Anketa

Koliko vam je bitna rasa vaseg ljubimca?

izuzetno
(33.3%)
onako
(26.7%)
uopste nije vazna
(40%)

Omiljena rasa pasa

 • Odgovora: 34
Stranice: 1 2 3 4 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže crvena

 • *****
  Počasni član
 • 3 277
 • 7
 • Pol: Žensko
Omiljena rasa pasa
« poslato: 12:15:17, 17.Sep.2009. »
Imate li omiljenu rasu?
Napisite nesto o njoj, ubacite neku slikicu..  
Za pocetak...

Engleski buldogEngleski Buldog je pas kompaktne gradje zbijenog tela. To je pas koji je postao simbol engleske nacije, maskota i junak crtanih filmova. Miran, suzdrzan neustrasiv i neverovatno snazan, bez teznje da tu snagu ispoljava. Izuzetno voli drustvo coveka, relativno male potrebe kretanja, strasnog izgleda ali nezne prirode. Rasa je imala nekada svoju gladijatorsku ulogu i pas je tada bio veoma ostrog karaktera.Pazljivom selekcijom,narav psa je ublazena i danas se smatra za jednog od najboljih pasa kucnih ljubimaca.Svoje cuvarske sposobnosti ce da demonstrira tako sto ce da najavi stranca karakteristicnim lavezom.Pas treba da je aktivan i da je atletski gradjen,nikako debeo.Izuzetno voli decu i uziva u igri.

Danas postoji teznja nekih klubova i odgajivaca da se ovim psima vrati nekadasnji izgled i karakteristike,pa imamo citavu grupu Buldoga sa prefiksom :"Old English","Renesance" i sl. To su vec radne verzije ovih pasa, ali se time necemo ovde baviti , vec samo nasim standardnim Engleskim Buldogom.« Najnovija izmena:: 12:20:54, 17.Sep.2009. crvena »


...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...
 


*

Van mreže crvena

 • *****
  Počasni član
 • 3 277
 • 7
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #1 poslato: 23:24:52, 24.Sep.2009. »
Kane KorsoKane Korso je srednje-veliki pas, snažno ali elegantno građen, sa jakim i dugačkim mišićima. Odlikuje se svojim ponosnim držanjemm i odaje utisak snage, okretnosti i izdržljivosti. Na prvi pogled primećujemo da ova rasa simbolizuje zaštitnika i čuvara.
Postoje četiri boje, crna, tigrasto braon, pepeljasto siva i pšenično žuta. Boja psa je kroz istoriju bila usko povezana sa funkcijom, geografskim predelom i sujeverjem koje je ove ili one osobine povezivalo sa određenom bojom.
Kane Korso je pas uravnotežene psihe, potpuno posvećen vlasniku i u mogućnosti da se prilagodi zadacima koji mu se postavljaju. Srednje-velike je veličine, i ima sjajnu veoma gustu dlaku. Mužjaci su teški do 50 kilograma, a ženke do 45 kilograma. Osnovna osobina Kane Korsa je kao i kod svih molosa, držeči ugriz, kojim se hvata za suparnika, umara ga i savladava.
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...
 

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #2 poslato: 23:36:53, 24.Sep.2009. »

Rotvajler - Krepak je i stasit, i nije nezgrapan pas. Jaka postava zari snagom, okretnoscu i ustrajnoscu. Na okolinu i na gospodara reagira vrlo osjetljivo. Ima velike radne sposobnosti, a zahtijeva poseban nacin ophodnje. Glaya je srednje duga, ceoni dio lubanje je vrlo naglasen. Ima izrazite jagodice i stop. Ima skarast ugriz. Vrat je snazan i misicav, bez podvratnika. Rep je kratko kupiran, a neki se psi i okote bezrepi. Dlaka je kratka, gruba, ostra i priljubljena, s gustom poddlakom. Crn je sa smedim mrljama po jagodicama, gubici, prsima i udovima. Visina - do 68 cm, tezina - oko 50 kg. Dozivi oko 10 godina starosti. Najprije se pojavio u njemackom mjestu Rottweilu, gdje su odrzavali velike zivotinjske sajmove. Koristili su ga cak i za krocenje bikova, kao i za vucu kolica. Za sluzbenog je psa priznat 1910. godine. Pravilnim odgojem postane poslusan i dobar cuvar. Ima dobru sposobnost ucenja, mada ga je bez strucnog znanja o skolovanju tesko odgojiti. Sazrije tek nakon dvije godine. Jako je borben i kod vjezbi ne obazire se na udarce. U nekim zemljama spada u pasmine kojima nije dozvoljeno izvoditi vjezbe obrane.Jako voli obiteljske clanove, iako pokusava postati voda copora. U tom slucaju moramo ga udaljiti iz kuce. Nije mu potrebno puno kretanja, mada nije pas za stan. Zivjeti mora u vrtu ili psetarnici, a uz to mu je potrebno puno dodira s Ijudima. Rotvajler nije pas za pocetnike vec samo za Ijude koji imaju iskustva sa psima. Otporan je i robustan.

Izvor

*

Van mreže milica-tea

 • **
 • 479
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #3 poslato: 16:39:58, 25.Sep.2009. »
Originalni naziv rase:
DEUTSCHER SCHAEFERHUND
Zemlja porekla: NEMAČKA
Opšti izgled: Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suve i celokupna građa je čvrsta.
Važne mere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%.
Karakter: Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabilan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.

Glava:  je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine ćele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.
Nos: Nos mora da bude crn.
Zubalo: Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima makazasto zubalo, tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.
Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.
Uši: Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.
Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi oko 45 stepeni.
Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.
Grudi: Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.
Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.
Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.
Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stepeni. Laktovi ne smeju biti istureni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso Dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost. Sape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.
Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano od pozadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave.Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.
Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.
Kretanje: Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako uglovane i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago napred isturenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomernom i mirnom kasu, ima se utisak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago talasasta neprekinuta leđna linija.
Koža: Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore.
Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.
Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima, kao i sve-tle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.
Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.
 

*

Van mreže crvena

 • *****
  Počasni član
 • 3 277
 • 7
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #4 poslato: 17:42:58, 26.Sep.2009. »
DalmatinacDalmatinac je umiljat, veran, živahan, veseo i osećajan pas. Odlikuju ga i snaga, izdržljivost i brzina i moguće ga je obučiti za lov, ali i za pratnju slepih osoba.

Mužjak je visok 0,55 - 0,61, a ženka 0,50 - 0,58 m. Dostižu masu od 22 do 25 kilograma. Grudni koš je dubok i ne previše širok, leđa snažna, a slabine istaknute. Krsta su jaka i izvijaju se u blagi luk. Rep je debeo u korenu i stanjuje se prema vrhu, malo je savijen i nije postavljen ni previsoko ni prenisko. Prednji udovi su pravi, a zadnji zaobljeni. Glava je sa ravnom lobanjom, a njuška, koja je dugačka i jaka, nikada nije šiljata, a vrh joj je crn ili smeđ što zavisi od mrlja na telu. Mrlje su inače crne ili boje džigerice i treba da imaju jasne konture i da budu pravilno raspoređene po telu. Dlaka, koja je u osnovi bela, je kratka, oštra, gusta, glatka i sjajna. Oči su okrugle, živahne i sjajne, a uši su postavljene prilično visoko. Vrat je dugačak i bez podgušnjaka.[1]

Naziv rase potiče po mestu Dalmacija gde je veoma gajena i korišćena kao glasnik u toku Balkanskog rata. U Engleskoj, deca su ovog psa nazivala „Plum Pudding Dog“ zbog karakterističnih mrlja po telu. U vreme diližansi nazvan je „pas za kočije“, jer je bio ovlašćeni pratilac takvih kola, a kasnije u Americi je bio i član posade vatrogasnih kola, pa i maskota čitave korporacije. Pojavom automobila, ova rasa je bila na putu da nestane, ali je film Volta Diznija „101 dalmatinac“ snimljen 1959. godine doprineo njenoj popularizaciji i održanju.

wikipedia

...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...
 

*

Van mreže mia

 • **
 • 456
 • 0
 • Pol: Žensko
 • ko sebe izgubi,nije dostojan spasenja
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #5 poslato: 20:57:19, 26.Sep.2009. »


Jorkširski terijer
 


*

Van mreže crvena

 • *****
  Počasni član
 • 3 277
 • 7
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #6 poslato: 14:14:58, 07.Okt.2009. »
Sar pei


Šar pej je veoma stara rasa pasa koja pripada molosima tipa doge. Njegovo ime znači „tvrda dlaka boje peska“.Da se radi o veoma staroj rasi, svedoče i siluete od keramike koje su pronađene u naseljima od pre nove ere. Prvobitno se koristio kao čuvar hrama, da bi kasnije bio odgajivan za borbu, ali i za lov na divlje veprove. Za vreme starog režima u Kini bio je veoma cenjen, međutim, revolucionarna vlada u Pekingu je zakonom predvidela kazne za vlasnike, jer se smatrao luksuznom životinjom. To bi dovelo do njegovog nestanka, da primerci njegove rase nisu dospeli u SAD sedamdesetih godina prošlog veka gde je doživeo veliku popularnost, prvenstveno zbog svog neobičnog izgleda.

Mužjak i ženka dostižu visinu od 0,40 do 0,51 m i masu oko 20 kilograma. Glava podseća na glavu nilskog konja sa malim očima i ušima. Jezik ima više-manje plavih mrlja. Jako i mišićavo telo je prekriveno naboranom kožom, posebno kod grebena na vratu i prednjem delu tela. Rep je osrednje dužine i uzdignut - prav ili povijen nagore. Dlaka je gusta, gruba i jednobojna - riđa ili crna.
Često nepoverljivi prema strancima. Poznati po svojoj prirodnoj nezavisnosti i rezervisanosti, a takođe i kao dobri čuvari, mirni i disciplinovani.
 Ipak, veoma su posvećeni, verni i privrženi porodici koja ih odgaja, a posebno su zaštitnički raspoloženi prema deci. Prilagodljiv je i bez problema živi u stanu ukoliko se redovno izvodi.
Osetljiv je na bolesti kože, pa uočljivi nabori koje ima zahtevaju posebnu negu. Mladunci tako često pate od parazitskih grinja na koži.

(Wikipedia)
 :zaljubljena:
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...
 

*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #7 poslato: 20:55:50, 24.Jan.2010. »
Zlatni retriver


 

Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #8 poslato: 22:35:09, 24.Jan.2010. »
Labrador

*

Van mreže iluzija

 • *
 • 12
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Omiljena rasa pasa
« Odgovor #9 poslato: 15:44:35, 17.Feb.2010. »
Dalmatinac. :srce:

 


Stranice: 1 2 3 4 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
893 Pregleda
Najnovije: 23:59:33, 18.Apr.2010.
miss80
9 Odgovora
2151 Pregleda
Najnovije: 00:55:47, 14.Jul.2019.
kobayashi
0 Odgovora
620 Pregleda
Najnovije: 10:16:20, 17.Nov.2014.
Miloš Mi.