U danashnjoj astroloshkoj praksi, sa stanovishta aspekata uglavnom se koriste osnovni, kao shto su-konjinkcija, sekstil, kvadrat, trigon, opozicija, dok se uticaj inkonjunkcije, polusekstila, polukvafrata, kvintila gotovo zanemaruje.Slazem se da na primer inkonjunkcija , polusekstil, polukvadrat i ostali ukoliko nisu egzaktni ili priblizno tome do 3 stepena nemaju veliki uticaj na zivot pojedinca, ali ukoliko su egzaktni, praksa mi je pokazala da je njihov uticaj zaista veliki.Takodje veoma se u analizama zanemaruje astropsiholoshki profil kao i aspekt intelekta, a upravo to su glavni pokazatelji koliko ce nechiji horoskop na vecini ostalih segmenata raditi.Jr moze neko da ima Jupiter na Mc i u aspektu 120 stepeni sa recimo Suncem u 6.kuci, pa da taj Jupiter josh vlada njegovom 2.kucom(nabrojano je idealan pokazatelj za veliki uspeh u poslovnom segmentu), ali shta vredi ukoliko je pozicija Merkura, 3. i 9. kuce oshtecena, kao i na primer postavke ascedenta, 4., 8. i 12.kuce.Kakav uspeh onda ochekivati??? Skoro sam se u praksi sreo sa jednim veoma zanimljivim primerom.Osoba me je pozvala i postavila pitanje za ljubav, i naravno, pogledao sam postavku 5.polja, Marsa, Venere u svojim aspektima, prema tranzitima i sve ostalo pride, ali nachin komunikacije, bio je vrlo neobichan.Pomenuti klijent je na vrlo decidno postavljeno pitanje i to tri puta, -Da li zivite vec zajedno?, odgovarao Da vodimo ljubav!, zatim iznosio razne konstatacije koje zaista ukazuju da se radi o poremecaju intelektualnog nivoa.Horoskop josh na prvi pogled je veoma dobar, reklo bi se.Sve sami trigoni, sekstili, ali,........Ubrzo, kada se nash razgovor sveo na moje automatizovano ponavljanje jedne te iste priche, pocheo sam grebati ispod povrshine i vrlo brzo pronashao aspekt inkonjunkcije rx Merkura u blizancima u 8.kuci(Merkur-intelekt, racio, sposobnost percepcije i obrade informacija, misaone aktivnosti, refleksi, refleksne radnje,...u blizancima se nalazi u svom apsolutnom sedishtu, ali je retrogradan i u 8.kuci-loshe sedishte za Merkura, shto vec samo po sebi unosi problematiku) sa Mesecom na ascedentu u znaku shkorpije(sve ovo odslikava samu lichnost, njenu osnovu i sushtinu, a u pomenuto svakako da ulazi i intelektualni deo, posebno time shto Mesec dolazi iz 9.kuce, koja sama po sebi oznachava-vishi um, zapravo kakva je nechija potreba za shirenjem intelektualnih vidika, a time pored 3.kuce, Merkura odgovara u astrologiji podruchju intelekta).Ovo je zaista dovoljan pokazatelj da nas navede da razmishljamo na temu intelektualnog ogranichenja, ali da bismo neshto tvrdili mora da postoji josh srodnih aspekata, koji ce ukazati na isto.Potrebno je pre svega utvrditi postavku 3.kuce, 9.kuce, ascedenta, kao i ostale aspekte Merkura.U pomenutom primeru vladar 3.kuce Saturn u 12.kuci u retrogradnom hodu izgradio je aspekt od 120 stepeni sa samim Merkurom, ali pomenuta konstelacija pada u vodu, shto zbog aspekta od kog smo krenuli-u stepen egzaktne inkonjunkcije rx Merkura u blizancima iz 8.kuce ali i aspekta opozicije Merkura sa Uranom, koji u ovakvim okolnostima nikako ne moze dati genijalnost, koja se u nekim udzbenicima pripisuje ovom aspektu, a kako je Merkur i vladar 8.kuce i na samom ulasku u 8.kucu-ovaj aspekt sa astropsiholoshkog stanovishta ukazuje i na strahove, nedostatak energije, snage, ambicije, usporen misaoni proces(ako je Merkur u loshem aspektu i josh retrogradan, praksa mi je pokazala upravo pomenuto), a Uran je inache i 2.vladar 3.kuce.Ostali loshi aspekti sa stanovishta, koje razmatramo na pomenutom primeru jesu sledeci-Dispozitor Saturna, vladara 3.kuce-Venera u inkonjunkciji sa Uranom iz 1.kuce(orbis 1, 5 stepeni, znachi skoro egzaktna inkonjunkcija), a Uran je opet pominjem 2.vladar 3.polja. a mozemo ga slobodno tretirati i primarnim u sluchaju intelektualnog aspekta sa obzirom da kao visha oktava Merkura pripada pomenutom podruchju a na primeru, koji je predmet razmatranja josh se nalazi u 1.kuci, gde je neminovno da se ispolji.Zatim Saturn(vladar 3.polja) gradi aspekt od 90 stepeni sa Severnim mesechevim chvorom, koji se nalazi u 9.kuci-Ovde chvor, sa obzirom da je u 9.kuci ima apsolutnu prirodu planete Jupiter i 9.astroloshke kuce, chiju smo simboliku naglasili i u jednom je od najgorih aspekata-90 stepeni prema Saturnu, shto simbolizuje apsolutnu degradaciju 9.kuce u smislu intelektualne ekspanzije.Da podsetimo Mesec je vladar 9.polja otishao na ascedent gde gradi aspekt 150 stepeni sa Merkurom, koji je i bio polazna tachka za ovu prichu.I za kraj josh jedna problematichna postavka retrogradnog Jupitera , koji u loshim aspektima , posebno kad je retrogradan nosi itekako destruktivnu crtu, a na konkretnom primeru se nalazi u aspektu konjunkcije sa vladarem ascedenta Plutonom u konjunkciji sa ascedentom, a time automatski i pomenutoj inkonjunkcijiNa shirem orbisu dodushe, ali sve pod okriljem pomenutog aspekta. By Mladen