Ono što ja znam za ovu tematiku sam naučila od prof. Imširagića. On smatra da svaki orbis (do 12°) ima simboliku polja ~ tj. orbis od 1° će se tumačiti na ličnom nivou, orbis od 2° će se tumačiti kao simbolika 2 polja, orbis od 3° kao simbolika 3 polja itd...
Pa evo odmah primer : imam na primer kod mene Veneru na 29°30' Lava i Mars na 25°32' Blizanaca (uzela sam njih jer su oni vladari 1/7 ose, pa kao "bitni" su za moj odnos sa partnerom...) E sad, orbis izmedju njih je 03°58' pa ćem' ondak taj 60° izmedju njih da tumačim : kada se upoznam sa partnerom (meni je vl. Asc Venera, a vl. Desc Mars) prvo što mi je najbitnije je ~ verbalna komunikacija ~ simbolika 3 polja ~ da možemo da pričamo, da se dobro razumemo, dodatno, to je ono na šta ja "padam" kod tog partnera, da li ume verbalno da mi skrene pažnju, da li ume da me nasmeje, da li nešto mogu da naučim od njega, znači ako može na IQ nivou da me smuva, osvojio je moje srce ~ a sve to je i istina.
Ali ako pogledamo, orbis je 03°58' to je skoro okruglo 4° pa ondak pogledam taj 60° u simbolici 4 polja ~ kada se upoznam sa potencijalnim partnerom i započnem vezu (ostvari se aspekt od 60°) ondak pored one simbolike 3, dolazi do izražaja i simbolika 4 ~ ja taj odnos ma kako kratko trajao pokušavam da prebacim u simboliku 4 polja ~ da bude intimniji, bliži, bliskiji, ne čekam puno, ali imam dobru povratnu reakciju od partnera (aspekt 60° je benefik, pa tako donosi relativno lagana dešavanja, bez mnogo truda) koji prihvata tu moju ideju od bržem i direktnijem razvoju našeg odnosa.
Ako na primer hoću da vidim neku aflikaciju ~ kod mene ih ima vrlo malo, samo jedan 90° i jedna 180° ~ Mesec 90° Neptun u orbisu od 03°02' i Merkur 180° Jupiter u orbisu od 01° ~ ova prva kombinacija pokazuje gde se javlja razočarenje Mesec (emocije, majka, porodica, majčinstvo) Neptun (maglovitist, iluzuje, mašta, razočarenje, suze) Orbis od 3° uz 90° koji je aflikacija ukazuje da često poruke dobijene od jednog roditelja (majke) mogu pogrešno kod mene da stvore sliku o onome što sam je pitala za savet ~ ne zato što moja majka je meni želela loše, već zato što je ovo aflikacija 3 ~ nerazumevanje, neshvatanje poruka, loši saveti itd.
Isto tako, na primer pošto je Mesec majčinstvo, a Neptun mi je vladar 5 polja, uz ovu aflikaciju 3 ~ vidimo i da će meni sve u simboliici 3 polja (kraća putovanja, prevoz, komunikacija itd... braću sestre ne spominjem jer ih nemam) loše uticati na moju sliku / želju za porodicom i decom ~ u mom slučaju loša komunikacija i česta putovanja oca moje ćerke su vrlo loše uticala na naš odnos, pa ne samo što nas je napustio i pre nego što nam se ćerka rodila, već na žalost je i poginuo u saobraćajnoj nesreći 80 dana pre nego što nam se ćerka rodila ~ tačno 86 dana koliko je i ovaj orbis mi smo se poslednji put čuli (bio zvao da me pita zašto mu ne čestitam rodjendna i tu se gadno posvadjali) pa eto dodatnog Mesec 90° Neptun koji često donosi ili žene usedelice ili samohrane majke.