Komplikovana pitanja na ispitu za radno mesto

• Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Komplikovana pitanja na ispitu za radno mesto
« poslato: 16:17:41, 20.Jan.2009. »

Ni Ajnštajn ne bi položio naš test za posao

Ako 10 ljudi oboji 30 kuća za 60 dana, za koliko dana pet ljudi ofarba 15 kuća? Deluje jednostavno, ali je zbunjujuće. Takve zadatke smo imali na testu za posao! Pitali su nas šta je aktiva, a šta pasiva, ali i jesmo li zadovoljni u životu, društveni, komunikativni. Bilo je i orijentacije u prostoru, poznavanja reči, izdvajanje bitnog od nebitnog… Ovako Sanja Milić iz Beograda govori za „Blic“ o svom neuspehu na konkursu za posao kreditnog referenta u banci. Ona je samo jedna od brojnih građana Srbije koje prilikom odlaska na razgovor za posao „iznenadi“ testiranje.

Kada se prilikom zaposlenja pomene test, kandidati se najčešće prvo uplaše i počnu da razmišljaju imaju li kakvu vezu, a ako to ne uspe, uglavnom odustaju. Stručnjaci u konsultantskim firmama tvrde da se testova ne treba plašiti i da je bolje imati takvo iskustvo jer potvrđuju stručnost. Tako i sami kandidati znaju da li su spremni za obavljanje određenog posla, bez obzira na dokumentovano obrazovanje.
- Test se pravi za svako radno mesto. Prvo se uradi profil posla, pa test, tj. analiza kandidata. Testovi su isti kao i u drugim zemljama Evrope, ali prilagođeni ovom podneblju. Analizira se putem testova inteligencije, ličnosti, stručnosti. Komercijalista treba da je koncentrisan, da pamti brojeve i slično, prodavac ne treba da ima želju da sedi za računarom… Ne može se uzeti običan psihološki test jer je reč o određenom poslu - objašnjava Dragan Čandrlić, direktor „Hil Internacionala“, prve konsultantske firme na teritoriji stare Jugoslavije.
Za procenu kandidata poslodavci uglavnom angažuju konsultantske firme čiji psiholozi kreiraju testove i analiziraju rezultate. U ovim kućama kažu da je za poslednjih deset godina izjednačen broj stranih i domaćih firmi koje traže njihovu pomoć.
Oni koji nisu imali uspeha na testovima, žale se da ima previše pitanja a malo vremena, ali Čandrlić kaže da cilj testa i nije da ga svi reše, niti da to urade loše. On objašnjava da se svaki odgovor na određen način tumači, te da ne mora da znači da je ispravan odgovor dovoljan, već i način na koji je odgovoreno.
- Ima praktičnih zadataka koje kandidati obavljaju i tada se, recimo, izdvoji osoba sjajna za vođu, ali firmi je potreban onaj koji će biti podrška vođi. Zato nije primljen najbolji, tj. vođa, već onaj koji se pokazao kao njegova najbolja podrška.

Blic

*

Van mreže Madafakin_Ja

• **
  • 271
  • 0
Odg: Komplikovana pitanja na ispitu za radno mesto
« Odgovor #1 poslato: 16:28:08, 28.Jan.2009. »
pfffffffffff.... u prevodu "Mi ćemo da vas zezamo okolo naokolo. Zašto? Zato što nam se može"

jesam ja za to da se utvrđuje stručnost svakog ko treba da radi negde, ali preteruju bre

kada bi im testovi bili ekvivalentni platama, ne bih ništa napisao u ovoj temi :D
Ne postoje najbolji, već samo favoriti.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #2 poslato: 01:06:58, 02.Feb.2009. »
Sta se ustvari desava?

Pa to je fora jer ima mnogo onih koji traze posao i oni su toga svesni. Namerno stave vece kriterijume tako da nekad i ljudi koji stvarno nesto znaju moraju debelo da se pomuce.  :-\

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
« Odgovor #3 poslato: 11:05:29, 15.Sep.2009. »

Sta se ustvari desava?
Pa to je fora jer ima mnogo onih koji traze posao i oni su toga svesni. Namerno stave vece kriterijume tako da nekad i ljudi koji stvarno nesto znaju moraju debelo da se pomuce.  :-\

Slazem se.I desava se da za neko radno mesto traze previse,recimo punjaci robe moraju da resavaju matematicko-logicke zadatke,mislim da je to preterivanje,a radi se o fizickom poslu a ne o atomskoj fizici ;D

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #4 poslato: 12:05:12, 15.Sep.2009. »
Isla sam na testiranje u jednoj od vodecih firmi tj uvoznik  distributer renomiranih proizvoda.
E, prvo smo isli na testiranje log- mat zadataka gde dobijes 25 zadataka da uradis za 25 min...test+ poseban papir na kom moras da ispisujes postupak i nacin izracunavanja datog zadatka i to zajedno predas.  U prvog tj mojoj grupi  je bilo oko sto ljudi, krcata sala i stavili su nas na svako drugo mesto kako ne bi prepisivali,a pritom troje ljudi seta izmedju redova i kontrolisu. Pre toga popunjavas sve moguce i nemoguce upitnike i pored toga sto si predao svoj CV moras i licno da ga ispises na licu mesta.
Tenzija je ogroma, pre svega kad se osvrnes oko sebe vidis razne profile ljudi gde su neki dugo vec u tom poslu i pomalo gubis na samopouzdanju zbog velikog broja ljudi.
Prve minute testa sam bila u neverovatnoj blokadi, nisam uspela i slovo da procitam, medjutim kad sam shvatila da necu stici i da moram uraditi bar nesto,ako ne zbog iprspravnosti testa, bar zbog osecaja da sam nesto uradila. Pokupili su testove i pustili su nas da cekamo sat vremena,naravno, da bi izbacili rezulttate. Nemam pojma sta mi je bilo gore...Čekanje rezultata ili sam test. Onda prozivanje onih koji su polozili. Od 100 polozilo je nas oko 30 ak. Gde sam bila i ja  ;D
Sledeci krug je razgovor sa psihologom...nakon par sati...Čisto rešetanje, gde psiholog gleda da li si pod stresom, kako drzis ruke da li ti se tresu, kako se nalazis  i snalazis u mat poziciji gde u pola sata razgovora pokusava sve to da izazove u tebi.kakav si u kolekitivu? Sta bi uradila da kolega bez prestanka pravi greske...rekla bi ga sefu ili? itd
Ako to prodjes ides na razgovor kod menadžera prodaje ili direktora prodjae...nakon par dana sam otisla i tamo.Prvo o manama posla, njihovi uslovi,zahtevi i prohtevi...ako si spreman,krece resetanje sto o licnom zivotu sto o poslovnim iskustvima  Dao mi je olovku i rekoa- Prodaj mi je!...karakteristike...kineska olovka od jedan dinar. Parola- Snadji se...gde on glumi sve moguce nedace i lose situacije na terenu, nadrndanog kupca, prostaka itd....I na kraju pitanje- Imam tu bar 300 CV-a zasto si ti bas potrena nasoj kompaniji i zasto bas tebe da primimo?

E, prosla sam i to...gde bi mi izokola rekao kako popunjavaju bazu podataka, sto je i bilo tako...nisu imali radno mesto,ali sva gungula je oko osvezavanja baze podataka i njihovu spremnost da imaju radnika u slucaju necijeg otkaza.
Sve ovo je vrlo stresno,ali sam shvatila...vrlo je bitno samopouzdanje i najvaznije je samopouzdanje.Gde sve ove zezanjcije na kraju gledas kao igranje,jer kad bi ga covek drugacije gledao, nikad niko ne bi otisao na testiranje za posao. Cilj im je pozitivan...izabrati najaceg coveka, jer izbor je prevelik.

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #5 poslato: 18:22:17, 27.Nov.2009. »
Sigurno je da neke pozicije u kompanijama zahtevaju da uslovi budu veci a selekcija kandidata ostrija ali nekada sve izgleda kao preterivanje...I Lilka sigurno da si jako zadovoljna sto si uspela da prodjes svu selekciju i zadovoljis,bez obzira na trenutni ishod.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000