »

..mada ne verujem nesto posebno u reinkarnaciju..

Pa nemoj tako :) ja svaki put kad nesto ne probam, ne uradim , a zelim pomislim : Ma hajde uradit cu u sljedecem zivotu :D Tako da sam dosta stvari ostavila za sljedeci zivot (party) a u sljedecem zivotu ce me taj deja vu podsjetit na to :D
e sad šalu na stranu : nervira mene pomalo deja vu, jer nikakve koristi od njeg kad opet ne znas sta slijedi...samo se prepadnes ono pomislis : Ovo sam vec vidio,sad ce nesto strasno da se desi :D
Natalna Karta

*

Van mreže RomaLe

• *
  • 6
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 19:42:59, 22.Jul.2010. »
nikad nisam imala iskusta sa dejavuom al zato jesam sa onim sto zovete : nikad vidjenim haha

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #8 poslato: 23:21:29, 22.Jul.2010. »
Ja sam bas imala takvih situacija, posebno kada je san u pitanju, imala sam osjecaj da sam ga vec sanjala, a mozda i jesam i to vise puta, to mi se desava i dan danas, samo sjecam se pojedinih detalja..  (*o*)

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #9 poslato: 23:51:38, 22.Jul.2010. »
Da, desava mi se, retko ali se ipak desava, a tada je utisak tako snazan da sam 99% sigurna da se zaista to vec negde, nekada dogodilo. Mislim da ima veze sa prethodnim zivotima i iskustvima koje nasa dusa pamti.

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000