Stanisa Stosic

 • Odgovora: 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Feniks

 • ***
 • 983
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
Stanisa Stosic
« poslato: 03:36:16, 10.Jan.2010. »
Станиша Стошић

Станиша Стошић (1945—2008) је певач српске народне музике познат по интерпретацијама песама врањанског мелоса.
Рођен је 1945. године у селу Врбово код Владичиног Хана. Његова најпознатија песма је „Лела Врањанка“.

 Каријера
Станиша Стошић је заволео јужњачки мелос у Учитељској школи у Врању, где је свирао виолину, био солиста у хору и имао прве часове певања. Постоји заблуда да је Стошић био први мушкарац који је певао врањанске песме. У ствари, много пре Стошића, врањанске песме певао је и снимао нпр. Мијат Мијатовић. О својим почецима Станиша је рекао:
„Када сам се определио за певање, знао сам ко су ми били прадедови, шта су певали и шта значе корени. Ми смо тај појам заборавили, а он је јако битан у опстанку сваког народа. Певач треба да остане у границама свог завичаја.“

Станиша је први пут запевао 1963. године у Радио Београду, чији је остао дугогодишњи сарадник. Каријеру је градио широм република бивше Југославије и свету. Године 1966. Станиша је победио на фестивалу „Златиборски нарцис“ са песмом „Стојанке, бела Врањанке“.
Легендарну песму „Лела Врањанка“, Станиша је снимио 1972. године. Иако многи мисле да је ово изворна песма, аутор текста песме је Драган Токовић. Мелодија је оригинално грчка (песма Misirlou тј. у преводу Мисирка, Египћанка) и искоришћена је између осталог у филму „Петпарачке приче“, Квентина Тарантина.
Станиша се оженио у 43. години. По сопственим речима "супруга Љиљана и синови Стефан и Душан, су му уз пријатеље, били највећи иметак.".

Године 2007. Станиша је добио посебно доживотно признање Министарства културе Србије.
Преминуо је после дуге и тешке болести 7. априла 2008. године у Београду, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана. 
Цитати и критике
   
* Због својих интерпретација, Стошић је добио надимак српски Павароти.
   
* Такође звали су га и "татко за јужњачки мелос."
   
* Једном га је један ТВ водитељ најавио: "... Сада ће вам Станиша Стошић отпевати једну песму, а када Станиша Стошић пева, то је један мали час лепог певања за гледаоце, али и за многе певаче".

 Албуми
Његови најзапаженији албуми били су:
    * Антологија врањанских народних песама
    * Моје најлепше песме и
    * Жал за младос' Песме
Станиша је живот посветио завичајним песмама. Његове песме су пуне чежње, туге, љубави и патње. У његове најпознатије песме се убрајају:

    * Лела Врањанка
    * Због тебе моме убава
    * Симбил цвеће
    * Отвори ми бело Ленче
    * Милкано
    * Петлови појев
    * Пуче пушка
    * Димитријо, сине Митре
    * Шано душо, Шано мори
    * Коштана
    * Теби певам ове ноћи
    * Заплела се коса девојачка
    * А куде си била, мори Каракоцо
    * Свако брине бригу своју


Izvor

Ja vam od srca pustam samo mali delic onoga sto je ostalo iza ovog velikana nase muzike. :srce: :srce: :srce:

I jos jednom: „Када сам се определио за певање, знао сам ко су ми били прадедови, шта су певали и шта значе корени. Ми смо тај појам заборавили, а он је јако битан у опстанку сваког народа. Певач треба да остане у границама свог завичаја.“
« Najnovija izmena:: 14:25:06, 10.Jan.2010. crvena »


 


*

Van mreže Feniks

 • ***
 • 983
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
Odg: Stanisa Stosic
« Odgovor #1 poslato: 03:44:54, 10.Jan.2010. »


STANIŠA Stošić, Pavaroti vranjanske pesme, kako su ga zvali, umro je u utorak ujutru u Beogradu od posledica moždanog udara, u 63. godini. Iako nikada nije bio zvezda, Staniša je bio i ostao među najboljima, zahvaljujući pre svega pevačkoj perfekciji koju su cenili i publika i kritika.
U muzičkoj istoriji ostaće ubeležen kao prvi muškarac koji je pevao vranjanske pesme (do tada se podrazumevalo da ih pevaju isključivo žene).
Za RB uradio je 150 trajnih snimaka muzejske vrednosti. Najviše od svih kolega. Ploče nije brojao. Tri godine kasnije pobedio je na festivalu „Zlatiborski narcis“ sa pesmom „Stojanke, bela Vranjanke“. Legendarnu „Vranjanku“, koja je stigla i do filma „Petparačke priče“, snimio je 1972. I svakog puta ju je otpevao drugačije.
Repertoar ovog istaknutog umetnika činilo je 3.000 pesama od Triglava do Đevđelije. Nije želeo da snima istant-hitove. Odbio je mnoge ponuđene pesme, jer je hteo da zadrži nivo, čak i po cenu da ne bude zvezda.

MERIMA NJEGOMIR: VRHUNSKI UMETNIK
- STANIŠA je bio moj najdraži kolega, dugogodišnji saradnik i izuzetan pevač. Jedino je on mogao da „donese“ Vranje na pravi način. Bio je izuzetan, porodični čovek, i žalosno je što takvi ljudi moraju da odu pre vremena. Srbija je izgubila vrhunskog i neponovljivog umetnika. Još se nije rodio neko za koga bi se moglo reći da bi mogao da ga nasledi. Za Srbiju, a za Vranje pogotovo, njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak.

Izvor
« Najnovija izmena:: 14:29:23, 10.Jan.2010. crvena »
 

*

Van mreže Feniks

 • ***
 • 983
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
Odg: Stanisa Stosic
« Odgovor #2 poslato: 03:53:05, 10.Jan.2010. »
Trg u Vranju dobija ime po Staniši Stošiću
14. septembar 2009. u 07.05

Plato ispred Narodnog muzeja u centru Vranja nosiće ime po izvođaču vranjanskih pesama Staniši Stošiću, za šta se još samo čeka saglasnost iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu na čiju je adresu Skupština grada Vranja uputila ovaj zahtev.

Predsednik Skupštine Slobodan Stamenković izjavio je danas agenciji Beta da će nakon dobijanja saglasnosti nadležnog ministarstva biti istaknut i zvaničan naziv Trg Staniše Stošića, ali da je na lokalnom nivou naziv već promenjen jednoglasnom odlukom svih prisutnih odbornika na poslednjoj sednici Skupštine.
„Taj plato do sada nije imao nikakvo ime, a odlučili smo se da mu damo ime Staniše Stošića jer je to specifican deo grada gde se nalazi i zgrada Narodnog muzeja koji ima elemente starog Vranja koje je Staniša Stošić (1945 - 2008) opevao u svojim pesmama”, kazao je Stamenković.
On je istakao da je grad Vranje odlučio da se oduži poznatom umetniku zato što je „ceo svoj život posvetio promovisanju vranjske pesme i tradicije”. (Beta)
IzvorUzivajte...
« Najnovija izmena:: 14:30:16, 10.Jan.2010. crvena »
 

*

Van mreže Feniks

 • ***
 • 983
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
Odg: Stanisa Stosic
« Odgovor #3 poslato: 04:21:59, 10.Jan.2010. »
Odlazak legende vranjskog melosa


Stanislav Stošić je na samrti izrazio želju
da mu na grobu svira orkestar
Nenada MladenovićaVRANJE - Vest o smrti misionara vranjskog melosa Staniše Stošića bolno je odjeknula u Borinoj varoši, u kojoj je legendarni srpski pevač počeo svoju uspešnu muzičku karijeru. Vranje je juče tugovalo za srpskim Pavarotijem, večitim mladićem koji se otisnuo u neke druge krajeve da još tananije zapeva o zvonkom žuborenju Morave, mesečini i meraku, o žalu za ljubavi, o dertu.

Na jučerašnjem komemorativnom skupu u sali SO Vranje rečeno je da je čuveni interpretator „svoje pevanje oblikovao ne samo glasom, već i svojom dušom u lirski nadahnut, poetski doživljaj, te nam je na samo sebi svojstven način pojasnio zašto su te čudesne pesme, proizvod vranjskog derta, postale deo stvaralaštva i motiva Bore Stankovića“. Na tužnom skupu u Vranju naglašeno je i to da je Staniša Stošić od najranije mladosti do poslednjeg dana ovozemaljskog života nosio u zagrljaju vranjsku pesmu, krepio njome svoju i naše duše, otvarao nove prostore posebnom stilu vranjskog melosa, gde se više govori i jeca, nego što se peva. Kao svojevrsni stilista, postavio je visoke standarde i ostavio visoko mesto za toplu pesmu i veliko pevanje. Po njoj je mera za čoveka „cel vek plakanje“.

- Spremni smo da prihvatimo da je naš Staniša Stošić zaspao samo da bi razbio dertove. Da se odmara do svakog sledećeg buđenja pesmom „Zašto me budiš u zoru, pušti me da se naspijem“. Mrtvi žive koliko i njihovo delo. A delo Staniše Stošića ne umire jer pesma koju je pevao i koju peva živi s nama i u nama, i svuda je oko nas. Da ga ne bismo budili u zoru, odajemo mu poštu i neka ga akordi njegovih pesama odnesu u carstvo nebesko. Vranje će uvek s radošću i ponosom nositi u srcu barda ovakvog pevanja, svojevrsnog ambasadora svoje i naše pesme, odlažući tugu i smrt kao puku neminovnost - rekao je juče u oproštajnom govoru gradonačelnik Miroljub Stojčić.

Doajen vranjskog teatra glumac Dragan Stanković više od tri decenije drugovao je i na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu nastupao sa Stanišom Stošićem.Poznati interpretator narodnih pesama u Vranju Milka Manić suznih očiju priča o svom velikom prijatelju i saradniku, s kojim je nastupala više od 20 godina.
- Kada je dolazio u Vranje, uvek je svraćao u moju kuću, da popričamo o svemu i svačemu. Vranjsku pesmu proneo je širom zemaljske kugle. Dugujem veliko poštovanje ambasadoru vranjske pesme, sjajnom čoveku koji je zadužio Vranje. Bio je izuzetno dobar, duhovit i neponovljiv kao umetnik. Poslednji put izrazio je želju da ga sahrane u rodnom Vrbovu kod Vranja.

Decenijama je Staniša Stošić pevao uz pratnju orkestra Bakije Bakića, koga su nasledili Ekrem Mamutović i Nenad Mladenović. Pevačka legenda na samrti je izrazila želju da mu na grobu svira orkestar Nenada Mladenovića, višestrukog pobednika na Saboru trubača u Guči. Danas će na Novom groblju u Beogradu trube da zaječe tužno, da pozdrave jednu od vranjskih legendi, koja je pesmom pronela slavu Vranja širom sveta.
Izvor
« Najnovija izmena:: 14:31:35, 10.Jan.2010. crvena »
 

*

Van mreže Feniks

 • ***
 • 983
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 1
 • Pol: Žensko
Odg: Stanisa Stosic
« Odgovor #4 poslato: 04:38:47, 10.Jan.2010. »
„Када сам се определио за певање, знао сам ко су ми били прадедови, шта су певали и шта значе корени. Ми смо тај појам заборавили, а он је јако битан у опстанку сваког народа. Певач треба да остане у границама свог завичаја.“

Poslednji put izrazio je želju da ga sahrane u rodnom Vrbovu kod Vranja.

Преминуо је после дуге и тешке болести 7. априла 2008. године у Београду, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана.

Sve sto sam htela da kazem..  >:(
rekla sam..
« Najnovija izmena:: 14:36:28, 10.Jan.2010. crvena »
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000