Problem huligana

 • Odgovora: 44
Stranice: 1 2 3 ... 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Problem huligana
« poslato: 11:11:55, 29.Sep.2009. »
U Beogradu je registrovano oko 2.300 ekstremnih navijača, protiv kojih je policija podnela veliki broj prijava, koje retko dobiju epilog na sudu, piše Politika.Protiv svih tih huligana policija je do sada podnosila krivične i prekršajne prijave, na osnovu takozvanog zakona o navijačima. Policija uhapsi huligana, napiše mu prijavu, dovede ga do nadležnog sudije, gde se sve završi na blagim kaznama.
Huligan ne samo da prođe slabo kažnjen, već se, što je najgore u celoj priči, takvim primerima ostali navijači „podstiču” na nasilje, navodi "Politika".
Zakon o navijačima, čiji je tačan naziv – Zakon o nasilničkom i nedoličnom ponašanju na sportskim priredbama usvojen je u julu 2003. godine.
Većina je smatrala da će ovaj zakon u Srbiji rešiti problem sa navijačima i da će slika sa naših terena biti idilična, poput one u Engleskoj. Međutim, izgleda da su se svi prevarili, jer zakon se očigledno ne primenjuje, zaključuje list.
Za sada se samo razmišlja o uvođenju oštrijih kazni. I kad je prvi zakon donet, kada se pokazalo da nije delotvoran u dva navrata su se dopunama i izmenama menjale odredbe prvobitnog propisa.
Jednom 2005. godine, a drugi put ove. Koliko je zakon, za koji mnogo stručnjaka smatra da je dobar, neprimenjiv u praksi pokazuje i podatak da nijedan vođa navijača nikada nije procesuiran. A upravo su oni najodgovorniji za sve nerede i za njih su predviđene najveće sankcije.
Sada kada je problem huligana ponovo aktuelan, Savet za sprečavanje nasilja u sportu predlaže pooštravanje sankcija.
U tom istom savetu, između ostalog, sede Mirko Cvetković, premijer Srbije, Ivica Dačić, ministar policije, Snežana Malović, ministar pravde, Nata Mesarović, predsednik Vrhovnog suda Srbije i Slobodan Radovanović, republički tužilac.

 Izvor: Politika


 


*

Van mreže Dibidus41

 • *
  Banovan sa foruma
 • 103
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Problem huligana
« Odgovor #1 poslato: 11:58:27, 29.Sep.2009. »
Dok im je takvo stanje odgovaralo, zakon se nije primenjivao.
Saterani od strane mnogih ambasada, pogotovo Francuske, nedeljna utakmica izmedŽu
Slaninara i Ganjaca me podsetila na slet piJonira i piJonirki za 25. maj  :D ;D :D!!
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #2 poslato: 09:48:38, 01.Okt.2009. »
Zabrane i za pojedine navijače

1. oktobar 2009.  Izvor: B92

Republičko tužilaštvo pokrenuće inicijativu za zabranu pojedinih navijačkih grupa, izjavio je u emisiji "Replika" na TV B92 portparol Tužilaštva Tomo Zorić.On je rekao da tužilac razmatra inicijativu za zabranu huliganskih i navijačkih grupa koje se, kako je rekao, kriju iza navijačkih obeležja i vrše teška krivična dela poput dilovanja droge. Zorić kaže da pravi navijači, koji podržavaju svoje klubove, moraju da se odvoje od onih koji navijanje zloupotrebljavaju za organizovani kriminal.“To su organizacije koje imaju određena navijačka obeležja. Ovde se ne radi o navijačima već o kriminalcima koji vrše krivična dela”, rekao je Zorić.
Prethodno je tu mogućnost najavio i državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.
“To je jedna tema koja mora da bude razmatrana u sklopu jedne šire akcije protiv kriminala jer te grupe nisu isključive u svojim aktivnstima, navijanje je samo pokrivač, često su u pitanju i dileri droge i počinioci drugih krivičnih dela i to jeste veoma važna tema, ali ona će se zasnivati na policijskim izveštajima koje očekujemo veoma skoro”, rekao je Homen.
Homen je ocenio i da postoji zakonski osnov da se preispita poreklo imovine pojedinih vođa navijača i funkcionera klubova, jer su oni, kako je primetio, često veoma bogati ljudi.
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #3 poslato: 09:58:23, 02.Okt.2009. »
Napad na Francuze bio organizovan

2. oktobar 2009.  | Izvor: Politika

Francuske navijače u Beogradu tukli pripadnici navijačkih grupa "Alkatraz" i "Rebels", saznaje “Politika”.Navijači ovih grupa su sa hirurškim maskama, bakljama i palicama krenuli u obračun. Jedan od osumnjičenih za ubistvo Brisa Tatona, Dejan Puzigaća, podelio je navijačima Partizana palice i baklje kako bi njima tukli navijače francuskog Tuluza, saznaje "Politika" od sagovornika bliskog istrazi.
Istovremeno osumnjičeni Vladan Suvajac podelio je hirurške maske kako bi navijači sakrili lice dok se budu obračunavali sa navijačima Tuluza.
Da je sve bilo organizovano potvrđuje i sagovornik "Politike" koji tvrdi da su se navijači Partizana dogovorili da pronađu navijače Tuluza i obračunaju se sa njima.
Na poziv, sada osumnjičenih Ivana Grkovića, Đorđa Prelića i Ljubomira Markovića, krenuli su u grupi ka Obilićevom vencu, tražeći gde sede i piju Francuzi. Po iskustvu su znali da su u nekom od kafića u pešačkoj zoni centra prestonice.
Napadači su zatim prišli francuskim državljanima koji su mirno ispijali piće u kafiću i napali ih, maskirani hirurškim maskama.
Bris Taton nije uspeo da pomogne, pa su ga osumnjičeni sustigli i počeli da udaraju drvenim palicama, upaljenim bakljama, čašama i pepeljarama sa obližnjeg stola, a potom i stolovima i stolicama.
Izgrednici su pripadali različitim navijačkim grupama. Tako je osumnjičeni Ivan Grković bio pripadnik grupe "Irid ćibili”, dok su Đorđe Prelić, koji se nalazi u bekstvu, i Ljubomir Marković bili pripadnici "Alkatraza”. Preostali navijači bili su iz grupe "Rebels” , kaže sagovornik "Politike".
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #4 poslato: 20:49:27, 03.Okt.2009. »
Zabrane i za neke navijačke grupe?

1. oktobar 2009. | 00:53 -> 16:02 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug

Beograd, Novi Sad -- Tužilac Slobodan Radovanović traži od MUP-a da se navijačima “Partizana“, “Crvene zvezde“ i “Rada“ zabrani organizovano okupljanje i prisustvo na utakmicama. Takođe se pripremaju izmene zakona aoko bi prisustvo utakmicama osobama koje su već osuđene ili prekršajno kažnjene. Slike huligana koji su krenuli na utakmicu svog kluba uskoro bi mogli da postanu prošlost. Republički tužilac osim zabrane okupljanja najavljuje da će tražiti i zabranu i brisanje iz registra određenih navijačkih grupa.On međutim navodi da se ne radi o navijačima već organizovanim kriminalnim grupama. Tužilac navodi da je protiv njih podneto mnogo krivičnih prijava, među kojima i za nedozvoljeno posedovanje oružja.
"To nisu navijači, navijači su ljudi koji podržavaju sport iz humanih razloga. Ovo su organizovane kriminalne grupe koji se bave kriminalom, što se vidi iz policijskih izveštaja koje sam pribavio ovih dana i koje ću iskoristiti kao dokazni materijal koji ću podneti Ustvanom sudu kao bi se oni zabranili i brisali iz registra", napomenuo je Radovanović.
On je objasnio da se tu ne radi samo o "grobarima" i "delijama", već je reč o nizu "navijačkih grupa i grupica koje se bave kriminalom a koriste slobodno vreme da se okupe po gradu i da nekog ubiju ili pretuku".
A ministarstvo pravde i MUP najavljuju promene zakona kojim bi se broj huligana na utakmicama dodatno smanjio.

 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #5 poslato: 00:24:54, 11.Okt.2009. »
Kako se finansiraju navijačke grupe

Beograd -- U toku je istraga o načinu na koji se finansiraju navijačke grupe najpoznatijih klubova. "Delije" zarađuju od reketa, a "grobari" od droge, piše "Blic".
Novac za bekstvo dvojice osumnjičenih za ubistvo Brisa Tatona potiče od prodaje droge, a sredstva za kampanju „Pravda za Uroša”, koja se vodi povodom suđenja Urošu Mišiću, optuženom da je pokušao da ubije žandarma Nebojšu Trajkovića, obezbeđena su iznudom, sumnjaju istražni organi.
Zna se da se kriminalci među "grobarima" uglavnom bave prodajom droge, dok su među „delijama” kada je u pitanju nelegalan biznis, zastupljeniji reket i zelenašenje, a dilovanje je na trećem mestu.
Čovek koji je sada u bekstvu, a osumnjičen je da je organizator ubistva Tatona, poznat je i kao diler droge, osim što je jedan od vođa „grobara”.
"Pretpostavlja se i da su majice, sajtovi, transparenti, sprejovi za ispisivanje grafita u kampanji za Mišića plaćeni novcem od reketiranja vlasnika beogradskih noćnih klubova", kaže izvor "Blica" blizak istrazi.
Kriminalci među "delijama" iznuđivali su novac od vlasnika noćnih klubova i splavova tako što su prvo dolazili u velikim grupama od 15 do 20 mladića.

 Izvor: Blic
 


*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #6 poslato: 10:09:28, 15.Okt.2009. »
MUP potvrdio hapšenje vođe "delija"

Policija je potvridla da je u utorak uhapšen 26-godišnji D.D., inače jedan od vođa navijača Crvene zvezde, za kojim je od ranije tragala zbog pretnji.

U saopštenju MUP-a navodi se da je u vozilu kojim je upravljao D.D. nađen pištolj za koji nije imao dozovlu pa mu je određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sinoć je za B92 potvrdio navode medija da je uhapšeni jedan od vođa navijača Crvene zvezde i član Skupštine "crveno-belih" Dražen Dragaš.

U današnjem saopštenju MUP-a navodi se da se D.D. (26) tereti za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija i krivično delo ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči i svađi.

Za njim je bila raspisana potraga jer je, krajem septembra, vlasniku jednog kafića pretio oružjem.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden dežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu.

Izvor: Beta
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #7 poslato: 23:31:02, 30.Okt.2009. »
Postupak protiv Vladana Lukića

Beograd -- Protiv predsednika FK "Crvena zvezda" Vladana Lukića podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nošenja dukserice sa porukom podrške huliganima.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" zbog toga što je Vladan Lukić na utakmici u Novom Pazaru nosio duksericu sa tekstom pesme koja podržava huligane. Protiv Lukića je takođe predložena i zabrana obavljanja dužnosti predsednika kluba, kazao je Radovanović.

Umesto navijača, koji su odustali od dolaska na utakmicu u Novi Pazar, predsednik fudbalskog kluba “Crvena zvezda” Vladan Lukić je 28. oktobra nosio navijačko obeležje.

On se na utakmici u Novom Pazaru pojavio u dukserici na kojoj su ispisani stihovi kojima se poziva na nasilje.

"Predsednik kluba nije sebi smeo da dozvoli da nosi takvu duksericu. Ovi stihovi zvuče drastično i direktno pozivaju na nasilje i obračun. Mi smo javno i jasno rekli da ćemo sprečiti svako nasilje i u stanju smo da to i uradimo", rekao je tužilac Slobodan Radovanović.

Predsednik FK "Crvena zvezda" Vladan Lukić odbacio je tvrdnje da je nošenjem navijačke dukserice na utakmici s "Novim Pazarom" pozivao na nasilje.

Lukić utakmicu u Novom Pazaru gledao u dukserici na kojoj je pisalo: "Dok se Zemlja oko Sunca kreće", što je početak pesme čiji nastavak glasi: "Zvezdini se huligani umiriti neće. Zveče štangle, palice i lanci, evo, idu Zvezdini ludaci".

Kazne za ovaj prekršaj iznose od 300.000 do milion dinara za pravna lica i od 20.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

"Čim tužilac ima vremena da se bavi duksom i šampanjcem verujem da je pohapsio sve kriminalce, narko-dilere i ubice, što mu je inače osnovni posao. Ako smo ja, koji sam nosio duks, i oni koji su pili šampanjac najveći problem u zemlji - eto prilike Radovanoviću da se proslavi", rekao je Lukić za sajt kluba.

Izvor: Beta
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #8 poslato: 20:19:43, 07.Nov.2009. »
Huligani povredili mladića i devojku

Jovana M. (20) i Dejan D. (16) povređeni su sinoć u dva odvojena napada navijača oko ponoći u blizini Ustaničke ulice. Jovana je zadobila povrede glave i prevezena u Urgentni centar, dok je Dejan povređene ruke smešten u Ortopedsku bolnicu na Banjici.
Grupa navijača zasula je kamenicama i drvenim motkama autobus na liniji 17 i među putnike ubacila upaljenu baklju.Navijači su flašom razbili staklo na autobusu posle čega je parče pogodilo devojku u glavu nanevši joj lakše povrede.
Gotovo u isto vreme, na uglu Dojranske i Ravaničke ulice četvorica navijača napala su Dejana D. (16) staklenom flašom i naneli mu posekotine leve ruke. Prema rečima njegovih drugara sa kojima je šetao Dojranskom ulicom, četvorica momaka koji su im poznati iz kraja nasrnuli su na Dejana jer je nosio šal kluba Partizan.

Izvor:Blic
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Problem huligana
« Odgovor #9 poslato: 19:01:28, 19.Nov.2009. »
Saslušan zaštićeni svedok

Beograd -- U istrazi protiv osumnjičenih za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona u Okružnom sudu u Beogradu saslušan je jedan zaštićeni svedok.
Portparolka suda Ivana Ramić precizirala je da je istražni sudija saslušao svedoka kome su prethodno obezbeđene mere zaštite - pseudonim i davanje iskaza iz kabine za svedoke uz prikrivanje lika i glasa. I idenditet svedoka, kao i sadržina iskaza neće biti saopšteni javnosti iz razloga bebzednosti i zbog tajnosti istrage.
Okružni sud u Beogradu vodi istragu protiv ukupno 13 osumnjičenih za učešće u ubistvu navijača francuskog fudbalskog kluba "Tuluz" od kojih su dvojica u bekstvu, dok se protiv jednog osumnjičenog istraga vodi zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela i on se jedini brani sa slobode.
Za Đorđem Prelićem i Dejanom Puzigaćem raspisane su poternice zbog bekstva, a oni se sumnjiče da su organizovali napad na francuskog navijača.

Izvor: Tanjug
 


Stranice: 1 2 3 ... 5 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
3 Odgovora
1508 Pregleda
Najnovije: 18:45:56, 29.Dec.2008.
forward
3 Odgovora
1606 Pregleda
Najnovije: 10:05:33, 23.Mar.2010.
posejdon
1 Odgovora
902 Pregleda
Najnovije: 18:04:45, 05.Jan.2010.
ikicaza