Anketa

Da li ste optimista ili pesimista?

Optimista
Pesimista
Ne znam

Optimizam ili pesimizam?

• Odgovora: 18
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Optimizam ili pesimizam?
« poslato: 01:13:55, 31.Avg.2009. »
Optimizam čuva srce
Nedelja, 30. avgust 2009. 09:29    

Osećanje beznađa kod žena povećava rizik od šloga, ustanovili su američki stručnjaci sa Univerziteta Minesote.
Inače zdrave žene, koje hronično osećaju beznađe, češće imaju naslage u vratnim arterijama koje mogu da izazovu šlog, a veruje se da su izloženije i srčanim bolestima.
Mnoge studije su dovodile u vezu depresiju i povećanu sklonost srčanim oboljenjima, a neke su ukazale da optimizam može da predstavlja i prevenciju od ovih bolesti.

Američki tim, međutim, nije želeo da se bavi depresivnim ženama (kod kojih postoji opštiji problem sa spavanjem, apetitom i ukupnim raspoloženjem) nego samo onima koje tokom dužeg vremena osećaju beznađe.
U njihovom istraživanju je učestvovalo 559 žena, prosečne starosti 50 godina, koje nisu patile od kardiovaskularnih bolesti niti su imale povišen pritisak. Eventualno beznađe ispitanica mereno je upitnikom o budućnosti i ličnim ciljevima, dok je kontrola zdravlja uključivala i proveru debljine vratnih arterija uz pomoć ultrazvuka.
Utvrđeno je da su arterije deblje u proseku za 0,02 mm kod onih žena koje su izrazile beznađe u pogledu budućnosti i realizacije ličnih ciljeva. To predstavlja medicinski značajnu razliku, čak i kada se u obzir uzmu i drugi rizični faktori kao što su godine, rasa, prihodi i slično.

Rukovodilac studije Suzan Everson-Rouz ističe da su nužne dodatne studije koje bi otkrile do kakvih psiholoških promena dolazi kod žena koje osećaju dugotrajno beznađe i kako te promene deluju na organizam.
Dodatna isptivanja mogla bi da uključe i praćenje nivoa kortizola, poznatog kao "hormon stresa".
"U svakom slučaju, žene koje tokom dužeg perioda osećaju beznađe, trebalo bi da znaju da to može loše da deluje i na njihovo fizičko zdravlje i da traže pomoć!, apeluje Everson-Rouz.

(Tanjug)

*

Van mreže mia

• **
  • 456
  • 0
  • Pol: Žensko
  • ko sebe izgubi,nije dostojan spasenja
Odg: Optimizam ili pesimizam?
« Odgovor #1 poslato: 01:55:42, 04.Sep.2009. »
Danas pola Srbije hoda kao zombi! Većina ljudi je depresivna,i bićemo zemlja psihića,upravo što se sve svodi na novac, i svi bi samo avione i kamione.E ovo se nadovezuje na temu sa foruma o savremenom životu.Više ne možeš izaći i sresti nekoga da se zabaviš i nasmeješ,svi u nekom bedaku,zaboravili da su živi.Depresivni što nemaju ljubavnicu ko komšija,što nemaju auto ko komšija,što ne nose tašnice ko zvezde granda,što im male grudi....Nemaju kad da razmišljaju o srcu i drugim organima,o mozgu i duhu da ne govorimo
« Najnovija izmena:: 02:00:32, 04.Sep.2009. mia »

*

Van mreže milica-tea

• **
  • 479
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 14:58:42, 14.Sep.2009. »
na optimizam i nema glava da te boli... samo mislis na bolje sutra i neces biti u depresiji :D

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #3 poslato: 18:29:00, 14.Sep.2009. »
Nekad je tesko ne biti pesimista,posebno u ova teska vremena...ali duboko verujem da covek nikada ne sme da prestane da se nada u bolje sutra i da bude optimista :) I ja,kao i svi,imam trenutke kada be obuzme bezvoljnost,pesimizam ali ne dam da me to dugo drzi jer to nije moja priroda.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #4 poslato: 20:45:34, 14.Sep.2009. »
Tako i treba!! Moramo izvuci poslednje atome pozitivne energije i nadvladati sve teske trenutke..  Ne kaze se dzabe da "posle kise uvek sija sunce" ;)
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #5 poslato: 11:54:35, 03.Avg.2010. »
Optimista uvijek..pesimizam samo skodi nervima i srcu i kvari raspolozenje ;) udri brigu na veselje ;D

*

Van mreže sladjica

• 949
  • 1
« Odgovor #6 poslato: 16:56:34, 03.Avg.2010. »
Ja uvek mislim ovako kad dođu oni crni, tužni dani - ono što me ne ubije ojača me ali tek sutra!!!i tako i bude...  (mah:mah)

*

Van mreže Alicia

• 5 822
  • Zahvaljeno: 4 puta
  • 64
  • mizantrop 1%
« Odgovor #7 poslato: 18:01:39, 03.Avg.2010. »
Kolo srece se okrece, na kraju uvijek bude koliko toliko pozitivno sve. ;D Nauci se nesto novo... zrelos se stice, pa tak lijepo je biti vjeciti optimista, duze se zivi, a i ljepse.  slonce
Be Weird, at least you will have a unique Personality.

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #8 poslato: 22:07:46, 03.Avg.2010. »
(rzm) Umereni optimista sa trunkom pesimizma ;)

*

Van mreže la luna

• 3 432
  • 4
  • sve se može postići samo treba htjeti
« Odgovor #9 poslato: 10:10:54, 23.Avg.2010. »
Ja uvek mislim ovako kad dođu oni crni, tužni dani - ono što me ne ubije ojača me ali tek sutra!!!i tako i bude...  (mah:mah)

hehe,tako bude i meni ;D.........
Natalna karta
 EVERY TIME YOU FALL,STAND UP!

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000