Ako niste znali, saznajte-Jajna ćelija i ovulacija

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže lilka

 • *****
  Počasni član
 • 1 314
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 4
 • Pol: Žensko
Ako niste znali, saznajte-Jajna ćelija i ovulacija
« poslato: 00:05:00, 10.Sep.2009. »
Jajna ćelija je najveća ćelija u ljudskom organizmu. Devojčice se rađaju sa oko milion ovih ćelija, ali većina njih do puberteta propadne. Samo oko 450 njih ostaje u funkciji za vreme ženinog reproduktivnog perioda. Svakog meseca, u jajniku se stvara tzv. folikul, u kome se nalazi tečnos i mala jajna ćelija. Taj proces se naziva ovulacija.
Pod uticajem žlezde hipofize luče se hormoni koji „bude“ uspavanu jajnu čeliju. I jedro jajne čelije počinje da priprema svoje hromozome za eventualno oplođenje. U njemu se nalazi genetski kod, čiji su nosioci hromozomi. Cilj oplođenja je da se dovede do spajanja hromozoma dve jajne ćelije od dva različita pola. Pošto ćelije svakog ljudskog bića imaju po 46 hromozoma, da bi se stvorila nova ćelija, potrebno je da svaki partner prepolovi broj svojih hromozoma. Kod jajne ćelije se ovo prepolovljavanje odvija posle signala iz hipofize. I za 20 do 36 časova obavi neverovatan preobražaj, nakon čega je spremna za susret sa spermatozoidom. Ali ni to nije tako jednostavno, jer je neophodno da do susreta dođe u određenom trenutku.

Sperma
Muškarac od puberteta počinje da proizvodi spermu koja se stvara u testisima. Za razliku od žene, on nema zalihe polnih ćelija, već će ih proizvoditi od puberteta do smrti. Svaki spermatozoid je mikroskopske veličene (pet stotih delova milimetara), a da bi se formirao u testisima potrebno je 72 sata. Specifičnog je izgleda (ima glavu i rep), i jedna je od najmanjh ćelija u organizmu. „Glava“ sadrži hromozome koji „nose“ genetsko nasleđe muškog pola, a rep omogućava njegovo kretanje.  
Izvor
« Najnovija izmena:: 00:07:19, 10.Sep.2009. lilka »


 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Ako niste znali, saznajte-Jajna ćelija i ovulacija
« Odgovor #1 poslato: 18:08:12, 14.Mar.2010. »

              -1- Šta je ovulacija?
              -2- Šta se događa nakon oplođenja jajne ćelije?
              -3- Kako nastaju blizanci?                                                                                    
              -4- Kako da znam da je došlo do oplodnje?
              -5- Šta će mi lekar savetovati kada saznam da sam trudna?                                                            Šta je ovulacija?
 
     Tokom puta kroz jajovod jajna ćelija počinje da se deli i kada stigne do materice, već ima oko 100 ćelija Tokom prve dve nedelje menstrualnog ciklusa, telo vam se priprema da ovulira – hormoni stimulišu jajnike da naprave i oslobode jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i istovremeno signaliziraju unutrašnjosti materice, endometrijumu, da se zadeblja, i tako da se pripremi za oplođenu jajnu ćeliju.                                                           Oslobađanje jajne ćelije

     – ovulacija, događa se najčešće oko dve nedelje nakon PRVOG dana menstrualnog ciklusa, ali to zavisi od dužine ciklusa, tako da ovulacija nije uvek četrnaestog dana ciklusa. Kada dođe do ovulacije, jajna ćelija počinje da putuje niz jajovod, gde se obično i oplodi.
 Šta se događa nakon oplođenja jajne ćelije?
Kada se jajna ćelija oplodi (fertilizacija), nastavlja svoj put ka materici, gde će se ugnezditi u njenoj unutrašnjosti (implantacija). Tokom puta kroz jajovod jajna ćelija počinje da se deli i kada stigne do materice, već ima oko 100 ćelija, a unutrašnjost joj je ispunjena tečnošću i zove se blastocista.

     Blastocista ima dva sloja ćelija – unutrašnji i spoljašnji. Od spoljašnjeg će postati posteljica, a od unutrašnjeg beba. Prečnik blastociste je 0.1-0.2 mm. Istovremeno nastaje i žumančana kesa, koja će biti bebi izvor hrane sve dok se ne formira posteljica.                                                         Kako nastaju blizanci?

     Ako se iz jajnika oslobode dve jajne ćelije i oplode sa dva odvojena spermatozoida, stvoreni su dizigotni ili dvojajčani blizanci, koji imaju različit genetski materijal. Oni mogu biti istog ili različitog pola, mogu ličiti, ali i ne moraju. Ako se jedna jajna ćelija oplodi a tek kasnije podeli na dva dela, dolazi do stvaranja identičnih jednojajčanih, monozigotnih blizanaca. Ako se podeli na tri dela, stvaraju se trojke, itd.

Identični blizanci imaju isti genetski materijal tako da su istog pola i liče. Samo jedna trećina blizanaca su identični, tj. monozigotni.                                                       Kako da znam da je došlo do oplodnje?

     Kada dođe do implantacije, grlić materice postaje mekši, a ispunjava ga gusta sluz, koja štiti unutrašnjost materice od infekcije. Tokom implantacije može doći do oskudnog krvarenja i bola. Nemojte se uzbuđivati, to je normalno, ali ne mora da se javi kod svih žena. Većina žena ne zna kada je tačno došlo do oplodnje.
Ako ne dobijete menstruaciju u periodu kada bi trebalo, možete da proverite da li ste trudni upravo preko hormona koji se luči u trudnoći – humanog horionog gonadotropina (HCG). Testovi koji se koriste za utvrđivanje trudnoće kupuju se u apoteci i mere količinu ovog hormona u vašem urinu. Ovaj test možete uraditi i kod kuće.                                                     Šta će mi lekar savetovati kada saznam da sam trudna?

     Ukoliko je trudnoća bila planirana, verovatno ste prema savetu svog lekara već uveliko počeli da pijete folnu kiselinu u dozi od 0,4 mg dnevno – bar tri meseca pre začeća. Nastavićete sa uzimanjem folne kiseline sve do 12. nedelje, a posle toga ćete se dogovoriti sa lekarom šta dalje. Ova terapija smanjiće mogućnost nastajanja problema sa kičmom bebe.


Izvor
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
26 Odgovora
9544 Pregleda
Najnovije: 22:14:29, 24.Apr.2014.
plutonac
0 Odgovora
454 Pregleda
Najnovije: 12:07:54, 02.Jul.2013.
Miloš Mi.
2 Odgovora
1194 Pregleda
Najnovije: 23:24:09, 29.Okt.2013.
Miloš Mi.