Ekonomska kriza u Srbiji

 • Odgovora: 48
Stranice: « 1 2 3 4 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže decko u usponu

 • ***
 • 687
 • 1
 • Pol: Muško
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #20 poslato: 12:51:56, 26.Avg.2009. »
kod nas je jos od 90-te kriza nastupila i nije se zavrsila do dana danasnjeg
a ova svetska kriza ima globalni uticaj i takodje je dodatno osakatila nasu privredu  :-\
 


*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #21 poslato: 20:59:03, 26.Avg.2009. »
Dinkić: Sledi zamrzavanje penzija i plata
Sreda, 26. avgust 2009. 19:44    

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će umesto povećanja poreza iz administracije na republičkom i lokalnom nivou u januaru 2010. godine biti otpušteno 10 odsto činovnika i da će penzije i plate biti zamrznute sledeće godine.
"Međunardnom monetarnom fondu (MMF) ponudili smo strategiju značajnog smanjenja javnog sektora i javne potrošnje, što znači smanjenje birokratije i troškova javnih preduzeća. Ako značajno smanjimo birokratiju i smanjimo rashode u budžetu, nema potrebe za diranje prihoda", rekao je Dinkić televiziji B 92.
Upitan da li je to jedinstven stav vlade u pregovorima sa MMF-om, s obzirom da je ministarka finansija Diana Dragutinović najavljivala povećanje poreza, Dinkić je odgovorio da je vlada nastupila jedinstveno i da su na današnjem sastanku sa predstavnicima MMF-a bili i on i Diana Dragutinović.

"Ona nije, doduše, davala izjave, ali čuli ste od mene šta je bilo na sastanku, a i premijer Mirko Cvetković je ovih dana bio potpuno jasan da neće biti povećanja poreza. Mislim da ćemo uspeti da se dogovorimo sa MMF-om da možemo da postignemo odgovarajući rezultat bez smanjenja penzija i plata, ali uz smanjenje drugih nivoa javne potrošnje, uključujući i smanjenje birokratije", rekao je Dinkić.
Dinkić je najavio da će sutra predstaviti nacrt zakona o potrebnom broju činovnika u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća, kao i nacrt zakona o državnim službenicima, na osnovu kojih će biti sprovedeno smanjivanje birokratije u januaru 2010. godine.
"Očekujem da će zakoni biti usvojeni do kraja oktobra i da će nove sistematizacije radnih mesta na republičkom i lokalnom nivou biti gotove do kraja godine, a prekobrojni će u januaru uz otpremnine, u skladu sa Zakonom o radu, trajno napustiti ta radna mesta", rekao je Dinkić.

Dodao je da će u zakonu biti precizirano da broj sistematizovanih radnika ne može više da se povećava kako bi smanjenje birokratskog aparata bilo trajno.
Ministar ekonomije je rekao da će ove godine budžetski deficit biti 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a da će sledeće godine najverovatnije biti oko četiri odsto.
Dinkić je naveo da Srbija nema problema sa finansiranjem budžetskog deficita i da je u prvih sedam meseci pokriveno 56 milijardi deficita bez većih problema, a da je u julu i avgustu značajno povećano punjenje budžeta.

"Od početka godine do danas prihodi budžeta su 0,8 odsto manji nego u istom periodu prošle godine", rekao je Dinkić i objasnio da se to dogodilo jer je "počeo lagani oporavak proizvodnje" a Srbija je ušla u fazu stabilizacije pa prihodi dotiču brže i bolje nego prošle godine.
"Potrebno nam je trajno smanjenje rashoda, a onda da sa niskim poreskim stopama privučemo više investicija i da kroz povećanje bruto domaćeg proizvoda sa istim poreskim stopama stvaramo veće budžetske prihode i smanjimo budžetski deficit", rekao je Dinkić.
Naveo je da su za sledeću godinu planirana znatno veća ulaganja u infrastrukturu i podršku privredi.
"Ali, da bismo mogli da imamo veća ulaganja u puteve, železnicu i mostove, moramo da otpustimo jedan broj ljudi", rekao je Dinkić.

(Beta)
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #22 poslato: 23:48:54, 22.Sep.2009. »
Za izlazak iz krize neophodna je suštinska promena navika

 Izvor:Politika

ČAČAK - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je u Čačku da je za brži izlazak iz ekonomske krize potrebna suštinska promena navika u tome kako treba upravljati novcem.

"Uzimanje kredita nije rešenje, jer njih valja vraćati, a pitanje je odakle, pošto se dobijene pare uglavnom koriste za potrošnju. Neophodno je, takođe, da država, privreda i građani umanje potrošnju i prilagode je ekonomskim prilikama", rekao je Jelašić na otvaranju izložbe "Novac na tlu Srbije", u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović".

Organizatori izložbe su istakli da je ovo prvi put da ova zbirka "izlazi" iz trezora Narodne banke.
 

*

Van mreže Dibidus41

 • *
  Banovan sa foruma
 • 103
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #23 poslato: 00:02:06, 23.Sep.2009. »
LaHko je Raši to da kaže, ni meni ne bi treb'o kredit da imam platu po' mElEona  :D :D!!

samo sam zaboraviJo, kol'ka mu beše kamata...1 ili 1.2 posto godišnje  :D!?!
« Najnovija izmena:: 11:09:39, 23.Sep.2009. miss80 »
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #24 poslato: 21:41:34, 24.Sep.2009. »
Petrović: Još nema oporavka

Privreda Srbije još nije počela da se oporavlja od krize, ali je recesija usporila inflaciju, izjavio je danas ekonomista Pavle Petrović.
Petrović je tokom predstavljanja publikacije "Kvartalni monitor" rekao da je u drugom tromesečju 2009. godine zabeležen pad privrede za 4,4 odsto i da na početku trećeg kvartala nisu uočeni znaci oporavka. On je ocenio da je potrebno smanjiti referentnu kamatnu stopu i sprečiti jačanje dinara da bi Srbija mogla da ostvari rast kada kriza bude prošla i kad Srbija izađe iz recesije.
Dinar je od početka krize oslabio za 11 odsto, ali je od januara ove godine ojačao za pet procenata, kazao je Petrović i dodao da nije lako proceniti za koliko bi dinar još trebalo da oslabi, ali da je u svakom slučaju potrebno sprečiti jačanje domaće valute.
Recesija je usporila inflaciju, tako da nema opasnosti da bi slabljenje dinara dovelo do porasta cena, naveo je Petrović i procenio da će godišnja inflacija u drugom polugođu biti manja od četiri odsto.
Referentna kamatna stopa od 12 odsto je, kako je rekao, previsoka jer u uslovima inflacije od četiri odsto zajmodavcima omogućava godišnji prinos od osam procenata, zbog čega banke sve više pozajmljuju državi, što privatnom sektoru smanjuje mogućnost da dođe do kredita.
Prema podacima izdavača "Kvartalnog monitora", Fonda za razvoj ekonomskih nauka, banke su od početka godine plasirale 500 miliona evra u NBS, a državi su pozajmile 750 miliona evra.

Izvor
 

*

Van mreže decko u usponu

 • ***
 • 687
 • 1
 • Pol: Muško
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #25 poslato: 15:36:31, 02.Okt.2009. »
samo jos da shvatimo da ce ekonomska kriza kod nas trajati sve dok imamo ovakve politicare  >:(
 


*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #26 poslato: 20:57:23, 03.Okt.2009. »
Kotler: Kako do oporavka

3. oktobar 2009. | 15:28 | Izvor: B92

Beograd -- Ako Srbija želi brz oporavak i svež kapital, potrebno je još nešto osim kvalitetne, a relativno jeftine radne snage, kaže marketinški stručnjak Filip Kotler.Za brži oporavak svetske ekonomije na tržištu bi morao da se pojavi revolucionaran proizvod, koji bi ljudi jednostavno morali da kupe, poput električnog automobila koji zapravo radi, izjavio je za B92 Filip Kotler, čovek koga mnogi nazivaju ocem savremenog marketinga.
Kao odgovor na to pitanje, on, između ostalog, savetuje svakoj kompaniji da upravo sada ulaže u marketing, jer je to način da pobedi konkurenciju, koja je verovatno oslabljena krizom.
Oporavka u Srbiji i drugim zemljama osetiće se tek kada najveća svetska privreda, američka, stane na noge.
Ipak, postoje načini da se ubrza oporavak, odnosno da se privuče svež strani kapital.
"U severnoj Evropi postoji mnogo kompanija koje bi mogle da dođu ovde, neću nijednu da imenujem, ali u Švedskoj, ili nekim drugim zemljama, njihovi troškovi su jako visoki i mogu ih smanjiti tako što će se preseliti ovde”, rekao je Kotler.
“Ali, dve stvari su tu neophodne: da li ćete im dati besplatnu zemlju na recimo pet godina, što je recimo uradila Irska i koliki su porezi. Sa druge strane, pitanje je koliko će dobro novac biti upotrebljen, odnosno da li ima korupcije što dovodi do rasipanja, bespotrebnog rasipanja novca, odbija i plaši strane investitore. Kada se ti uslovi ispune verujem da ćete privući mnogo više kompanija", kaže on.
Svež kapital, pa čak ni onaj koji kao džeparac donose turisti, Srbija neće dobiti tako što će jednostavno da se reklamira na CNN-u, smatra još jedan američki ekspert, Džon Branč sa poslovne škole Ros u Mičigenu, koji je ovih dana takođe boravio u Beogradu kao predavač.
“Ponekad te reklame nisu izdiferencirane. Izgledaju sve potpuno isto, pokazuju lep par koji večera, onda pokazuju nekoga kako uživa u masaži u nekoj banji, prikazuju šume, reke, jezera... Ali, sve reklame pokazuju upravo iste stvari. Zato je jako teško zapamtiti da li je to ‘istinska Azija’, ‘neverovatna Indija’ ili je to Srbija, Ukrajina ili Litvanija”, kaže Branč.
I Kotler i Branč kažu da veruju da je za ekonomski opstanak neke zemlje ili kompanije ključno pitanje da li su shvatili da je vreme rasipništva prošlo.To je glavna pouka koju bi svi trebalo da izvuku iz krize, smatraju američki stručnjaci.
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #27 poslato: 13:43:04, 07.Okt.2009. »
MMF pomaže samo uz ozbiljne reforme

Istanbul, Beograd -- Pomoć od MMF-a Srbija će dobiti samo uz ozbiljnu reformu, kaže guverner NBS Radovan Jelašić. Sindikati su protiv predloga vlade za otpuštanje u administraciji.U Istanbulu je počelo godišnje zasedanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem učestvuje i delegacija Srbije, ministri finansija i ekonomije, Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić, kao i guverner Narodne banke Radovan Jelašić.
Za pronalaženje rešenja kako smanjiti troškove države u sledećoj godini, Vladi Srbije ostalo je manje od tri nedelje.
Prestavnici MMF-a poručili su delegaciji Srbije da žele da vide konkretna rešenja pred dolazak u Beograd.
"Oni žele da vide kredibilne reforme koje nisu bazirane samo na obećanju, nego reforme koje će zaista na kredibilan način pokazati u kojoj meri će se smanjiti rashodi, ako se radi isključivo na rashodnoj strani, a ne na prihodnoj”, kaže Jelašić.
“To, naravno, sve zavisi od toga šta Vlada smatra politički oportunim da se sprovede, dakle ni u kom slučaju MMF ne insistira na tome da se pojedine kategorije po svaku cenu smanje”, rekao je on.
 Preciznu računicu kako napraviti dodatne uštede Vlada Srbije ipak još nema.
Protiv predloga Zakona o smanjenju broja zaposlenih izjasnili su se i predstavnici najvećih sindikata.
Za njih, kako kažu, nije sporan broj, ali jesu kriterijumi po kojima će se zaposleni otpuštati. Prema računici sindikata, a na osnovu plana Vlade, bez posla bi u javnom sektoru trebalo da ostane oko 13 000 ljudi.

Izvor:B92
 

Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #28 poslato: 22:24:08, 09.Okt.2009. »
velik teret za mmf, evropsku uniju i hag - zemlja srbija!!!
 

*

Van mreže beli crnac

 • **
 • 103
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Ekonomska kriza u Srbiji
« Odgovor #29 poslato: 22:47:01, 23.Okt.2009. »
heh pa ko kaze da je u srbiji kriza? :D
 


Stranice: « 1 2 3 4 5 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
8 Odgovora
1924 Pregleda
Najnovije: 10:36:47, 18.Okt.2009.
Manekenka
11 Odgovora
3701 Pregleda
Najnovije: 00:06:28, 30.Sep.2011.
Nale 83
0 Odgovora
977 Pregleda
Najnovije: 13:48:27, 04.Jun.2009.
Ch