Japanke- Apostolke

• Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
  • Pol: Žensko
Japanke- Apostolke
« poslato: 12:56:17, 24.Avg.2009. »
Zovu ih japanke, apostolke, tajvanke, brazilke, isusovke...
Nose ih u svim krajevima sveta gde je klima topla, modni su imperativ, ali lekari upozoravaju da mogu biti opasne po zdravlje.
Nekad su bile rezervisane samo za kupatila, bazene i plažu (svako odstupanje od toga smatrano je vrhunskim neukusom!). Sada su u elegantnom i maštovitom izdanju dobile glavnu ulogu na modnim pistama širom sveta.Obuća sa dva kaišića spojena u jedan, učvršćen među nožnim prstima, od davnina je nošena u japanu, kao tradicionalna, uz kimono. Bila je sa drvenim đonom, a "lice" je moglo biti od kože ili pamuka upredenog u gajtan.
Apostolke su takođe jedno od imena, po apostolima koji su ih nekada davno mosili. Takve su na nogama imali i stari Grci i Rimljani.
Apostolke su, za razliku od japanki, po pravilu od crne ili tamnosmeđe kože i odlično pristaju dugonogim preplanulim lepoticama koje će ih poneti uz bele lanene pantalone ili duge sutnje i pamučne tunike ili majice.

Ali ove današnje imaju svoje specifičnosti. Đon im je od penušave lagane gume, od različitih veštačkih ali i prirodnih materijala, kao što su koža, pluta ili presovana slama. Vidljivi deo đona je gotovo redovno ukrašen nekim cvetnim dezenom.

Lepe ali opasne za zdravlje
Uprkos modi i idealno složenoj modnoj kombinaciji, lekari upozoravaju na opasnosti koje vrebaju pomodarke koje nose ovakvu vrstu obuće.
Tvrde da nije dobro stopala, tokom godine dobro skrivana od svetlosti, naglo i obilato izlagati suncu. Sem opekotina, može se "zaraditi" i rak kože na šta upozoravaju dermatolozi.
Svoju reč na tu temu imaju i ortopedi, koji tvrse da nošenje japanki i njima sličnih papuča može da prouzrokuje hronične bolove u donjim delovima kičme, ali i u čitavim nogama.
Svoj stav argumentuju činjenicom da se u takvoj letnjoj obući koraci skraćuju, a stopalo grči, držeći ravnotežu, a pete ne dodiruju pod pravim uglom. Kako lako mogu da skliznu, čitavo telo je zgrčeno.

Zato su krajnje nepodobne za svakodnevno dugo nošenje. O onim večernjim, sa visokim potpeticama, da se i ne govor

Izvor

Zanimljivost

« Najnovija izmena:: 13:22:28, 24.Avg.2009. lilka »

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
Odg: Japanke- Apostolke
« Odgovor #1 poslato: 13:18:07, 24.Avg.2009. »
Ja ih volim i vrlo rado nosim.Cini mi se da su ta upozorenja malo preterana...bar ja tako mislim.

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
Odg: Japanke- Apostolke
« Odgovor #2 poslato: 17:22:12, 01.Sep.2009. »
Potpuno se slažem...i ja volim da ih nosim i nisam imala nikad nikakav problem, mada ih pretezno koristim za plazu, sto znaci da ih kratko nosim,a elegantije imam sa pertlama oko zgloba,jer ne bih u njim dugo izdrzala,kao sto pise gore,zaista grcim prste kako bi ih odrzala na nogama.Vrlo cesto su teski djonovi,pa znaju i da spadaju,klize.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000