U valjevskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje već pet meseci postoji Aktiv centar, čiji cilj je da što veći broj mladih ljudi dođe do posla.
To je prvi centar te vrste u Srbiji, a namera je da preraste u redovnu aktivnost Filijale. Aktiv centar je otvoren za sve nezaposlene, bez obzira da li su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili ne, za zaposlene koji bi želeli da promene posao, kao i za studente fakulteta u Valjevu.
Aktiv centar je moderno uređen prostor sa internet i tv salom, u kome mladi u neformalnoj atmosferi mogu dobiti sve aktuelne informacije sa tržišta rada, pretraživati slobodna radna mesta putem interneta i pitati za savete ako žele da konkurišu na neko radno mesto. Ovaj centar je za pet meseci njegovog rada posetilo oko 900 ljudi.
“Ja sam obavila praksu ovde koja je obavezna na našem fakultetu i naravno stekla sam mnogo iskustva i znanja koje će mi mnogo pomoći pri daljem usavršavanju i tražanju posla”, kaže Ana Đukić, volonterka.
“Pa, samim tim što sam što sam nezaposleno lice na evidenciji, aktivno sam se uključila u rad aktiv centra kao volonter. Ovde sam volontirala mesec dana i samim tim što sam bila na izvoru informacija, otvorile su mi se šanse za moje zaposlenje, započela sam pripravnički. Znači, kada je bio konkurs, ja sam se prijavila i dobila sam posao”, kaže volonterka Snežana Vesić.
U Aktiv centar može da dođe svako ko je u potrazi za poslom, bez obzira da li je prijavljen na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje ili ne. Centar je, pre svega, namenjen studentima, koji tu mogu da obave i stručnu praksu, pa su i fakulteti prepoznali svoj interes za učestvovanje u ovom projektu.
“Motiv Fakulteta za trgovinu i bankarstvo Alfa univerziteta je bio uključivanje naših studenata završnih godina u osnivanju projekta Aktiv centra u Valjevu. Osnovni zadatak nas na fakultetu, pored obrazovanja je i priprema naših diplomaca da bi što lakše pronašli posao u svojoj struci”, kaže Radoica Ristić, koordinator Fakulteta za trgovinu i bankarstvo.
U sprovođenju projekta Mladi u pokretu čiji je deo Aktiv centar, uključeni su, osim Nacionalne službe za zapošljavanje, i Stalna konferencija gradova i opština, kao i sam Grad Valjevo.
“Osnovni problem u celoj Srbiji, pa i u gradu Valjevu je nezaposlenost. Sve projekte koji se tiču rešenja tog problema, grad apsolutno podržava. Ovaj iznos od 1,6 miliona dinara, koliko vredi projekat, nije značajno veliki ali je efekat izvanredan. Uverili smo se ovde u Aktiv centru koliko se lica interesuju za posao, ne samo oni koji su nezaposleni, već i oni koji hoće da promene posao i svi ostali. Aktiv je jedna izvanredna priča i grad Valjevo ju je podržao”, rekao je Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva.
Kao rezultat rada Aktiv centra do sada je oko 20 odsto ljudi koji su bili angažovani u centru, našlo posao, napravljen je veb sajt aktivcentar.com koji objedinjuje ponudu poslova, oglašenih i neoglašenih, za teritoriju grada, a nastao je i jedan diplomski rad na temu "Nezaposlenost u Valjevu i mogućnosti njenog prevazilaženja". Cilj je da Aktiv centar postane deo redovnih aktivnosti u Filijali Valjevo Nacionalne službe za zapošljavanje
Izvor