Obavite samostalni pregled grudi

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

  • *****
    Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Obavite samostalni pregled grudi
« poslato: 17:19:04, 27.Sep.2009. »
Uradite sami Mesečni samostalni pregled grudi.

Tokom tuširanja:

Podignite ruku.
Prstima opipajte svaki deo grudi, nežno ispipavajući u potrazi za izraslinom ili zadebljanjem. Koristite svoju desnu ruku da pregledate levu dojku, a levu za pregled desne.Pred ogledalom:

Stavite ruke na bokove, a potom ih podignite uvis iznad glave, i pažljivo potražite promene u veličini, obliku i konturi obe dojke. Pažljivo potražite nabor, jamicu, ili promene u strukturi kože. Nežno stisnite obe bradavice i pogledajte da li izlazi tečnost.

U ležećem položaju:

Stavite peškir ili jastuk pod desno rame, a desnu ruku stavite iza glave. Pregledajte desnu dojku levom rukom.
Prstima pritiskajte nežno blagim kružnim pokretima, počev od vrha ivice grudi, a potom spiralnim pokretima ka bradavici. Pregledajte svaki deo dojke. Isto ponovite i sa levom dojkom.
Držeći jednu ruku ravno na čvrstoj podlozi, koristite iste kružne pokrete da biste pregledali predeo ispod pazuha. I to je tkivo koje je sastavni deo dojke. Upamtite da treba da proverite sa svojim lekarom svaki sumnjivi simptom što pre.„Ovaj autopregled nije zamena za redovne preglede kod lekara“.

Rak dojke

Životno doba nosi najveći rizik za oboljevanje, jer čak 50 odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva u petoj deceniji. Od značaja je i porodična predispozicija.
Uzimajući u obzir da se svake godine u svetu povećava broj obolelih žena, preporuka stručnjaka je da se, bez obzira na rizik od nastanka raka dojke, jednom mesečno radi samopregled. Ako prilikom posmatranja dojki pred ogledalom žena primeti razliku u veličini dojki, koja ranije nije bila prisutna (svaka peta žena ima asimetrične dojke), crvenilo kože, uvlačenje bradavica, krvavi iscedak iz bradavice ili napipa čvor, to je razlog da se odmah javi lekaru. U odsustvu znakova koji ukazuju na prisustvo tumora u dojkama, mamografija bi trebalo da se radi kao početna dijagnostika kod svih žena koje napune 50. godina, a kod žena sa većim rizikom posle 40. godine. Mamografija nakada otkriva rak dojke u najranijem stadijumu, kada se tumor još ne može napipati.


Izvor:B92
« Najnovija izmena:: 17:24:07, 27.Sep.2009. miss80 »


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1104 Pregleda
Najnovije: 12:21:25, 07.Nov.2009.
x-zoran
0 Odgovora
1961 Pregleda
Najnovije: 18:57:38, 16.Avg.2009.
Ch
0 Odgovora
979 Pregleda
Najnovije: 12:04:24, 16.Jun.2011.
Ch