Virusi i zastita

• Odgovora: 20
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Blade

• **
  • 306
  • 0
  • Pol: Muško
Virusi i zastita
« poslato: 00:10:44, 07.Jan.2009. »
Skoro svi smo culi za viruse, i svi mislimo da znamo sta su i kako da se odbranimo, ali da li je stvarno tako?
Za pocetak, da vidimo najcesce vrste virusa i po koja rec o svakom:

Spyware - u pocetku su se podrazumevali programi koji kradu vase podatke i salju ih na odredjeni server, ali danas je to vrlo siroka kategorija programa, koja preuzima ( delom) kontrolu nad vasim racunarom.

Adware - vrsta zlocudnih programa koja se obicno nalazi zajedno sa instalacijom odredjenog software-a, i uglavnom ne nanosti vecu stetu. Primer: Instalirali ste Winamp, i dobili ste Winamp toolbar koji nikada necete koristiti, i nista zeleli da ga instalirate. Ipak, neki iz ove grupe znaju da prave poprilicne probleme, tako da ih ne treba zanemariti.

Trojan - vrlo cesta vrsta, koja se najcesce provlaci kao legitiman program ( sto nije) ili uz neku datoteku koju ste skinuli sa interneta. Kada se inficira racunar, pocinje da vrsi nezeljene akcije.
rogue 

Rogue - Videli ste na internetu reklamu za WinAntiVirus, odusevili se sta su napisali da moze, i skinuli ga bez razmisljanja. Kada ga pokrenete, krece agonija. Trazi od vas da skinete drugi program, koji morate da platite, i ne mozete nista da radite dok ga ne ocistite ( najcesce). Kao sto rekoh, klasican primer je WinAntiVirus a postoje razne varijante, od manje do jako opsnih...

Cesto se za viruse uopste koristi izraz malware, pa da pojasnimo i to. Malware je skracenica engleske reci Malicious Software odnosno zlocudni programi.

Par reci o zastiti na internetu:

1. Pre svega, obavezan je dobar antivirusni program, koji cete redovno azurirati i drzati ga konstantno upaljenog.
          - Koji antivirus da izaberem? Svakako gledajte da uzmete neki poznatiji antivirus, a moja preporuka ide Kaspersky Antivirusu ( KAV) ili besplatnom Avast-u.

2. Pomoci firewall-a, efikasno cete se zastiti uapada sa interneta i slanja podataka sa vaseg racunara.
          - Koji firewall da izaberem? Windows ima integrisan firewall koji preporucujem da koristite, ako niste napredniji korisnik. Ako zelite jos bolju zastitu, tu je Comodo firewall, koji je besplatan, a daleko bolji od Windows-ovog. Takodje, svi bolji proizvodjaci antivirus programa nude i Internet Security verzije, koje pored antivirusa sadrze i firewall i eventualno jos neki program za zastitu na internetu. Ako se odlucite za tu varijantu, moj predlog ide Kaspersky Internet Security-u ( KIS).

3. Sada kada imate dobre preduslove da budete zasticeni, morate da pazite sta radite. Internet je preplavljen reklamama tipa "Vi ste milioniti posetilac", "Dobili ste nagradu" isl. To su kladicne navlakuse, i nemojte kliktati na to. Postoji mnogo varijacija na temu, ali generalno se radi o istom. Poenta je da procenite sta je dobro a sta ne. ( Zar stvarno mislite da bi vam neko dao ogromne pare za dzabe? :))

Ukoliko se pridrzavate gore napisanog, sanse da dobijte virus su minimalne ( ne kazem da ih nema, ali su stvarno minimalne).

[Nastavice se]

« Najnovija izmena:: 20:57:08, 11.Jan.2009. Blade »

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Virusi i zastita
« Odgovor #1 poslato: 16:23:42, 17.Jan.2009. »
hmm ja sam koristila Adware i nisam imala neke probleme, pa sam imala Avast..i sada imam NOD32... ah da i Kasperski koji me je uzasno nervirao...
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže Madafakin_Ja

• **
  • 271
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 18:18:05, 27.Jan.2009. »
Nod32 je po mom iskustvu najbolji, a testirao sam više od 40 antivirusa svih verzija

nod radi lepo i na starijim mašinama i ne usporava mnogo računar jer pametno raspoređuje korišćenje sistemskih resursa
Ne postoje najbolji, već samo favoriti.

*

Van mreže Blade

• **
  • 306
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 21:39:32, 27.Jan.2009. »
Vidis, ja imam potpuno drugacije iskustvo. Jedan od losijih antivirusa i to mogu da potpisem.
Kaspersky je ubedljivo najbolji. ;)

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #4 poslato: 00:51:05, 28.Jan.2009. »
Ja nisam u skorije vreme koristio kaspersky ali pre 2 godine je pokazao da na njegovu zastitu nisam mogao da racunam. Kocio je, prijavljivao viruse koje nije mogao da ukloni i vise puta ono sto nije virus on ga je video virusom. Tada kaspersky u sebi nije imao firewal nego samo antivirus. Nije sad da preterujem ali od kad koristim NOD stvarno nisam imao problema - inace zadnji put win sam reinstalirao pre 10 meseci.

Po svim testiranjima kaspersky u 2008-oj se pokazao kao najbolji. Ne sumnjam u to da je trenutno najbolji ali obican korisnik ce i sa NOD-om zavrsiti posao ukljucujuci koriscenje i nekog firewalla.

*

Van mreže Madafakin_Ja

• **
  • 271
  • 0
« Odgovor #5 poslato: 02:29:38, 28.Jan.2009. »
Vidis, ja imam potpuno drugacije iskustvo. Jedan od losijih antivirusa i to mogu da potpisem.
Kaspersky je ubedljivo najbolji. ;)

nisam rekao da je kasperski loš

čak štaviše, pri servisu računara koristim i njega između ostalih
ali mnooooogo bre resursa koristi
najviše se isplati da se instalira, uradi skeniranje i čišćenje, i da se obriše

Po svim testiranjima kaspersky u 2008-oj se pokazao kao najbolji. Ne sumnjam u to da je trenutno najbolji ali obican korisnik ce i sa NOD-om zavrsiti posao ukljucujuci koriscenje i nekog firewalla.
potpisujem
nove verzije kasperskog su se dosta dobro pokazale u mom iskustvu

a isto tako i za nod se slažem

sve u svemu

kasperski pod jedan
a posle njega NOD32

e sad zavisi ko kakve mogućnosti ima

ali ta dva su najbolji izbor
Ne postoje najbolji, već samo favoriti.

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
« Odgovor #6 poslato: 19:44:25, 08.Jun.2009. »
Ja koristio Avast dok sam bio na Winu, sad mi je super na linuxu... :)
It's better to burn out, than to fade away...

*

Van mreže emperor

• *
  • 50
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 17:56:50, 21.Jul.2009. »
Adware sam imao bas cesto,ali sve je uspesno sklonjeno :)

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #8 poslato: 00:08:09, 12.Avg.2009. »

Adware sam imao bas cesto,ali sve je uspesno sklonjeno :)

Preventiva + prosecna i dobro podesena zastita je pun pogodak.

*

Van mreže Dibidus41

• *
    Banovan sa foruma
  • 103
  • 0
« Odgovor #9 poslato: 01:23:23, 12.Avg.2009. »
Šta je potrebno za prevenciju??
  • Internet Explorer, zamenite sa Mozillom ili Operom ili nekim trećim browser-om.
  • Antivirus program, tipa NOD32 ili Kasperski.
  • FireWall, ima ih gomila i većina solidno radi, koji god da skinete i instalirate, nećete se kajati.
  • SpywareBlaster
    (program koji instalirate, aktivirate i zaboravite na njega, jer radi u pozadini,
    a štiti vas od velike većine poznate gamadi, ono što prođe AVP i FW)
Šta je potrebno za pretragu i čišćenje??
Šta je potrebno za detekciju??
  • HijackThis
    (program koji vam pokazuje šta se sve podiže sa sistemom i šta je sve
    aktivno, čiji log fajl koriste ASAP stručnjaci kako bi otkrili postoji li nešto nepoželjno)
.
.
Osnova svega što je vezano za zaštitu, je vaše ponašanje na net-u.
Znači, što manje poseta XXX sajtovima, ne klikćite na sve prozore koji
vam iskaču, ne otvarajte svakakve mail-ove koji vam stižu s nepoznatih adresa.....

Znači samo malo voditi računa šta vam piše, i da li ste vi to što
vam se nudi i tražili.

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000