Pusenje i pasivno pusenje !

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
  • Pol: Muško
  • Mens sana in corpore sano
Pusenje i pasivno pusenje !
« poslato: 23:22:59, 17.Jan.2009. »

Da li pusite ?
  Koliko ste upoznati sa posledicama pusenja (aktivnog i pasivnog) ?
  Postujete li volju nepusaca ?
  Sta misliti o novom zakonu o pusenju na javnim mestima ?
  . . . .

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Pusenje i pasivno pusenje !
« Odgovor #1 poslato: 01:49:18, 19.Jan.2009. »
ne, ne pusim..duvanski dim mi uzasno smeta..
upoznata i previse..jer ceo ziovt sam pasivni pusac ...
hmm od tog zakona ni Z...bar ja nisam primetila nikakve promene, svi i dalje puse, kako i gde ko hoce, cupaju kose sto su porasle cene cigara, ali ni to ih dalje ne sprecava da odvajaju pare i kupuju..zaista ne vidim bilo kakve promene, posle donosenja tog zakona...i bas mi je zao zbog toga..
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
« Odgovor #2 poslato: 23:19:43, 19.Jan.2009. »
hmm od tog zakona ni Z...bar ja nisam primetila nikakve promene, svi i dalje puse, kako i gde ko hoce, cupaju kose sto su porasle cene cigara, ali ni to ih dalje ne sprecava da odvajaju pare i kupuju..zaista ne vidim bilo kakve promene, posle donosenja tog zakona...i bas mi je zao zbog toga..
   Znachi da nije problem u zakonu nego u ljudima i u sistemu. Pre svega u ljudima i nasoj plitkosti, zatupljenosti i sebicnosti, bez tolerancije prema drugi i sa cuvenim Srpskim inatom !!  Zar je toliko tesko postaviti se fer prema onima koji ne puse ?! Inache, prvobitni zakon o zabrani pusenja u zatvorenim prostorijama donet je jos `95 sa potpisom tadasnjeg predsednika Slobodana Milosevica. Evo i trenutno vazeceg zakona!

Zakon o zabrani pusenja
u zatvorenim prostorijama
("Sl. glasnik RS", br. 16/95 i 101/2005 - dr. zakon)
Član 1.
  Pušenje se zabranjuje u zatvorenim prostorijama u kojima se:
1) obavlja vaspitno-obrazovna delatnost (uključujući i zbornice) i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;
2) obavlja prijem, smeštaj, nega i lečenje korisnika zdravstvene zaštite i lica u stanju socijalne potrebe;
3) obavlja proizvodnja, kontrola i promet lekova;
4) obavlja proizvodnja, smeštaj i promet životnih namirnica;
5) održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja;
6) obavlja javno snimanje i emitovanje;
7) obavlja delatnost društvene ishrane, i
8 ) održavaju sednice i drugi organizovani skupovi.

Pušenje se zabranjuje i u:
1) prevoznim sredstvima u kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju;
2) prevoznim sredstvima u kojima se obavlja javni prevoz u železničkom i vazdušnom saobraćaju i unutrašnjoj providbi, osim u posebno određenim odeljcima za pušenje;
3) zatvorenoj prostoriji u kojoj radi zaposleni nepušač, odnosno dva ili više zaposlenih od kojih je najmanje jedan nepušač, i
4) liftovima.
Član 2.
   Preduzeće, odnosno drugo pravno ili fizičko lice koje obavlja prevoz u železničkom i vazdušnom saobraćaju, odnosno u unutrašnjoj plovidbi dužno je da u sredstvima javnog prevoza odredi posebne odeljke u kojima je pušenje dozvoljeno.
Član 3.
   Pravno i fizičko lice, državni i drugi organ dužni su da u prostorijama, odnosno prevoznim sredstvima iz člana 1. ovog zakona istaknu na vidnom mestu znak zabrane pušenja. Ministar nadležan za poslove zdravlja propisaće oblik i sadržinu znaka zabrane pušenja.
Član 4.
   Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrše:
1) ministarstvo nadležno za poslove zdravlja u prostorijama iz člana 1. stav 1. i člana 1. stav 2. tač. 1), 2) i 4) ovog zakona;
2) ministarstvo nadležno za poslove rada u prostorijama iz člana 1. stav 2. tačka 3) ovog zakona.
Član 5.*
   Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno drugo pravno lice, odnosno preduzetnik, ako ne odredi posebne odeljke u kojima je dozvoljeno pušenje u smislu člana 2. ovog zakona.
   Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u preduzeću, odnosno drugom pravnom licu.
Član 6.*
   Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, odnosno preduzetnik, ako na vidnom mestu ne istakne znak zabrane pušenja u smislu člana 3. ovog zakona.
   Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara  kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu, državnom i drugom organu.
Član 7.*
   Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako puši u prostoriji u kojoj je pušenje zabranjeno u smislu člana 1. ovog zakona.

Novčanu kaznu za prekršaj iz stava 1. ovog člana naplaćuje na licu mesta:
1) sanitarni inspektor u prostorijama iz člana 1. stav 1. tačka 1) i tač. 3) do 7) i člana 1. stav 2. tač. 1), 2) i 4) ovog zakona;
2) zdravstveni inspektor u prostorijama iz člana 1. stav 1. tač. 2) i 8) ovog zakona;
3) inspektor rada u prostorijama iz člana 1. stav 2. tačka 3) ovog zakona.
Član 8.
   Do donošenja propisa iz člana 3. stav 2. ovog zakona primenjivaće se postojeći propisi o obliku i sadržini znaka zabrane pušenja.
Član 9.
   Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama ("Službeni glasnik SRS", broj 20/88 i "Službeni glasnik RS", broj 44/91).
Član 10.
   Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomena izdavača:
   Novčane kazne za prekršaje određene ovim zakonom izmenjene su Zakonom o izmenama i dopunama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", broj 101/2005).
    Izvor

*

Van mreže I need chemical X

• **
  • 176
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 08:41:39, 22.Jan.2009. »
Pushim.
Upoznata sam.
Al' jbga.
:P

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #4 poslato: 11:37:01, 24.Jan.2009. »
Ne pusim i upoznat sam sa posledicama. Mislim da taj zakon nije bio potreban jer je onemogucena njegova primena.

Da li je zao prijateljima kad te truju?

Pushim.
Upoznata sam.
Al' jbga.
:P
Stavi se u poziciju onih koji su u tvom slucaju pasivni pusaci...

*

Van mreže I need chemical X

• **
  • 176
  • 0
« Odgovor #5 poslato: 13:28:16, 24.Jan.2009. »
Pa ceo sam zivot od strane istih ljudi bila pasivan pushach. (:

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
« Odgovor #6 poslato: 17:21:11, 24.Jan.2009. »
   У Нишу је 72% ученика средњих школа пробало да пуши дуван (71.3% дечака и 72.7% девојчица).
Процењује се да у популацији средњошколаца у Нишу активно пуши њих око 45% (око 42% дечака и око 49% девојчица).

Због не поштовања важећих и не усвајања бољих законских прописа о пушењу на јавним местима и у затвореним просторијама, срећемо се са ситуацијом да је готово сво становништво изложено ефектима пасивног пушења у својој радној или породичној средини. Због неедукованости становништва али и потпуне социјалне афирмације пушења међу најбројнијим жртвама пасивног пушења су нажалост деца. По подацима истраживања GYTS из 2003. године у Србији је 97% деце било изложено пасивном пушењу у својој кући. Деца која живе са родитељима пушачима годишње попуше индиректно (пасивно) између 30 и 150 цигрета. Будуће последице по здравље ове деце биће повезане са настанком рака плућа, болестима срца и крвних судова или хроничне опструктивне болести плућа (излагање пасивном пушењу деце повећава вероватноћу за настанак проблема са дисањем или асматичних симптома).

Пасивно пушење подразумева удисање дуванског дима од стране особа које нису пушачи. Од дуванског дима у затвореном простору који удишу пасивни пушачи, 15% потиче из плућа пушача док се 85%  ослобађа са врха запаљене цигарете. Састојци дуванског дима, њих око 4000, углавном су карциногени, мутагени, токсини и иританси.

Не мали је број жена које конзумирају дуван током целе трудноће или у првим месецима трудноће, незнајући како озбиљно угрожавају здравље свог детета. Пушење од стране мајки смањује порођајну тежину и повећава перинатални морталитет. У просеку телесна тежина новорођенчета на рођењу је мања за 200 грама. Као последица апсорпције токсина из дуванског дима у организму мајке, може доћи до превременог порођаја, неонаталне смрти или респираторног дистреса. Пушење током трудноће омета све фазе развоја плода, ипак штетни ефeкти могу бити редуковани ако се прекина са пушењем на почетку трудноће. Истраживања показују редуковану плућну функцију у првих неколико месеци живота код одојчади чије су мајке пушиле током трудноће.
   Деца изложена пасивном пушењу после рођења показују чешће респираторне симптоме. Бројне научне студије сугеришу на два пута већу инциденцу оболевања од рeспираторних болести код деце чији су родитељи пушачи.
   Деца која су изложена пасивном пушењу у својој породичној средини показују већи афинитет да у каснијим годинама и сама постану активни свакодневни пушачи што читаво друштво уводи у зачарани круг којим из године у годину расте број пушача и то у популационим групама које које представљају потенцијал сваке заједнице.

Пушење је одговорно за 90% карцинома плућа, 75% хроничних бронхитиса и емфизема, 25% исхемијских болести срца. У нашој земљи се највише оболева и умире од кардиоваскуларних болести. За настанак ових болести пушење је уз неадекватну исхрану, физичку неактивност, стрес један од четири јахача апокалипсе.
   По броју активних пушача Србија се високо котира у европским и светским размерама. Kод нас по подацима WHO пуши 47% одраслог становништва.
   Посебно забрињава  велики број младих који конзумирају дуван. Више од половине (54.7%) младих до 15 година старости је бар једном пробало дуван док око 15% већ спада у групу свакодневних пушача. Ситуација у студентској популацији је много озбиљнија где је чак 49.1% студената свакодневних пушача.   

ИНСТИТУТ ЗА ЗАШТИТУ ЗДРАВЉА У НИШУ
 - СЕКТОР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА -
  Ниш, Булевар др Зорана Ђинђића 50

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« Odgovor #7 poslato: 01:08:35, 04.Feb.2009. »
Ne pusim i upoznat sam sa posledicama. Mislim da taj zakon nije bio potreban jer je onemogucena njegova primena.

Da li je zao prijateljima kad te truju?

moji prijatelji ne puse..ok ima ih par ali uglavnom puse kad izadjemo negde a nikada preterano
problem su drugi ljudi, jer ne mogu da odem ni u normalan kafic da se ne nagutam duvanskog dima i da uvece kada dodjem kuci smrdim ko da sam bila u fabrici duvana xD odvratno..
stvarno ne znam kako to moze nekome da pruza zadovoljstvo :-\
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže vegetarijanka

• *
  • 32
  • 0
  • Ljubav je samo rec
« Odgovor #8 poslato: 11:46:29, 06.Feb.2009. »
malo vise savesti bi trebao da ima svaki pusac ali to je izgleda mnogo tesko :(

*

Van mreže neptunia

• *
  • 44
  • 0
« Odgovor #9 poslato: 15:55:52, 18.Feb.2009. »
Mislim da se sad pak otišlo u drugu krajnost i da su pušači diskriminirani. Mislim da bi trebala postojati mjesta gdje i pušači mogu u miru uživati u svojoj kavi ili u svom ručku. Mislim da bi se dosta ugostitelja odlučilo za pušače, ipak je to jedna poveća brojka u populaciji. A stvar pušenja je osobni izbor i treba ga poštovati, naravno ukoliko ne ugrožava druge. Ovako ispada da su pušači građani drugog reda, što mi se nimalo ne sviđa.

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000